x

"Portugalia do zjedzenia" Bartka Kieżuna

Kategoria: Lifestyle - książki

Różnorodność natury, produktów i restauracji sprawiają, że od paru lat do Porto i Lizbony ciągnie z Polski coraz więcej turystów. Miłości do Portugalii uległ także Bartek Kieżun, dziennikarz i autor książek kulinarnych.

\"Portugalia do zjedzenia" Bartka Kieżuna. Foto: materiały prasowe.
\"Portugalia do zjedzenia" Bartka Kieżuna. Foto: materiały prasowe.
Odwiedził różne części kraju, i to właśnie miejsca są kluczem do wyboru i podziału potraw w jego nowej publikacji, w której przepisy przeplatają się z barwnymi opowieściami zaangażowanego turysty. Znajdziemy tu receptury m.in. na krokiety z dorsza (z Tomaru), pastę z sardynek (z Lizbony), kiełbasę z kurczaka i chleba (z Porto, opracowaną przez portugalskich Żydów przymuszanych do konwersji na katolicyzm) czy słodki budyń z boczkiem (z Monsaraz). Co Braga ma wspólnego z marmoladą i Grekami? I dlaczego Porto wkurza, a jednocześnie zachwyca autora? Czytajcie, a się dowiecie!

Bartek Kieżun, „Portugalia do zjedzenia", wyd. Buchmann, 2019.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 10/2019 nr 189.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej