x

Charytatywny śledzik. Fundacja Samodzielność od Kuchni zaprasza!

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium

Wybierzcie się ze znajomymi do restauracji 13 grudnia! Część utargu zgromadzonego tego dnia polscy restauratorzy przekażą na rzecz fundacji Samodzielność od Kuchni . Pieniądze pozwolą na zorganizowanie w 2020 roku warsztatów usamodzielniających dla młodzieży z domów dziecka.

Wybierzcie się ze znajomymi do restauracji 13 grudnia! Część utargu zgromadzonego tego dnia polscy restauratorzy przekażą na rzecz fundacji Samodzielność od Kuchni . Pieniądze pozwolą na zorganizowanie w 2020 roku warsztatów usamodzielniających dla młodzieży z domów dziecka.

Młodzi ludzie w domach dziecka często mają niskie poczucie własnej wartości, rzadko podejmują decyzje. Zwykle nie wierzą, że dadzą sobie radę i zazwyczaj nie potrafią budować więzi. Wchodząc w dorosłość, większość z nich nie potrafi zrobić sobie zakupów ani obiadu. To 2 500 osób rocznie.

Fundacja organizuje cykle składające się z 4 warsztatów kulinarnych, podczas których uczy młodzież gotować, planować zakupy, dobrze się odżywiać i współpracować z ludźmi. Nic tak nie łączy, jak wspólne jedzenie. Każdy uczestnik wychodzi z zajęć silniejszy i pewniejszy siebie, a do tego umie zadbać o siebie i innych.

W 2019 roku udało się dotrzeć do wychowanków domów dziecka z aż 6 województw, a w samym Poznaniu odbyły się 3 cykle warsztatów. To dzięki zaangażowaniu darczyńców korporacyjnych, restauratorów i szefów kuchni fundacja może pomagać w usamodzielnieniu coraz większej grupie młodych dorosłych wkraczających w samodzielne życie.

Na stronie fundacji  znajduje się lista miejsc biorących udział w grudniowej edycji akcji charytatywnej „Wspieram samodzielność”. Zachęcamy do robienia rezerwacji na 13 grudnia!

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej