x

Winnica Jana - wino z widokiem

Kategoria: Wino    07.12.2019

Winnica Jana położona jest na wzgórzu w Zarzeczu w pobliżu Jasła. Jej największym atutem jest usytuowanie nad doliną Wisłoki. Z okien sali degustacyjnej rozciąga się niesamowity widok - panorama o długości ok. 40 km ukazująca spektakularne widoki na Beskid Niski oraz górę Liwocz.

Winnica Jana. Foto: materiały prasowe.
Winnica Jana. Foto: materiały prasowe.

Na początku sierpnia w winnicy Jana panuje tak wielki upał, że słońce parzy skórę. Winogrona prażą się na słońcu, tym samym przybliżając datę zbiorów. Z właścicielem Janem Kruczakiem przechadzamy się po stromym zboczu między winoroślami. Mijamy krzewy salome, nowe nasadzenia sauvignier gris i bolero. Chwilę wytchnienia znajdujemy w chłodzie niewielkiej piwniczki, gdzie dostrzegam, że win z ostatniego rocznika pozostało już niewiele.
Winnica została założona w 2006 r., ale dopiero od 2015 r. oferuje wino w sprzedaży. Obowiązuje tu ekologiczny sposób uprawy i winifikacji oraz, jak łatwo się domyślić, ręczne zbiory, w których zazwyczaj uczestniczą przyjaciele i rodzina. Jan Kruczak jest samoukiem, ale wykształcenie związane z geologią czyni z niego doskonałego znawcę gleb. Metody uprawy winorośli oraz winifikacji poznawał na licznych kursach i szkoleniach, chociaż jak sam przyznaje, najwięcej nauczył się w boju – metodą prób i błędów. Uprawy prowadzi także w innych miejscach, poza Zarzeczem.
Mroźne zimy powoli przestają być jednym z największych zagrożeń winnicy. Na czołowe miejsce listy poważnych utrudnień wysunęły się wiosenne przymrozki oraz letnie gradobicia. Jan przyznaje, że tego lata w okolicy było kilka burz gradowych, ale szczęśliwie ominęły winnicę, którą charakteryzuje korzystny mikroklimat.
Na niecałym hektarze uprawia się tu takie odmiany jak: bianca, hiberal, johanniter, solaris, muscaris, seyval blanc, regent, salome, marechal foche, bolero, leon millot. Nazwy win pochodzą od kamieni szlachetnych, mamy więc: Topaz, Turkus, Agat czy Ametyst. Agat i Opal zostały nagrodzone Srebrnymi Medalami w II Konkursie Polskich Win – Jasło w 2015 r. w kategorii win białych.
Wino sprzedawane jest głównie w samej winnicy oraz na wydarzeniach i festiwalach winiarskich. Zdegustujemy je także w kilku krakowskich restauracjach. Winnica Jana nie oferuje noclegów, ale w sali degustacyjnej z pięknym widokiem na Beskid Niski jest możliwość zorganizowania własnego przyjęcia.

Artykuł ukazał się w „Food Service" 10/2019 nr 189.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Winnica Mickiewicz - Nasze motto: dojrzałość

"Wszystko zaczęło się w latach 90. Moja siostra wyszła za mąż za Austriaka i często odwiedzaliśmy nie tylko ją, ale też austriackie winnice. Pokłosiem tych wyjazdów było założenie winnicy w Opolu Lubelskim [...]"

Winiarskie dolce vita

Simply Great Italian Wines - coroczna międzynarodowa prezentacja winnic i win z różnych regionów Włoch już za nami. Imprezę zorganizowano 9 maja w Warszawie.

Adam Pawłowski: Wróżenie z moszczu

Z moich przewidywań wynika, że idealne wino w roku 2017 będzie: musujące, naturalne, wyprodukowane w Polsce i zakupione w dyskoncie spożywczym. Ta winiarska "mieszanka wybuchowa" brzmi może jak science fiction, ale najlepiej opisuje cztery bardzo ważne trendy na rynku wina w Polsce.

Adam Pawłowski: austriackie wulkany

Jeszcze do niedawna Styria pozostawała dla mnie miejscem nieodkrytym. Do tej pory znałem ją jedynie z książek i degustacji win. Im więcej degustowałem, tym bardziej chciałem odwiedzić to fascynujące miejsce na mapie winiarskiej Austrii. Przyszło mi na to czekać aż do czerwca tego roku.

Winnica Equus

To chyba jedyny polski producent, którego winnice znajdują się w trzech różnych częściach kraju (Mierzęcin, Zabór, Kornacice).

Adam Pawłowski: Biała Argentyna

Argentyna nieodłącznie kojarzy się z czerwonym malbeckiem. Mało kto wie, że w latach 80. konsumpcja wina w tym kraju sięgnęła rekordowego i nadal niedoścignionego poziomu 100 l na osobę rocznie. Zaskakujące, że piło się wówczas głównie białe odmiany.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej