x

"Kurs wiedzy o winie" Kevina Zraly'ego

Kategoria: Lifestyle - książki    29.11.2019

To już czwarte polskie wydanie legendarnego "Kursu wiedzy o winie" napisanego przez Kevina Zraly'ego w 1985 r.

\"Kurs wiedzy o winie" Kevina Zraly'ego. Foto: materiały prasowe.
\"Kurs wiedzy o winie" Kevina Zraly'ego. Foto: materiały prasowe.
Autor jest założycielem i wykładowcą Szkoły Wiedzy o Winie Windows on the World w Nowym Jorku, był sommelierem w restauracji o tej samej nazwie. „W ciągu ostatnich 12 miesięcy skosztowałem tysięcy win [....]. Degustując nieprzerwanie kolejne wina, codziennie uczę się nowych rzeczy – a moja podróż trwa i trwa...” – napisał we wstępie. Dzięki książce możemy udać się w tę podróż razem z nim i uporządkować swoją wiedzę. Najnowsze wydanie jest zaktualizowane i wzbogacone o rozdział na temat polskich win autorstwa Wojciecha Bońkowskiego. Zasadniczą część stanowi 13 lekcji podzielonych według krajów i regionów. Oprócz tego mamy tu garść informacji m.in. o produkcji wina i szczepach winorośli. Taka wiedza się nie starzeje.

Kevin Zraly, „Kurs wiedzy o winie", wyd. Explanator After Hours, 2019.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 10/2019 nr 189.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"Kurs wiedzy o winie" Kevina Zraly'ego

Jedna z najbardziej znanych książek gromadzących wszystkie niezbędne informacje o winie znów w sprzedaży!

"K5, domowa gastrobanda"

Każdy może zostać szefem kuchni w swoim domu - przekonują autorzy książki, która ma stanowić kompleksowy kurs gotowania.

"The Polish Table" Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek w ścisłym finale Gourmand World Cookbook Awards

Książka Tomaszewskiej-Bolałek współfinansowana przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP znalazła się w ścisłym finale Gourmand World Cookbook Awards, najbardziej prestiżowego konkursu dla książek kulinarnych nazywanego również Kulinarnymi Oscarami.

"Przewodnik kulinarny" Auguste'a Escoffiera

Przewodniki kulinarne zawsze wzbudzają sporo emocji - a szczególnie ostatnio w polskiej branży. Ten jest inny, nie czerwony, nie żółty, ale w jasno-zielonej okładce. W porównaniu z pozostałymi jest masywny, z grubą okładką, w formacie A4 i liczy aż 607 stron.

CHLEB PERFEKCYJNY

Na polskim rynku właśnie ukazało się nowe, poprawione wydanie kultowej książki "Chleb", która przez fanów pieczywa nazywana jest chlebową biblią. Znajdziecie w niej 140 przepisów - na bagietki, pełnoziarniste chleby z różnego rodzaju mąk; od najprostszych i najszybszych aż po bardziej skomplikowane.

JADALNY ALGORYTM

Grzegorz Łapanowski to człowiek instytucja. Określenie kulinarny aktywista mówi o nim najwięcej. Nie pracuje w restauracyjnej kuchni, ale prowadzi studio kulinarne, organizuje warsztaty i przede wszystkim wiele projektów edukacyjnych dla dzieci i młodzieży - a przy okazji jest postacią medialną.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej