x

Gdzie na wino poza miastem?

Kategoria: Miejsca

Poznajcie trzy miejsca zlokalizowane poza miastem, do których warto wybrać się na wino.

Pałac Cieleśnica. Foto: materiały prasowe.
Pałac Cieleśnica. Foto: materiały prasowe.
KANIA LODGE, KARTUZY
Butikowy hotel otoczony piękną przyrodą Kaszub. Słynie z domowej kuchni i ambitnej karty win. Nic dziwnego, właściciel John Borrell od lat importuje do Polski wina z Nowego Świata. Warto spróbować etykiet z Nowej Zelandii, szczególnie z winnicy Dog Point.

FOLWARK KSIĘŻNEJ ANNY, SIEMIATYCZE
Właściciel Marcin Baliński rozbudowuje piwniczkę (193 indeksy) i przekonuje gości do łączenia kuchni wschodniej Polski z winami z całego świata. Wypijemy tu np. Imperial Gran Reserva Rioja z 1996 r. i lokalne wina Mikołaja Korola.

PAŁAC CIELEŚNICA, CIELEŚNICA
Ten butikowy hotel przy granicy z Białorusią oferuje świetną domową kuchnię w połączeniu z ciekawą kartą win. Umiarkowana marża zachęca do degustowania całej karty. Wypijemy tu i klasyki, i trunki z mniej znanych regionów, np. z Urugwaju. Duży wybór małych butelek win.

Artykuł ukazał się w „Food Service" 10/2019 nr 189.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej