- Cukiernia Kukułka. Foto: Jacek Kołodziejski.
Koncept Kukułki to przede wszystkim jakość i smak. Marcin Zawadzki i Dominika Krzemińska, odpowiedzialni za receptury, używają do swoich ciast produktów bez dodatku sztucznych barwników, ulepszaczy czy aromatów. W słodkiej ofercie Kukułki znajdziemy zarówno tradycyjne propozycje, jak i modne autorskie ciastka typu monoporcje. Bestsellerem minionego lata były zdecydowanie jagodzianki. Goście chętnie wracają też po paschę, ptysia, miodownik i drożdżówki. Część oferty będzie sezonowa, ale możemy liczyć, że swoje stałe miejsce znajdzie w niej m.in. wuzetka, sernik wiedeński, eklerki oraz ciasta wypiekane takie jak drożdżówki, brioszki czy ciasto francuskie. Ciastka bezglutenowe już są, a nad wegańskimi ekipa jeszcze pracuje. Do popicia Kukułka proponuje kawę, herbatę, lemoniadę, a wkrótce być może i wino.
Adres: ul. Mokotowska 52, Warszawa
Liczba miejsc: 14
Przedział cenowy: ciastka i drożdżówki 6-15 zł, większe ciasta: 60-80 zł, torty na zamówienie: 12-14 zł za porcję
Typ: casual
Cukiernicy: Marcin Zawadzki i Dominika Krzemińska
Projekt wnętrza: Beza Projekt
Artykuł ukazał się w „Food Service" 10/2019 nr 189.