x

Pudding karmelowy

Kategoria: Karta - dania    29.11.2019

Pudding karmelowy (dla 10 osób) według przepisu Bartka Kieżuna.

KARMEL:
250 G CUKRU
125 ML GORĄCEJ WODY
SZCZYPTA SOLI

BEZA:
12 BIAŁEK
300 G CUKRU
ŁYŻKA KARMELU

SKŁADNIKI:
CUKIER
WODA
JAJKO
SÓL
KARMEL

Cukier łączymy z solą i wodą w rondlu i podgrzewamy. Kiedy zawrze, gotujemy przez chwilę – trzeba pilnować, by karmel zbrązowiał, i wyłączyć gaz, żeby się nie przypalił. Dolewamy 2 łyżki wody i mieszamy. Gdy karmel stygnie, nagrzewamy piekarnik do 170°C. Białka ubijamy w dużej misce, najpierw na średnich obrotach, potem na wyższych, dodając stopniowo cukier, a później łyżkę karmelu. Kiedy piana będzie sztywna, a między palcami nie będzie można wyczuć kryształków cukru, to już prawie koniec pracy. Formę z kominem oblewamy przestudzonym, ale płynnym karmelem, sylikonową packą rozprowadzając go równomiernie po całej powierzchni. Jeśli karmel stężał za bardzo, można go nieco podgrzać, ale trzeba uważać, by nie przesadzić, bo zgorzknieje! Potem przekładamy tam bezę, a na koniec parokrotnie uderzamy formą w blat, by pozbyć się ze środka pęcherzyków powietrza. Pieczemy w kąpieli wodnej przez 15 minut, potem zostawiamy w wyłączonym i zamkniętym piekarniku na kolejnych 20. Wyciągamy z kąpieli wodnej i odstawiamy na kwadrans do wystudzenia. Ostatni etap to ogrzanie na gazie foremki, by rozpuścić karmel i umożliwić bezie wypadnięcie z niej. Trzeba to robić z wyczuciem! Można też nieco ogrzać boki formy, a potem przykryć ją talerzem, na którym chcemy zaprezentować pudding, i odwrócić całość do góry nogami. Beza się z niej wysunie, a jeśli będzie w niej za dużo karmelu, to wypłynie on w formie sosu.

Przepis ukazał się w „Food Service" 10/2019 nr 189.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

CHAŁKA - PORCJA HISTORII

Chałka to smak dzieciństwa. W moim domu zjadana z samym masłem, czasem jeszcze z dodatkiem miodu lub domowego dżemu. Można ją było dostać w każdym społemowskim sklepie. Długo nie wiedziałam, że wywodzi się z kuchni żydowskiej, gdzie wypieka się ją na szabat i z okazji innych ważnych świąt.

Wędzony arbuz - nowojorski kulinarny hit w Polsce!

Wędzony arbuz znany jest jako "szynka z wędzonego arbuza" (smoked watermelon ham). Media opisują go jako hit nowojorskiej restauracji, a tymczasem można go spróbować w katowickim Cześć Brat! GASTROPUB.

Pstrąg niejedno ma imię

Serwujmy pstrągi, bo są zdrowe, smaczne i z powodzeniem hodowane w Polsce. Bierzmy przykład z Japończyków, Skandynawów i Australijczyków, którzy tradycyjnie spożywają dużo lokalnych ryb i należą do społeczeństw, które żyją najdłużej!

Żurawina na znak przyjaźni

Małe, jaskrawoczerwone, kuliste owoce o gładkiej skórce pięknie prezentują się na talerzach. Ale pysznią się na nich nie tylko dla ozdoby - soczyste, kwaśno-cierpkie żurawinowe jagody świetnie komponują się z wytrawnymi smakami i są doskonałym kontrapunktem w wybitnie słodkich deserach.

Głąbik według krakowskich kucharzy

W gospodarstwie rolnym JeDynie w podkrakowskiej wsi Wawrzeńczyce najlepsi szefowie kuchni z Krakowa zbierali na początku października głąbika. Prosto z pola trafił do restauracji, a zadaniem kucharzy jest zaproponowanie przepisów z głąbikiem w roli głównej.

DZIKIE PTACTWO

Zdobycze myśliwskie serwowano na stołach, i tych codziennych, i tych świątecznych. W naszym staropolskim jadłospisie jest mnóstwo dań z dziczyzny. Dań z dzikich ptaków jest cała obfitość. Przyrządzaliśmy m.in.: bażanty, dzikie kaczki, skowronki, drozdy, bekasy, przepiórki, ortolany i gołębie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej