Kevin Zraly, „Kurs wiedzy o winie", wyd. Explanator After Hours, 2019.
Recenzja ukazała się w „Food Service" 10/2019 nr 189.
To już czwarte polskie wydanie legendarnego "Kursu wiedzy o winie" napisanego przez Kevina Zraly'ego w 1985 r.
Kevin Zraly, „Kurs wiedzy o winie", wyd. Explanator After Hours, 2019.
Recenzja ukazała się w „Food Service" 10/2019 nr 189.
Polscy kucharze od jakiegoś czasu sieją niezły ferment, to można powiedzieć na pewno. Coraz częściej angażują się w projekty wychodzące poza obszar ich własnej kuchni i regularnej restauracyjnej działalności.
Kawa, herbata, kilka soków, ewentualnie napoje energetyzujące i oczywiście woda - tak zazwyczaj wygląda oferta napojów bezalkoholowych, tzw. softów, w restauracjach. Na łamach "FS" staramy się regularnie doradzać, jak można ją urozmaicić.
Bez nich nie byłoby żadnej potrawy. Te najbardziej wyraziste popularne są przede wszystkim w kuchniach orientalnych oraz arabskich, ale w różnych wersjach obecne są właściwie wszędzie. Bo sól i pieprz to przecież też przyprawy.
Z pola na stół - to filozofia od pewnego czasu zdobywająca serca kucharzy i konsumentów. Co się za nią kryje?
Czy rzeczywiście jemy statystycznie mniej produktów kiszonych i fermentowanych niż kiedyś? Czy obawiamy się ich? Sandor Katz, amerykański aktywista kulinarny i niestrudzony propagator fermentacji, skutecznie oswaja ludzi z jedną z najstarszych metod obróbki i konserwacji żywności.
W "Śniadankach z czterech stron świata" Vanessa Lewis wraca do smaków z dzieciństwa, a także przedstawia tradycje śniadaniowe z różnych krajów.