x

Mięsny Befsztyk na warszawskim Żoliborzu

Kategoria: Miejsca    19.10.2016

We wrześniu na warszawskim Żoliborzu powstał Befsztyk. Jest to już drugie miejsce pod tą marką. Pierwszy sklep mięsno-wędliniarski Befsztyk został założony w 1994 r. na Mokotowie.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Nowy Befsztyk łamie tradycyjny obraz polskiego sklepu mięsnego – to nie tylko sklep, ale także Befsztyk Bistro. Ideą miejsca jest sprzedawanie i serwowanie dobrego mięsa, a także inspirowanie do ciekawego kulinarnego wykorzystania mięs oferowanych w sklepie. Na miejscu zjemy m.in. oryginalne kanapki stworzone dla Befsztyk Bistro przez Wita Szychowskiego, uczestnika programu „Top Chef”. W menu znajdziemy m.in. Kacza-Tay – półbagietkę z kaczą piersią lekko podsmażaną i zamarynowaną w ciepłej marynacie z czerwonym winem, kiszoną kapustą, ogórkiem i przyprawami (23 zł), Kaszanti – półbagietkę z firmową kaszanką, karmelizowaną cebulą z malinami i świeżym szczypiorkiem (19 zł). Befsztyk Bistro to na razie dwa stoliki z czterema krzesłami i sporą przestrzenią do stania, w przyszłym sezonie planowane jest otwarcie 60-metrowego ogródka. Właścicielami miejsca są: Łukasz Prokopowicz i Diana Słoniewska.

Sklep Befsztyk, Puławska 176/178, Warszawa
Sklep Befsztyk.pl i Befsztyk Bistro, ul. Dygata 3, Warszawa

Artykuł ukazał się w „Food Service" 10/2016 nr 159.

Autor tekstu: Joanna Mróz
O AUTORZE
Joanna Mróz
Monitoruje warszawski (i nie tylko) rynek gastronomiczny od kilkunastu lat. Od 10 lat dzieli się recenzjami restauracji na Froblogu. Współtworzy Warsaw Foodie (razem z Restaurantica.pl) – dwujęzyczny gastromagazyn internetowy o nowościach w stołecznych restauracjach. Absolwentka podyplomowych Food Studies na SWPS. Współpracowała z magazynami „Usta”, „Esquire”, a także ze stołeczną „Gazetą Wyborczą”.

Zobacz także

Food hall w warszawskiej Galerii Północnej

W drugiej połowie sierpnia na terenie warszawskiej Galerii Północnej zostanie otwarta nowa strefa restauracyjna. Znajdą się w niej cztery różne koncepty gastronomiczne.

Niewinni Czarodzieje 2.0

Kuba Wojewódzki wraz z Józefem Krawczykiem otworzą niebawem wspólną restaurację. "Niewinni Czarodzieje 2.0" to wyjątkowy koncept restauracyjny, który powstanie w zrewitalizowanej Elektrowni Powiśle.

Japoński Zjadacz Snów w Warszawie

Pod koniec sierpnia 2019 r. zaraz obok znanego wszystkim warszawskim miłośnikom ramenu lokalu Sato gotuje powstała niewielka japońska cukiernia. Lokal urządzony jest podobnie do sąsiadującej ramenowni - minimalistyczne wnętrze zostało delikatnie ozdobione japońskimi bibelotami.

Wygraj niezwykłą kolację w Senses!

Portal OuiChef.pl oraz magazyn "Food Service" zapraszają do udziału w wyjątkowym konkursie. Do wygrania 2-osobowa kolacja z wine pairingiem w uhonorowanej gwiazdką Michelin restauracji Senses! Wartość nagrody to prawie 1500 zł.

KUK NUK

Kuk Nuk to pokaźnych rozmiarów restauracja (80 miejsc siedzących) położona w ścisłym centrum Rzeszowa, tuż przy rynku. Lokal powstał z potrzeby stworzenia kuchni na wysokim poziomie, której wówczas brakowało na podkarpackim rynku.

Tomasz Czudowski wystartował z konceptem Qrcze

Qrcze serwuje dania z kurczaka zagrodowego w najróżniejszych odsłonach, sprzedawane wyłącznie w dowozie lub z odbiorem własnym. - Koncept "delivery only" powstał jakiś czas temu, a pandemia go przyspieszyła - wyjaśnia Tomasz Czudowski, właściciel Restauracji Forty i alewino.pl.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej