x

Śródziemnomorska Treinta y Tres w Gdańsku

Kategoria: Miejsca

Restauracja Treinta y Tres na 33. piętrze Olivii Star oferuje śródziemnomorskie dania przygotowywane przez kucharzy sąsiedniej fine-diningowej restauracji Arco, której szefuje Paco Pérez. Kuchnia ma tu jednak mniej formalny charakter, a ceny są przystępniejsze.

Restauracja Treinta y Tres w Gdańsku. Zdjęcie: materiały prasowe.
Restauracja Treinta y Tres w Gdańsku. Zdjęcie: materiały prasowe.
Treinta y Tres to propozycja dla wszystkich, którzy szukają najwyższej klasy gastronomii ale w wydaniu mniej oficjalnym niż w sąsiedniej restauracji Arco. Różni się od niej charakterem i odmiennym podejściem do celebracji posiłku. Nad ofertą gastronomiczną restauracji czuwa ten sam zespół kucharzy, co w Arco, jednak nie jest to gastronomia typu fine dining.
– Używając metafory, wyjście do Arco możemy porównać z wizytą w operze lub filharmonii, Treinta y Tres to koncert zagrany przez tych samych wybitnych muzyków, ale repertuar i atmosfera są mniej formalne. To miejsce, do którego można przyjść na biznesowy lunch czy kolację w gronie przyjaciół. Restauracja oferuje szerszy wachlarz cen – od 20 zł, ale pod względem jakości nie ustępuje Arco – mówi Rafał Marcyniuk, członek zarządu Olivia Star Top.
Potrawy są przygotowywane z wykorzystaniem świeżych produktów, sprowadzanych codziennie z całego świata. – Codziennie z gdańskiego lotniska odbieramy świeże ryby, owoce i owoce morza sprowadzane przez zaufanych dostawców – mówi Krzysztof Dembek, członek zarządu Olivii Star Top. – Czasem nad ranem telefonicznie jesteśmy informowani przez rybaków z Hiszpanii, że udało im się złowić wyjątkowy gatunek ryby i już o 9 odbieramy je z terminala cargo w Rębiechowie.
Treinta y Tres otwarta jest od wtorku do niedzieli. W godzinach 12-15 dostępne jest menu lunchowe, a kolacje oferowane są w godzinach 17-22. W restauracji czynny jest też bar z lustrzanym sufitem prowadzony przez Karola Onyszko, który odpowiada za dobór alkoholi i stworzenie karty koktajli inspirowanych najwyższymi budynkami świata.
Wnętrza restauracji przygotowane zostały przez Tarruella Trenchs Studio z Barcelony, to samo, które było odpowiedzialne za wystrój Arco by Paco Pérez. Mają przywodzić na myśl śródziemnomorskie ciepło i blask, dominuje w nich jasny kamień i drewno orzechowe.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej