x

"Jak zrobić ser?" Joanny Włodarskiej

Kategoria: Lifestyle - książki

Joanna Włodarska zdobyła doświadczenie, pracując w serowarniach, a następnie otworzyła Akademię Siedliska pod Lipami, pierwszą szkołę serowarstwa w Polsce.

\"Jak zrobić ser?" Joanny Włodarskiej. Foto: materiały prasowe.
\"Jak zrobić ser?" Joanny Włodarskiej. Foto: materiały prasowe.
W książce „Jak zrobić ser w domu?” przedstawia produkcję sera krok po kroku. Jak deklaruje, jej ambicją jest to, by każdy czytelnik nauczył się „rozumieć ser” i procesy, które towarzyszą jego powstawaniu. Serwuje nam więc słowniczek serowara, informacje o potrzebnym sprzęcie, rodzajach mleka i jego właściwościach oraz solidną wiedzę na temat bakterii. Przy opisie produkcji przedstawia możliwe zagrożenia, najczęstsze błędy i wskazówki, sposoby ich uniknięcia. Jeśli uważnie się przygotujecie, już wkrótce na podstawie jej porad będziecie mogli wyprodukować nie tylko twaróg, ser koryciński czy oscypek, ale także mozzarellę, camembert czy cheddar. To naprawdę nie jest czarna magia!

Joanna Włodarska, „Jak zrobić ser?", wyd. Pascal, 2019.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 10/2019 nr 189.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej