x

Zmiany w krakowskiej restauracji Bottigliera 1881

Kategoria: Miejsca

Krakowska restauracja Bottigliera 1881 przeszła ostatnio kilka zmian.

Przemek Klima. Foto: materiały prasowe.
Przemek Klima. Foto: materiały prasowe.
Najpoważniejsza z nich to zwiększenie liczby szefów – oprócz Pawła Krasa gotują też Przemek Klima (współwłaściciel) oraz Jakub Kojder. Pojawił się nowy sommelier w osobie Kajetana Zalewskiego. Lokal słynie z poważnego podejścia do tematu łączenia wina i jedzenia. Oprócz a’la carte można skusić się na menu degustacyjne z pairingiem, złożone z 5 (400 zł) lub 7 dań (500 zł). W ślad za zmianami personalnym poszła metamorfoza karty win. Zalewski planuje jej zredukowanie z 400 indeksów na około 250 oraz rozbudowę oferty o wina z Europy Wschodniej i Centralnej, m.in. z Chorwacji, Słowenii czy Bałkanów.

ul. Bocheńska 5, Kraków

Artykuł ukazał się w „Food Service" 10/2019 nr 189.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej