x

Winnica Jana - wino z widokiem

Kategoria: Wino    07.12.2019

Winnica Jana położona jest na wzgórzu w Zarzeczu w pobliżu Jasła. Jej największym atutem jest usytuowanie nad doliną Wisłoki. Z okien sali degustacyjnej rozciąga się niesamowity widok - panorama o długości ok. 40 km ukazująca spektakularne widoki na Beskid Niski oraz górę Liwocz.

Winnica Jana. Foto: materiały prasowe.
Winnica Jana. Foto: materiały prasowe.

Na początku sierpnia w winnicy Jana panuje tak wielki upał, że słońce parzy skórę. Winogrona prażą się na słońcu, tym samym przybliżając datę zbiorów. Z właścicielem Janem Kruczakiem przechadzamy się po stromym zboczu między winoroślami. Mijamy krzewy salome, nowe nasadzenia sauvignier gris i bolero. Chwilę wytchnienia znajdujemy w chłodzie niewielkiej piwniczki, gdzie dostrzegam, że win z ostatniego rocznika pozostało już niewiele.
Winnica została założona w 2006 r., ale dopiero od 2015 r. oferuje wino w sprzedaży. Obowiązuje tu ekologiczny sposób uprawy i winifikacji oraz, jak łatwo się domyślić, ręczne zbiory, w których zazwyczaj uczestniczą przyjaciele i rodzina. Jan Kruczak jest samoukiem, ale wykształcenie związane z geologią czyni z niego doskonałego znawcę gleb. Metody uprawy winorośli oraz winifikacji poznawał na licznych kursach i szkoleniach, chociaż jak sam przyznaje, najwięcej nauczył się w boju – metodą prób i błędów. Uprawy prowadzi także w innych miejscach, poza Zarzeczem.
Mroźne zimy powoli przestają być jednym z największych zagrożeń winnicy. Na czołowe miejsce listy poważnych utrudnień wysunęły się wiosenne przymrozki oraz letnie gradobicia. Jan przyznaje, że tego lata w okolicy było kilka burz gradowych, ale szczęśliwie ominęły winnicę, którą charakteryzuje korzystny mikroklimat.
Na niecałym hektarze uprawia się tu takie odmiany jak: bianca, hiberal, johanniter, solaris, muscaris, seyval blanc, regent, salome, marechal foche, bolero, leon millot. Nazwy win pochodzą od kamieni szlachetnych, mamy więc: Topaz, Turkus, Agat czy Ametyst. Agat i Opal zostały nagrodzone Srebrnymi Medalami w II Konkursie Polskich Win – Jasło w 2015 r. w kategorii win białych.
Wino sprzedawane jest głównie w samej winnicy oraz na wydarzeniach i festiwalach winiarskich. Zdegustujemy je także w kilku krakowskich restauracjach. Winnica Jana nie oferuje noclegów, ale w sali degustacyjnej z pięknym widokiem na Beskid Niski jest możliwość zorganizowania własnego przyjęcia.

Artykuł ukazał się w „Food Service" 10/2019 nr 189.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

PRZEZ IGŁĘ DO WINA

19 kwietnia br. w hotelu Bristol odbyła się degustacja win z udziałem przedstawicieli branży winiarskiej, sommelierów oraz dziennikarzy. Rozmawiamy z gościem specjalnym tej degustacji Marteenem Dekkerem, wiceprezydentem marki Coravin na świat.

Adam Pawłowski: Historie o Alentejo

Krajobraz regionu Alentejo utkany jest rozłożystymi, egzotycznie wyglądającymi drzewami z korka dębowego i latem można się tu poczuć jak na afrykańskiej sawannie. Zamiast dzikich zwierząt pasą się tam jednak woły, a kraina stoi chlebem, oliwą, rustykalną kuchnią i oczywiście winem.

11 warszawskich restauracji w prestiżowym rankingu Star Wine List

Star Wine List - przewodnik po najlepszych wine barach i restauracjach z winem na świecie - wydał warszawską edycję. Jej kuratorem jest sommelier Norbert Dudziński. Na listę wyróżnionych trafiło 11 miejsc. Sprawdź jakie!

Bąbelkowy zawrót głowy, czyli wina musujące na lato

Wina musujące to synonim wakacyjnej przyjemności. Prosecco, szampan, cava i lambrusco są delikatne, finezyjne, orzeźwiające i najlepiej smakują po solidnym schłodzeniu.

10 pytań do Michała Gajewskiego

Michał Gajewski jest głównym sommelierem w Śląskiej Prohibicji. W swoim zawodzie ceni najbardziej możliwość ciągłego rozwoju oraz kontakt z gośćmi.

Winobranie w Fortecy

O tym, jak smakują wina od 39 czołowych polskich winiarzy, przekonali się uczestnicy drugiej już edycji Festiwalu Polskiego Wina Białe Czerwone, która odbyła się 16 i 17 czerwca w stołecznej Fortecy. Głównemu wydarzeniu towarzyszyły degustacje komentowane, dyskusje z winiarzami i różne spotkania.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej