x

Open Kitchen - gdyńska restauracja, która stawia na otwartość

Kategoria: Miejsca    13.10.2016

Open Kitchen to nowa restauracja w Gdyni przeznaczona na 47 miejsc siedzących. Właścicielami są Ryszard i Magdalena Piaseccy.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Szefem kuchni został Piotr Ślusarz, a Jakub Słapiński jest sommelierem i szefem serwisu. W Open Kitchen istotna jest otwartość, m.in. na nowe pomysły czy na odzew gości. Oczywiście miejsce ma otwartą kuchnię, do której goście mogą wejść po kolacji, by porozmawiać z szefem kuchni. Open Kitchen stara się balansować pomiędzy fine diningiem a konceptem casualowym. Na stolikach są białe obrusy, ale obsługa jest bezpretensjonalna, a gość ma poczuć, że nie musi być elegancko ubrany, by tu wejść. Menu podzielone jest na przystawki, dania główne i desery, goście płacą za sety – 2, 3 lub 4 dania kosztują odpowiednio 71, 87 i 119 zł. W menu znajdziemy przykładowo: turbota z pestkami dyni i maślanką, dynię piżmową z polskim serem Cheddar, sandacza z kurkami i estragonem. Karta win obejmuje 85 etykiet win białych, różowych i czerwonych z całego świata, są także szampany i wina musujące oraz własnej roboty nalewki.

ul. I Armii Wojska Polskiego 10, Gdynia

Artykuł ukazał się w „Food Service" 10/2016 nr 159.

Autor tekstu: Joanna Mróz
O AUTORZE
Joanna Mróz
Monitoruje warszawski (i nie tylko) rynek gastronomiczny od kilkunastu lat. Od 10 lat dzieli się recenzjami restauracji na Froblogu. Współtworzy Warsaw Foodie (razem z Restaurantica.pl) – dwujęzyczny gastromagazyn internetowy o nowościach w stołecznych restauracjach. Absolwentka podyplomowych Food Studies na SWPS. Współpracowała z magazynami „Usta”, „Esquire”, a także ze stołeczną „Gazetą Wyborczą”.

Zobacz także

Kolejna Tankovna Pilsner Urquell - w Barze Koszyki w Warszawie

Pilsner Urquell kończy w tym roku 178 lat i z okazji urodzin otwiera nowe miejsce, w którym można napić się niepasteryzowanego piwa prosto z czeskiego browaru. Marka przeobraża popularny Bar Koszyki w kolejną Tankovną.

Drugie urodziny restauracji Kanapa w Warszawie

Warszawska restauracja Kanapa specjalizująca się we współczesnej kuchni ukraińskiej świętowała 31 stycznia swoje drugie urodziny.

MATCHA TEA HOUSE

Właściciele Izumi Sushi - Alicja Than i Alon Than - otworzyli w marcu przy warszawskim placu Zbawiciela Matcha Tea House. Jest to herbaciarnia skupiona wokół japońskiej zielonej herbaty. Wypijemy tu przykładowo najszlachetniejszą japońską herbatę gyokuro, herbatę matcha, a także Matcha Latte.

Green Caffè Nero na słynnej Brackiej w Krakowie

Green Caffè Nero otworzył kolejną kawiarnię w okresie pandemii. Nowy lokal mieści przy ulicy Brackiej 1A w Krakowie, w okazałej zabytkowej kamienicy. Miejsce łączy w sobie charakterystyczne dla wnętrz sieciówki naturalne materiały oraz nawiązujące do historii kamienicy elementy.

Wstąp na McBurgera w drodze do Energylandii

30 sierpnia została otwarta długo wyczekiwana restauracja McDonald’s w Zatorze. Lokal znajduje się przy ul. Władysława Grabskiego 16 na trasie prowadzącej do największego w Polsce parku rozrywki Energylandia.

Fine dining w warszawskiej Epoce

Fine dining, który zachwyca, ale nie onieśmiela - taki kierunek obrała sobie powstała we wrześniu br. restauracja Epoka. To kolejna po Europejskim Grillu restauracja mieszcząca się w hotelu Raffles.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej