x

Śródziemnomorska Treinta y Tres w Gdańsku

Kategoria: Miejsca    18.12.2019

Restauracja Treinta y Tres na 33. piętrze Olivii Star oferuje śródziemnomorskie dania przygotowywane przez kucharzy sąsiedniej fine-diningowej restauracji Arco, której szefuje Paco Pérez. Kuchnia ma tu jednak mniej formalny charakter, a ceny są przystępniejsze.

Restauracja Treinta y Tres w Gdańsku. Zdjęcie: materiały prasowe.
Restauracja Treinta y Tres w Gdańsku. Zdjęcie: materiały prasowe.
Treinta y Tres to propozycja dla wszystkich, którzy szukają najwyższej klasy gastronomii ale w wydaniu mniej oficjalnym niż w sąsiedniej restauracji Arco. Różni się od niej charakterem i odmiennym podejściem do celebracji posiłku. Nad ofertą gastronomiczną restauracji czuwa ten sam zespół kucharzy, co w Arco, jednak nie jest to gastronomia typu fine dining.
– Używając metafory, wyjście do Arco możemy porównać z wizytą w operze lub filharmonii, Treinta y Tres to koncert zagrany przez tych samych wybitnych muzyków, ale repertuar i atmosfera są mniej formalne. To miejsce, do którego można przyjść na biznesowy lunch czy kolację w gronie przyjaciół. Restauracja oferuje szerszy wachlarz cen – od 20 zł, ale pod względem jakości nie ustępuje Arco – mówi Rafał Marcyniuk, członek zarządu Olivia Star Top.
Potrawy są przygotowywane z wykorzystaniem świeżych produktów, sprowadzanych codziennie z całego świata. – Codziennie z gdańskiego lotniska odbieramy świeże ryby, owoce i owoce morza sprowadzane przez zaufanych dostawców – mówi Krzysztof Dembek, członek zarządu Olivii Star Top. – Czasem nad ranem telefonicznie jesteśmy informowani przez rybaków z Hiszpanii, że udało im się złowić wyjątkowy gatunek ryby i już o 9 odbieramy je z terminala cargo w Rębiechowie.
Treinta y Tres otwarta jest od wtorku do niedzieli. W godzinach 12-15 dostępne jest menu lunchowe, a kolacje oferowane są w godzinach 17-22. W restauracji czynny jest też bar z lustrzanym sufitem prowadzony przez Karola Onyszko, który odpowiada za dobór alkoholi i stworzenie karty koktajli inspirowanych najwyższymi budynkami świata.
Wnętrza restauracji przygotowane zostały przez Tarruella Trenchs Studio z Barcelony, to samo, które było odpowiedzialne za wystrój Arco by Paco Pérez. Mają przywodzić na myśl śródziemnomorskie ciepło i blask, dominuje w nich jasny kamień i drewno orzechowe.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej