x

Warszawski Projekt 44 - comfort food w autorksim wydaniu

Kategoria: Miejsca

Usytuowany na parterze imponującego wieżowca przy ul. Złotej warszawski Projekt 44 proponuje comfort food w autorskim wydaniu. Choć sąsiedztwo najdroższych apartamentów w Polsce może nieco onieśmielać, wystrój restauracji zachęca do odwiedzin - jest zarazem elegancka, przytulna i nieco industrialna.

Restauracja Projekt 44. Foto: materiały prasowe.
Restauracja Projekt 44. Foto: materiały prasowe.
Nastój tworzą wygodne skórzane kanapy, ciemne drewno stolików i parkietu, butelkowa zieleń ścian oraz oryginalne lampy. Przy stolikach na antresoli można podglądać pracę kucharzy.
Szef kuchni Marcin Molik stawia na wyraziste dania z sezonowych produktów. Sam wędzi sery i wędliny, sosy oraz dodatki przygotowuje od podstaw. Lubi nieoczywiste zestawienia. Do swej popisowej kaczej piersi w sosie hoisin podaje sajgonkę z farszem z kaszanki i chutneyem śliwkowym oraz blanszowaną kapustę pak choi, układając to wszystko na delikatnym musie jabłkowym. W jego menu, które ma się zmieniać co miesiąc, nie brakuje prostszych propozycji. To np. kurczak zagrodowy z masłem lawendowo-rozmarynowym oraz burger wołowy z konfiturą pomidorową z chili i ziołami.
Mocną stroną Projektu 44 są desery – cukiernia nie jest jedynie dodatkiem do restauracji. Jej szef Artur Jajecznik skłania się ku francuskiej klasyce (tarty, musy, eklery), używając przy tym dużo czekolady. Jego wizytówka to mus z kawy inki i palonej białej czekolady z dodatkiem żelu z marakui. Wkrótce będzie przyjmował zamówienia na ciasta i torty na wynos. Na uwagę zasługuje również koncepcja baru. Do śniadań i lunchów barman Łukasz Dębowski oferuje smoothie i lemoniady o niecodziennych smakach, np. prażonego kokosa z suszonymi podgrzybkami. Karta koktajli alkoholowych bazuje na zabawie niskimi temperaturami – Dębowski korzysta z różnych form lodu (w tym suchego) i ciekłego azotu, komponując drinki z lodowymi kostkami, na soplach, kulach, śniegu, lodzie kruszonym czy łuskanym. W ciągu dnia na biznesowe śniadania i lunche zaglądają tu pracownicy okolicznych biurowców, wieczorem restauracja chce przyciągać szerszą klientelę, planując m.in. organizację koncertów jazzowych. Będzie również prowadzić room service dla mieszkańców apartamentowca przy Złotej 44. Projekt 44 otwarty jest od poniedziałku do czwartku w godz. 7.30-23.00, a od piątku do niedzieli w godz. 7.30-24.00.

ADRES: Złota 44, Warszawa
LICZBA MIEJSC: 103 (łącznie z tymi przy barze)
PRZEDZIAŁ CENOWY: przystawki i sałaty: 36-48 zł, zupy: 25 zł, dania główne: 38-84 zł, desery: 22-25 zł, koktajle: 26-48 zł, trzydaniowe lunche (w godz. 12.00-16.00): 32 zł
TYP: fine casual
WŁAŚCICIEL: Józef Krawczyk
SZEF KUCHNI: Marcin Molik
SZEF CUKIERNI: Artur Jajecznik
SOMMELIER: Magda Gumiela
GŁÓWNY MENEDŻER: Adam Fabisiak

Artykuł ukazał się w „Food Service" 10/2019 nr 189.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej