x

Plah Myk Pad Prik Plao

Kategoria: Karta - dania    26.10.2016

Plah Myk Pad Prik Plao według przepisu z restauracji Thaisty.

Foto: Zosia Zija.
Foto: Zosia Zija.
Składniki dla 2 osób:
kalmar tuba – 2 szt.
cebula czerwona mała – 1 szt.
pędy bambusa w paskach – 200 g
chili tajskie i czosnek wedle upodobań
mała cukinia – 1 szt.
tajska bazylia – 15 listków
słodka pasta chili – 1 łyżka
sos rybny – 1 łyżeczka
sos ostrygowy – 1 łyżka
sos sojowy – 1 łyżeczka
cukier – 1 łyżka
olej roślinny – 2 łyżki

Przygotowanie:
Kalmary oczyszczamy i kroimy w szyszki. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w pióra. Pędy bambusa dokładnie płuczemy, odsączamy i odkładamy do miski razem z cebulą, chili i czosnkiem, które kroimy, tak jak lubimy. Do owej miski dodajemy pokrojoną w paski lub w połówki okręgów cukinię i kalmary. Na mocno rozgrzany wok (300-400°C) wlewamy olej, po chwili wszystkie składniki z naszej miski. Po krótkiej chwili dodajemy pastę sweet-chili, sos rybny, sojowy i ostrygowy. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy cukier. Mieszamy, próbujemy. Doprawiamy wedle uznania (cukier – słodycz, sos rybny – słoność, chili – ostrość). Próbujemy. Przed samym wydaniem dorzucamy liście tajskiej bazylii. Teraz to już kwestia 5-8 sekund mi szybkim ruchem wykładamy danie z woka na talerz.

Przepis ukazał się w „Food Service" 10/2016 nr 159.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej