x

Yestersen Café - kawiarnia z miłości do kawy i designu

Kategoria: Miejsca

Uwielbiam design. Moim pierwszym odkryciem była wygrzebana z piwnicy dziadka maszyna do pisania Valentine zaprojektowana przez Ettorego Sottsassa.

Kawiarnia Yestersen Café. Foto: Jacek Kołodziejski.
Kawiarnia Yestersen Café. Foto: Jacek Kołodziejski.
Lata później, szukając stylowych mebli, natknąłem się na założony przez Karola Misztala sklep Yestersen oferujący designerskie przedmioty. Teraz „z miłości do kawy i designu” (jak głosi strona internetowa), w zabytkowej willi z ogrodem, jako część showroomu powstała Yestersen Café. W kawiarni przy Lekarskiej można wypić: doppio, americano, latte, cappuccino, flat white, ale również kawy z Chemexu, dripa lub Aeropressu. Ponadto: tonic coffe i cascara, czyli napar z wysuszonych skórek i miąższu owoców kawowca. Codziennie dostępny jest też inny wybór deserów (dostarczanych z cukierni Muus).

Adres: ul. Lekarska 5, Warszawa
Liczba miejsc: ok. 16 wew. oraz ok. 20 w ogrodzie
Przedział cenowy: kawy: 8-16 zł, herbata: 8 zł, ciasto dnia: 10 zł, deser: 12 zł
Typ: QSR
Godziny: od 11.00 do 19.00
Główny barista: Uri Wollner, założyciel i właściciel Cophi

Artykuł ukazał się w „Food Service" 10/2019 nr 189.

Autor tekstu: Wojciech Piasecki
O AUTORZE
Wojciech Tomasz Piasecki
Z wykształcenia mgr inż technologii żywności i żywienia człowieka. Od 13 lat związany z branżą żywności jako technolog i dziennikarz. Specjalizuje się w analizie sensorycznej, badaniach ilościowych i jakościowych na rynku FMCG, technologii gastronomicznej oraz dietetyce sportowej. Z zamiłowania kucharz i piekarz nieustannie poszukujący nowych smaków. Promuje kuchnię zdrową i zbilansowaną. Uwielbia podróże, zarówno te miejskie, jak i z plecakiem w nieznane.

Zobacz także

PROSCIUTTERIA

Prosciutteria to miejsce poświęcone przede wszystkim wspólnemu spędzaniu czasu i długim rozmowom, do których jedzenie i wino są tylko dodatkiem. Lokal odwołuje się do włoskiej tradycji niewielkich barów, do których zagląda się na kawę, kieliszek wina lub aby po prostu miło spędzić czas.

2 KOMA 7 BAR

Warszawska mapa gastronomiczna wzbogaciła się właśnie o nowe miejsce ze zdrowym, najwyższej jakości jedzeniem. Lokal 2 KOMA 7 BAR powstał jako nieoczekiwana i niestandardowa kreacji agencji marketingowej 2 KOMA 7.

Zimowe oblicze warszawskiego baru Wozownia

Wozownia, bar w ukrytym podwórku przy placu Trzech Krzyży, od teraz w zimowej odsłonie. W nowym ocieplanym pawilonie można także zimą pić koktajle i jeść przekąski.

Debiuty kulinarne w warszawskiej Galerii Młociny

Drugie piętro Galerii Młociny to wyjątkowe miejsce dla wszystkich tych, którzy uwielbiają celebrować wspólne chwile w gronie najbliższych. Spotkania i Dania, czyli strefa dedykowana miłośnikom kuchni wszystkich kontynentów, kusi coraz bogatszą ofertą kulinarną.

Wnętrze Campo nagrodzone

Wrocławska restauracja Campo Modern Grill zaprojektowana przez Busk.Studio wygrała w międzynarodowym konkursie WIN Awards w Londynie.

SUPPERLARDO

Kiedy właściciele jednej z najpopularniejszych restauracji w Warszawie zabierają się do otwarcia nowej, a informacja o tym krąży po mieście od miesięcy, wiadomo dwie rzeczy. Po pierwsze - że oczekiwania będą wysokie. Po drugie - że prawdopodobnie powtórzy ona sukces pierwszego miejsca.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej