x

Śródziemnomorska Treinta y Tres w Gdańsku

Kategoria: Miejsca

Restauracja Treinta y Tres na 33. piętrze Olivii Star oferuje śródziemnomorskie dania przygotowywane przez kucharzy sąsiedniej fine-diningowej restauracji Arco, której szefuje Paco Pérez. Kuchnia ma tu jednak mniej formalny charakter, a ceny są przystępniejsze.

Restauracja Treinta y Tres w Gdańsku. Zdjęcie: materiały prasowe.
Restauracja Treinta y Tres w Gdańsku. Zdjęcie: materiały prasowe.
Treinta y Tres to propozycja dla wszystkich, którzy szukają najwyższej klasy gastronomii ale w wydaniu mniej oficjalnym niż w sąsiedniej restauracji Arco. Różni się od niej charakterem i odmiennym podejściem do celebracji posiłku. Nad ofertą gastronomiczną restauracji czuwa ten sam zespół kucharzy, co w Arco, jednak nie jest to gastronomia typu fine dining.
– Używając metafory, wyjście do Arco możemy porównać z wizytą w operze lub filharmonii, Treinta y Tres to koncert zagrany przez tych samych wybitnych muzyków, ale repertuar i atmosfera są mniej formalne. To miejsce, do którego można przyjść na biznesowy lunch czy kolację w gronie przyjaciół. Restauracja oferuje szerszy wachlarz cen – od 20 zł, ale pod względem jakości nie ustępuje Arco – mówi Rafał Marcyniuk, członek zarządu Olivia Star Top.
Potrawy są przygotowywane z wykorzystaniem świeżych produktów, sprowadzanych codziennie z całego świata. – Codziennie z gdańskiego lotniska odbieramy świeże ryby, owoce i owoce morza sprowadzane przez zaufanych dostawców – mówi Krzysztof Dembek, członek zarządu Olivii Star Top. – Czasem nad ranem telefonicznie jesteśmy informowani przez rybaków z Hiszpanii, że udało im się złowić wyjątkowy gatunek ryby i już o 9 odbieramy je z terminala cargo w Rębiechowie.
Treinta y Tres otwarta jest od wtorku do niedzieli. W godzinach 12-15 dostępne jest menu lunchowe, a kolacje oferowane są w godzinach 17-22. W restauracji czynny jest też bar z lustrzanym sufitem prowadzony przez Karola Onyszko, który odpowiada za dobór alkoholi i stworzenie karty koktajli inspirowanych najwyższymi budynkami świata.
Wnętrza restauracji przygotowane zostały przez Tarruella Trenchs Studio z Barcelony, to samo, które było odpowiedzialne za wystrój Arco by Paco Pérez. Mają przywodzić na myśl śródziemnomorskie ciepło i blask, dominuje w nich jasny kamień i drewno orzechowe.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

THE COOL CAT TR

The Cool Cat TR otworzyli w połowie maja 2018 Zosia Pazik i Jakub Kaftański. To ich drugi lokal, pierwszy na Solcu powstał w październiku 2015 r. Szefem kuchni w obydwu Cool Catach jest Jakub "Kaftan" Kaftański znany z udziału w jeden z edycji programu "Top Chef ". ul. Marszałkowska 8, Warszawa

KRÉM

Właściciel warszawskiego Mônsieur Léon - Luc Magnon - otworzył w lutym bistro Krém. Inspiracją do stworzenia tego miejsca były paryskie crémerie - starannie dopracowane w wystroju sklepy z nabiałem. Kuchnia Krém to nieskomplikowane jedzenie oparte na francuskich klasykach śniadaniowych.

Międzymiastowa - różnorodnie w Krakowie

Międzymiastowa swoją nazwą nawiązuje do dwóch aspektów - po pierwsze, jest ulokowana pomiędzy starym a nowym miastem w Krakowie, po drugie, powstała w wyniku inspiracji podróżami do różnych miast świata.

Fork Restaurant w Warszawie - polska kuchnia z międzynarodowym akcentem

Fork Restaurant to drugi autorski lokal znanego szefa kuchni Roberta Sowy. Działa od października ub.r. przy ul. Wspólnej, zaledwie dwie przecznice od pierwszego konceptu - N31 przy Nowogrodzkiej, który w ciągu trzech lat działalności doczekał się tytułu Najlepszej Restauracji w Polsce 2017.

Etno Cafe

Polska marka kawiarni Etno Café rośnie w siłę. Otworzyła pod koniec kwietnia lokal na Marszałkowskiej w Warszawie, wkrótce planowany jest start kolejnego - 11. już lokalu sieci we Wrocławiu.

Ekologicznie w warszawskiej Werandzie Bistro

Werandę Bistro w stołecznej Hali Koszyki przy ul. Koszykowej 63 śmiało można określić mianem eco-friendly. To prawdziwa miejska dżungla w centrum miasta, w której postawiono na liczne aktywności związane z ekologią.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej