x

Systemy POS - przegląd ofert

Kategoria: Twój biznes - oferta

Każdy lokal gastronomiczny ewoluuje, w zależności od potrzeb rynku rozrasta się lub kurczy, zmienia układ sali, menu, niekiedy całą koncepcję. System POS też nie jest na zawsze. Reorganizując pracę i wprowadzając nowe pomysły, warto pomyśleć, czy nie jest to odpowiedni czas na zmianę oprogramowania.

Foto: shutterstock.com.
Foto: shutterstock.com.
Na rynku dostępny jest szeroki wybór oprogramowania do POS. Ciągle również pojawiają się nowe systemy. Jeżeli myślisz o zakupie lub zmianie oprogramowania, ten przegląd najpopularniejszych aplikacji POS może pomóc w podjęciu właściwej decyzji.

SYSTEM FLOW
Jest uniwersalnym systemem sprzedaży, który łatwo może zostać dostosowany do potrzeb branży HoReCa. Działa na wszystkich systemach operacyjnych (Apple, Microsoft, Linux, Android). Posiada moduły do sprzedaży, obsługi magazynu, prowadzenia inwentaryzacji oraz rozbudowaną część do zarządzania lokalem. Ekran POS może zostać spersonalizowany (kolory, czcionki, kształty). Jest wyposażony w szereg praktycznych funkcji: możliwość dzielenia rachunków, modyfikowanie potraw oraz dodawanie dowolnych komentarzy do zamówienia, wprowadzanie korekt, modyfikowanie kwot zamkniętych rachunków oraz łatwe wystawianie faktur.
Więcej na: flow.pl

NOMEE
Nowoczesny system, który działa w lokalu, ale wszystkie dane przechowuje w chmurze, dzięki czemu właściciel czy menedżer ma do nich zawsze dostęp, niezależnie od tego, gdzie jest i która jest godzina. Dużą zaletą tego systemu POS jest cena, która w przypadku instalacji jednego stanowiska nie będzie istotnie obciążała miesięcznego budżetu. Klienci mogą wybrać plan miesięczny lub roczny. W cenie jest urządzenie sprzedażowe, instalacja, szkolenie oraz późniejsze wsparcie telefoniczne, mailowe lub bezpośrednie. Zaletą systemu jest m.in. możliwość dzielenia i łącznia rachunków na jednym stoliku w zależności od życzenia gości. Do Nomee można podłączyć terminale płatnicze, drukarki fiskalne i drukarki bonów z kuchni. System pozwala intuicyjnie zarządzać płatnościami i wystawiać faktury.
Więcej na: nomee.pl

POS BISTRO
Ciekawe rozwiązanie łączące wszystkie najnowsze zdobycze technologii. Zamówienia mogą być przyjmowane za pośrednictwem tabletu lub smartfona, dzięki czemu kelnerzy mogą wprowadzić je do systemu bezpośrednio w trakcie rozmowy z gościem, co w znacznym stopniu eliminuje pomyłki. Kolejnym etapem jest wyświetlenie zamówień na ekranie w kuchni, co pozwala kucharzom łatwiej kontrolować, jakie dania mają zostać przygotowane i wydane. W momencie, w którym jedzenie jest gotowe do podania gościom, kelnerzy otrzymują powiadomienie, np. na urządzenie smartwatch – przyspiesza to obsługę i pozwala zrezygnować z czasami denerwujących dla gości dzwonków i brzęczyków przywołujących obsługę.
Więcej na: posbistro.com.pl

FOODSOFT
Moduł sprzedażowy Foodsoft to oprogramowanie, które można dostosować do potrzeb własnego lokalu. Ciekawą funkcją systemu jest możliwość łatwego podglądu składników produktów (co pozwala np. szybko udzielić gościom informacji o alergenach). Ponadto system oferuje rozbudowane funkcje dzielenia płatności, szybkie wystawianie faktur, graficzny układ stolików oraz dostęp do kalendarza, w którym można zarządzać rezerwacjami.
Więcej na: www.foodsoft.pl

S4H POS
S4H POS pozwala na dużą personalizację wyglądu i funkcji systemu. Ma wbudowany zaawansowany moduł dzielenia i łączenia rachunków oraz podgląd na otwarte rachunki na każdym etapie obsługi. Bardzo przydatną opcją jest możliwość dostępu do znajdujących się w karcie dań i napojów z ekranów oferujących różne sposoby sortowania, np. wina czerwone i wina biała lub wina słodkie i wytrawne. W S4H POS łatwo wystawia się faktury oraz różnego typu inne dokumenty (np. dzienne raporty). Istnieje przy tym możliwość prostego zdefiniowania formatu, w jakim dokument ma zostać wygenerowany.
Więcej na: www.s4h.pl

PRORESS
Program funkcjonuje na rynku z powodzeniem i jest udoskonalany od prawie 20 lat. Jest intuicyjny w obsłudze, np. umożliwia graficzne przedstawienie stolików, a otworzenie nowego rachunku to po prostu dotknięcie wybranego stolika na ekranie. Równie łatwo można podzielić rachunek zgodnie z życzeniem gości. Posiada wbudowany elektroniczny dziennik transakcji oraz moduł do rozliczania pracowników na koniec zmiany. Pozwala także na przesyłanie wszystkich zgromadzonych informacji przez internet, dzięki czemu możliwe jest kontrolowanie sprzedaży i zarządzanie lokalem na odległość.
Więcej na: www.mccomp.pl/proress

GASTRO POS
Intuicyjny interfejs Gastro POS może zostać dostosowany do potrzeb każdego lokalu. Do zalet oprogramowania na pewno należy możliwość łatwej modyfikacji potraw oraz wprowadzania dowolnych komentarzy do zamówienia. Program pozwala na graficzną prezentację sali oraz łatwe modyfikowanie rachunków przed złożeniem zamówienia i po nim. Współpracuje z kuchnią, rejestruje czas pracy oraz umożliwia rozliczenie kelnerów w dowolnym momencie.
Więcej na: gastro.pl/gastro-pos

DOTYKAČKA
To oprogramowanie stosunkowo nowe na polskim rynku, jednak szybko zyskujące popularność. Oferowane jest w 3 planach abonamentowych: łatwo, komplet, nieograniczona, których ceny są bardzo przystępne i konkurencyjne. Dotykačka posiada funkcję zdalnego zarządzania i internetowego dostępu do raportowania. We wszystkich pakietach oferowane jest pełne wsparcie telefoniczne, e-mailowe lub online. System umożliwia dzielenie usług i produktów na kategorie oraz współpracuje z wieloma urządzeniami zewnętrznymi, np. terminalami, czytnikami kodów kreskowych czy wagami. Oferta komplet uzupełniona jest o 1 aplikację Mobilny Kelner, a abonament nieograniczona – o 10.
Więcej na: www.dotykacka.pl

GRZEGORZ JASZKIEWICZ – DYREKTOR DS. SPRZEDAŻY REGIONALNEJ LSI SOFTWARE
Przy wyborze systemu POS kluczowym aspektem jest, aby oprogramowanie było tzw. future proof (odporne na przyszłość). Pierwsza decyzja o zakupie takiego systemu często związana jest z podstawową potrzebą, jaką jest usprawnienie obsługi. Warto jednak wybrać rozwiązanie posiadające wachlarz dodatkowy modułów, które może na początku nie będą wykorzystywane, ale wraz z rozwojem lokalu doczekają się tego momentu, w którym staną się przydatne. Istotnym czynnikiem jest też zakres kontroli restauracji – kontrola surowców to dziś już za mało. Obecnie ważne jest, aby efektywnie kontrolować wszystkie grupy kosztowe. Dobrze jest także zwrócić uwagę, czy dostawca oprogramowania jest jednocześnie jego producentem – znacznie ułatwia to przyszłą współpracę i wpływ na rozwój użytkowanych aplikacji.

PIOTR ŻYCHSKI – PREZES ZARZĄDU W S4H SP. Z O.O.
Podstawowe korzyści z zastosowania POS w gastronomii to: prowadzenie rachunków otwartych, wygodny wybór dań z karty, szybki wydruk na produkcji, czyli bezpośrednia informacja dla zaplecza kuchennego oraz możliwość wprowadzenia zaawansowanych promocji. Dla bardziej wymagających właścicieli i menedżerów to również narzędzie oferujące szczegółowe raporty, które ułatwiają wyliczenie stanów magazynowych i kosztów. Chcesz zarządzać skutecznie – wybierz POS. Ze względu na obecne regulacje RODO wszyscy musimy dbać także o bezpieczeństwo danych, dlatego lepiej unikać rozwiązań chmurowych nieodpornych na brak Internetu i ataki hakerskie. Ponadto warto zwrócić uwagę na formę dystrybucji systemu – abonamenty miesięczne ostatecznie zawsze kosztują więcej. Wymarzona sytuacja to POS będący składnikiem zintegrowanego systemu do zarządzania całym naszym przedsiębiorstwem.

Artykuł ukazał się w „Food Service" 10/2019 nr 189.

Autor tekstu: Wojciech Piasecki
O AUTORZE
Wojciech Tomasz Piasecki
Z wykształcenia mgr inż technologii żywności i żywienia człowieka. Od 13 lat związany z branżą żywności jako technolog i dziennikarz. Specjalizuje się w analizie sensorycznej, badaniach ilościowych i jakościowych na rynku FMCG, technologii gastronomicznej oraz dietetyce sportowej. Z zamiłowania kucharz i piekarz nieustannie poszukujący nowych smaków. Promuje kuchnię zdrową i zbilansowaną. Uwielbia podróże, zarówno te miejskie, jak i z plecakiem w nieznane.

Zobacz także

Blue Frog - kolejna marka AmRestu na polskim rynku

18 października otwarty zostanie pierwszy w Polsce lokal nowej sieci serwującej kuchnię azjatycko-amerykańską.

Nowość od firmy Tork

W miejscach o dużym natężeniu ruchu np. na stadionach, lotniskach, w centrach handlowych, łazienki są często zatłoczone i brudne, a ich utrzymanie w czystości stanowi duże wyzwanie. Aby zapobiec tego rodzaju problemom, Tork opracował nowy system do wycierania rąk - Tork PeakServe®

Rynek Hotelarski 2019

Inwestycje hotelowe w Polsce rozwijają się niezwykle prężnie. Za taki obrót spraw odpowiedzialne jest w znacznej mierze zwiększone zainteresowanie naszym krajem ze strony turystów.

DOBRA ENERGIA

Prowadzenie własnego lokalu gastronomicznego wiąże się z różnego rodzaju kosztami, z których niektóre wydają się stałe, jak czynsz najmu, raty kredytów i leasingów, a inne są zdecydowanie zmienne i wobec tego mogą być zredukowane, jak chociażby koszty energii elektrycznej i paliwa gazowego.

Łazienka na medal - goście to docenią!

Czysta i zadbana łazienka to najlepsza wizytówka każdej restauracji. Jest również ważnym elementem tworzenia przyjemnego i komfortowego doświadczenia w trakcie wizyty gości. Klimatyczne, dobrze zaprojektowane i praktyczne wnętrza lokali gastronomicznych to coś, co niewątpliwie przyciąga gości.

W KAWIE SIŁA

Jak zadbać o jakość kawy w lokalu, który nie jest specjalistyczną kawiarnią? Czy można zapewnić dobrą kawę na większą skalę i wreszcie: jakie mogą płynąć z tego wymierne korzyści? O to zapytaliśmy kilku specjalistów.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej