x

Pieczony kalafior z ciecierzycą

Kategoria: Karta - dania    29.11.2019

Pieczony kalafior z ciecierzycą według przepisu Marty Dymek.

Pieczony kalafior z ciecierzycą. Foto: Michał Radwański.
Pieczony kalafior z ciecierzycą. Foto: Michał Radwański.
SKŁADNIKI:
1/2 kalafiora (600 g)
1 puszka ciecierzycy
10-15 sztuk pomidorów koktajlowych

SKŁADNIKI SOSU:
2-3 łyżki oleju
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/3 łyżeczki ziaren kolendry, mielonej
1/4 łyżeczki syropu klonowego
sól i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Kalafiora podzielić na różyczki, duże róże pokroić na mniejsze, liście pociąć. Puszkę ciecierzycy odcedzić, płyn z ciecierzycy warto zachować i zrobić z niego na przykład majonez.
2. W małej szklance dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem, wysypać kalafiora oraz ciecierzycę, polać sosem i dokładnie natrzeć rękoma.
3. Pomidorki pokroić na połówki, dodać do kalafiora i wsunąć do gorącego piekarnika. Piec przez 10-15 minut, po tym czasie wymieszać i piec jeszcze 5-10 minut do momentu, aż kalafior zrobi się złoty i bardzo miękki. Posypać czarnym pieprzem i ziołami. Dobre jako przystawka lub z zieloną sałatą jako swobodny lunch.
Do podania: świeże zioła lub mikrokiełki.

Przepis ukazał się w „Food Service" 10/2019 nr 189.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Mak - ziarnko do ziarnka

Na świecie występuje ponad 100 odmian maku w różnych kolorach - od białego, przez szary, niebieski, do czarnego. Każda ma inny smak i aromat. Najbardziej popularny w Polsce mak niebieski jest ostry i lekko gorzki, szary jest łagodniejszy, biały charakteryzuje się subtelną orzechową nutą.

Owoce jesieni: głóg, dereń, rokitnik

Jesień przynosi nam w darze pomarańczowe i czerwone kulki rokitnika, derenia oraz głogu. Te rzadko wykorzystywane w kuchni owoce mogą wzbogacić nasze menu od razu albo w formie przetworów uatrakcyjniać dania przez kolejne miesiące.

Potrawka z fasoli z kiełbasą z gęsi, ćwikłą, kiszonymi pomidorami, burakami, kwaśną śmietaną i koprem

Krzysztof Łapawa/Ośla Ławka

Bowl food - modne dania w miskach

Bowle, czyli odpowiednio skomponowane potrawy podawane w miskach, były hitem światowej gastronomii w 2018 r. Analizując trendy 2020 r., okazuje się, że moda ta nie przeminęła i nic nie wskazuje na to, by w najbliższym czasie miski straciły na popularności.

Wasabi, palący korzeń

Wasabi (wasabia japonica), czyli chrzan japoński, krewny naszego chrzanu. Do niedawna świeżego korzenia wasabi można było skosztować tylko w Japonii i w kilku krajach na świecie, gdzie jest uprawiany.

Nie bójcie się cykorii!

Sezon na nią zaczął się w listopadzie i potrwa prawie do kwietnia, dlatego pełna witamin cykoria to wybawienie zimą, kiedy tak mało jest innych świeżych warzyw. Powinniśmy częściej używać jej w kuchni, ale różnie z tym bywa. Kucharzy i konsumentów odstrasza zapewne jej goryczka.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej