x

Winnica Jana - wino z widokiem

Kategoria: Wino

Winnica Jana położona jest na wzgórzu w Zarzeczu w pobliżu Jasła. Jej największym atutem jest usytuowanie nad doliną Wisłoki. Z okien sali degustacyjnej rozciąga się niesamowity widok - panorama o długości ok. 40 km ukazująca spektakularne widoki na Beskid Niski oraz górę Liwocz.

Winnica Jana. Foto: materiały prasowe.
Winnica Jana. Foto: materiały prasowe.

Na początku sierpnia w winnicy Jana panuje tak wielki upał, że słońce parzy skórę. Winogrona prażą się na słońcu, tym samym przybliżając datę zbiorów. Z właścicielem Janem Kruczakiem przechadzamy się po stromym zboczu między winoroślami. Mijamy krzewy salome, nowe nasadzenia sauvignier gris i bolero. Chwilę wytchnienia znajdujemy w chłodzie niewielkiej piwniczki, gdzie dostrzegam, że win z ostatniego rocznika pozostało już niewiele.
Winnica została założona w 2006 r., ale dopiero od 2015 r. oferuje wino w sprzedaży. Obowiązuje tu ekologiczny sposób uprawy i winifikacji oraz, jak łatwo się domyślić, ręczne zbiory, w których zazwyczaj uczestniczą przyjaciele i rodzina. Jan Kruczak jest samoukiem, ale wykształcenie związane z geologią czyni z niego doskonałego znawcę gleb. Metody uprawy winorośli oraz winifikacji poznawał na licznych kursach i szkoleniach, chociaż jak sam przyznaje, najwięcej nauczył się w boju – metodą prób i błędów. Uprawy prowadzi także w innych miejscach, poza Zarzeczem.
Mroźne zimy powoli przestają być jednym z największych zagrożeń winnicy. Na czołowe miejsce listy poważnych utrudnień wysunęły się wiosenne przymrozki oraz letnie gradobicia. Jan przyznaje, że tego lata w okolicy było kilka burz gradowych, ale szczęśliwie ominęły winnicę, którą charakteryzuje korzystny mikroklimat.
Na niecałym hektarze uprawia się tu takie odmiany jak: bianca, hiberal, johanniter, solaris, muscaris, seyval blanc, regent, salome, marechal foche, bolero, leon millot. Nazwy win pochodzą od kamieni szlachetnych, mamy więc: Topaz, Turkus, Agat czy Ametyst. Agat i Opal zostały nagrodzone Srebrnymi Medalami w II Konkursie Polskich Win – Jasło w 2015 r. w kategorii win białych.
Wino sprzedawane jest głównie w samej winnicy oraz na wydarzeniach i festiwalach winiarskich. Zdegustujemy je także w kilku krakowskich restauracjach. Winnica Jana nie oferuje noclegów, ale w sali degustacyjnej z pięknym widokiem na Beskid Niski jest możliwość zorganizowania własnego przyjęcia.

Artykuł ukazał się w „Food Service" 10/2019 nr 189.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

WINNICA PŁOCHOCKICH

Winnica Barbary i Marcina Płochockich została założona w 2005 r. Zlokalizowana jest w dolinie rzeki Opatówki, na wzgórzu położonym 180 m n.p.m. na ciepłym i przewiewnym stanowisku. Płochoccy zajmują się produkcją wina na cały etat. Jak sami przyznają, są samoukami.

(DYS)KOMFORT NIEWIEDZY

Pisząc ten tekst, siedzę sobie na pokładzie samolotu niosącego mnie po raz kolejny do jednego z kultowych regionów winiarskich Europy. Regionu, który na pewno ma co najmniej jedną wspólną cechę z bohaterem tekstu, który ukaże się już za chwilę, tuż poniżej tego wstępu.

Piotr Pietras szósty na Mistrzostwach Świata Sommelierów 2019

To ogromny sukces Polaka - w międzynarodowych zawodach rywalizowało 66 sommelierów z 63 państw. Piotr Pietras doszedł do półfinału i ostatecznie zajął szóste miejsce.

ZA NAMI "VARSOVINO"

26 września w stołecznej Fortecy odbyła się 13. edycja Wielkiej Wystawy Win Hiszpańskich "Varsovino ". 29 winiarni przedstawiło swoją ofertę polskim importerom i dystrybutorom wina. Degustacja win hiszpańskich była okazją do spróbowania ponad 250 rodzajów win.

Kwestionariusz sommeliera: Marcin Soćko

Winem zainteresowany od ponad 10 lat, od 2008 r. zajmuje się nim zawodowo. W 2010 r. ukończył z wyróżnieniem WSET Advanced w Londynie. Od prawie 4 lat pracuje jako head sommelier w restauracji Nolita.

ADAM PAWŁOWSKI: SUKCES WIN NIEMIECKICH

"Wina reńskie" od zawsze cieszyły się dużą popularnością w kraju nad wisłą. Powodów jest wiele: smak, bliskość geograficzna, nasze preferencje konsumenckie, a także... charakterystyczny wydłużony kształt butelki rieslinga.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej