x

"Kurs wiedzy o winie" Kevina Zraly'ego

Kategoria: Lifestyle - książki    29.11.2019

To już czwarte polskie wydanie legendarnego "Kursu wiedzy o winie" napisanego przez Kevina Zraly'ego w 1985 r.

\"Kurs wiedzy o winie" Kevina Zraly'ego. Foto: materiały prasowe.
\"Kurs wiedzy o winie" Kevina Zraly'ego. Foto: materiały prasowe.
Autor jest założycielem i wykładowcą Szkoły Wiedzy o Winie Windows on the World w Nowym Jorku, był sommelierem w restauracji o tej samej nazwie. „W ciągu ostatnich 12 miesięcy skosztowałem tysięcy win [....]. Degustując nieprzerwanie kolejne wina, codziennie uczę się nowych rzeczy – a moja podróż trwa i trwa...” – napisał we wstępie. Dzięki książce możemy udać się w tę podróż razem z nim i uporządkować swoją wiedzę. Najnowsze wydanie jest zaktualizowane i wzbogacone o rozdział na temat polskich win autorstwa Wojciecha Bońkowskiego. Zasadniczą część stanowi 13 lekcji podzielonych według krajów i regionów. Oprócz tego mamy tu garść informacji m.in. o produkcji wina i szczepach winorośli. Taka wiedza się nie starzeje.

Kevin Zraly, „Kurs wiedzy o winie", wyd. Explanator After Hours, 2019.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 10/2019 nr 189.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"Signature dishes that matter"

Ile to już książek określano mianem kulinarnych Biblii? "Signature Dishes That Matter" nie będzie pierwszą publikacją z takim przydomkiem, ale jak najbardziej na niego zasługuje.

WARZYWNA SIŁA

Marta Dymek przygotowuje potrawy z całego świata z użyciem polskich, sezonowych warzyw - pokazuje, że drogie egzotyczne dodatki wcale nie są potrzebne. Chłodnik z kalafiora, krem z pietruszek z tahiną, koreańska mizeria czy węgierski gulasz z boczniaków i papryki to tylko kilka ciekawych przepisów.

GORZKO O CUKRZE

Przedstawiamy państwu fragment książki "Wściekły kucharz" autorstwa Anthony’ego Warnera - kucharza i blogera publikującego w takich gazetach jak "New Scientist", czy "The Pool". Warner w swojej książce po kolei obśmiewa wszystkie najmodniejsze trendy i tłumaczy ich genezę.

"The Mexican home kitchen" Mely Martinez

Mówi się, że kuchnia meksykańska jest jedną z najtrudniejszych na świecie. Pełna intensywnych smaków i aromatów, zmysłowa, opiera się na dobrych składnikach i przyprawach, które należy umiejętnie łączyć.

Roślinnie na słodko

Wegańskich restauracji i kawiarni powstaje coraz więcej, a roślinna oferta dostępna jest w niemal każdym lokalu, więc wydawałoby się, że dieta bez produktów pochodzenia zwierzęcego nie jest dzisiaj niczym nadzwyczajnym.

SUROWE ZASADY

Znajdziecie w niej m.in. przepisy na: surowe tacos, chleb esseński czy spód do pizzy z pestek słonecznika, sałatkę ze skiełkowanego żyta, gazpacho, tabouleh, guacamole czy sernik z nerkowców bez pieczenia. Autorzy skomponowali też gotowe menu z podziałem na dni.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej