x

Yestersen Café - kawiarnia z miłości do kawy i designu

Kategoria: Miejsca

Uwielbiam design. Moim pierwszym odkryciem była wygrzebana z piwnicy dziadka maszyna do pisania Valentine zaprojektowana przez Ettorego Sottsassa.

Kawiarnia Yestersen Café. Foto: Jacek Kołodziejski.
Kawiarnia Yestersen Café. Foto: Jacek Kołodziejski.
Lata później, szukając stylowych mebli, natknąłem się na założony przez Karola Misztala sklep Yestersen oferujący designerskie przedmioty. Teraz „z miłości do kawy i designu” (jak głosi strona internetowa), w zabytkowej willi z ogrodem, jako część showroomu powstała Yestersen Café. W kawiarni przy Lekarskiej można wypić: doppio, americano, latte, cappuccino, flat white, ale również kawy z Chemexu, dripa lub Aeropressu. Ponadto: tonic coffe i cascara, czyli napar z wysuszonych skórek i miąższu owoców kawowca. Codziennie dostępny jest też inny wybór deserów (dostarczanych z cukierni Muus).

Adres: ul. Lekarska 5, Warszawa
Liczba miejsc: ok. 16 wew. oraz ok. 20 w ogrodzie
Przedział cenowy: kawy: 8-16 zł, herbata: 8 zł, ciasto dnia: 10 zł, deser: 12 zł
Typ: QSR
Godziny: od 11.00 do 19.00
Główny barista: Uri Wollner, założyciel i właściciel Cophi

Artykuł ukazał się w „Food Service" 10/2019 nr 189.

Autor tekstu: Wojciech Piasecki
O AUTORZE
Wojciech Tomasz Piasecki
Z wykształcenia mgr inż technologii żywności i żywienia człowieka. Od 13 lat związany z branżą żywności jako technolog i dziennikarz. Specjalizuje się w analizie sensorycznej, badaniach ilościowych i jakościowych na rynku FMCG, technologii gastronomicznej oraz dietetyce sportowej. Z zamiłowania kucharz i piekarz nieustannie poszukujący nowych smaków. Promuje kuchnię zdrową i zbilansowaną. Uwielbia podróże, zarówno te miejskie, jak i z plecakiem w nieznane.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej