Składniki dla 1 osoby (lub jako dodatek dla większej grupy):
zielona papaja lub kalarepa – 1 szt.
marchew – 1 szt.
suszone na słońcu krewetki – 1 łyżka
prażone orzechy ziemne – 1 łyżka
limonka – 1 szt.
cukier palmowy – 1 łyżka
sos rybny – 1 łyżka
sos tamaryndowy – 1 łyżka
czosnek – 1 ząbek
tajskie chili – 1 szt. (lub wedle upodobań)
zielona fasola – 5 szt.
pomidor cherry – 4 szt.
Przygotowanie:
Papaję/kalarepę oraz marchew obieramy i kroimy w bardzo cienkie julienne. Cukier palmowy, sos rybny i tamaryndowy, czosnek i chili dokładnie ucieramy w glinianym (lub innym) moździerzu. Dodajemy następnie wszystkie warzywa z jedną łyżką soku z limonki oraz to, co z niej zostało. Dokładnie wszystko tłuczemy, ucieramy i mieszamy (w moździerzu). Na sam koniec dokładamy suszone krewetki i orzechy. Najlepiej smakuje jedzona bezpośrednio z naczynia, w którym była przygotowywana.
Przepis ukazał się w „Food Service" 10/2016 nr 159.