

Śródziemnomorska Treinta y Tres w Gdańsku


Restauracja Treinta y Tres na 33. piętrze Olivii Star oferuje śródziemnomorskie dania przygotowywane przez kucharzy sąsiedniej fine-diningowej restauracji Arco, której szefuje Paco Pérez. Kuchnia ma tu jednak mniej formalny charakter, a ceny są przystępniejsze.
– Używając metafory, wyjście do Arco możemy porównać z wizytą w operze lub filharmonii, Treinta y Tres to koncert zagrany przez tych samych wybitnych muzyków, ale repertuar i atmosfera są mniej formalne. To miejsce, do którego można przyjść na biznesowy lunch czy kolację w gronie przyjaciół. Restauracja oferuje szerszy wachlarz cen – od 20 zł, ale pod względem jakości nie ustępuje Arco – mówi Rafał Marcyniuk, członek zarządu Olivia Star Top.
Potrawy są przygotowywane z wykorzystaniem świeżych produktów, sprowadzanych codziennie z całego świata. – Codziennie z gdańskiego lotniska odbieramy świeże ryby, owoce i owoce morza sprowadzane przez zaufanych dostawców – mówi Krzysztof Dembek, członek zarządu Olivii Star Top. – Czasem nad ranem telefonicznie jesteśmy informowani przez rybaków z Hiszpanii, że udało im się złowić wyjątkowy gatunek ryby i już o 9 odbieramy je z terminala cargo w Rębiechowie.
Treinta y Tres otwarta jest od wtorku do niedzieli. W godzinach 12-15 dostępne jest menu lunchowe, a kolacje oferowane są w godzinach 17-22. W restauracji czynny jest też bar z lustrzanym sufitem prowadzony przez Karola Onyszko, który odpowiada za dobór alkoholi i stworzenie karty koktajli inspirowanych najwyższymi budynkami świata.
Wnętrza restauracji przygotowane zostały przez Tarruella Trenchs Studio z Barcelony, to samo, które było odpowiedzialne za wystrój Arco by Paco Pérez. Mają przywodzić na myśl śródziemnomorskie ciepło i blask, dominuje w nich jasny kamień i drewno orzechowe.
Zobacz także

Warszawska Kawiarnia Typika

Połączenie oryginalnego designu na wysokim poziomie, dobrego serwisu oraz świetnego produktu to idea, jaka przyświeca otwartej w sierpniu kawiarni Typika.

RESTAURACJE Z OGRODEM

Zrównoważone wykorzystanie mięsa, owoców i warzyw to silny trend już od lat. Restauracje w całej Europie robią krok dalej: hodują własne warzywa oraz zioła i wykorzystują je w kuchni. Miejsca te znajdują się zarówno z dala od cywilizacji, jak i w wielkich miastach - Paryżu, Berlinie czy Londynie.

Powidoki Bistro

Nad Wisłą w Warszawie, przy Bulwarach Wiślanych, na tyłach Muzeum Sztuki Nowoczesnej, otworzyło się w sierpniu Bistro Powidoki.

Stół - nieoczywiste połączenia smakowe w Krakowie

Pod koniec marca tego roku w Krakowie, w bezpośrednim sąsiedztwie krakowskiego rynku, powstała restauracja Stół. Lokal ma industrialne wnętrze i 53 miejsca siedzące. Dodatkowo dostępnych jest 50 miejsc w piwnicy, przeznaczonej na organizację imprez dla grup zamkniętych.

Steam Bar Warszawa z wędzonymi koktajlami

W październiku 2016 r. w centrum Warszawy otworzył się Steam Bar. Właścicielem jest Roman Medynskyi.

Lunch omakase w weekendowej ofercie Nobu Warsaw

Od soboty 17 października w restauracji Nobu Warsaw będzie można spróbować lunchu w stylu omakase, czyli selekcji czterech dań w formie niespodzianki przygotowanych przez szefa kuchni - Yannicka Lohou.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

