x

Som tam

Kategoria: Karta - dania    27.10.2016

Som tam według przepisu z restauracji Thaisty.

Foto: Zosia Zija.
Foto: Zosia Zija.
Składniki dla 1 osoby (lub jako dodatek dla większej grupy):
zielona papaja lub kalarepa – 1 szt.
marchew – 1 szt.
suszone na słońcu krewetki – 1 łyżka
prażone orzechy ziemne – 1 łyżka
limonka – 1 szt.
cukier palmowy – 1 łyżka
sos rybny – 1 łyżka
sos tamaryndowy – 1 łyżka
czosnek – 1 ząbek
tajskie chili – 1 szt. (lub wedle upodobań)
zielona fasola – 5 szt.
pomidor cherry – 4 szt.

Przygotowanie:
Papaję/kalarepę oraz marchew obieramy i kroimy w bardzo cienkie julienne. Cukier palmowy, sos rybny i tamaryndowy, czosnek i chili dokładnie ucieramy w glinianym (lub innym) moździerzu. Dodajemy następnie wszystkie warzywa z jedną łyżką soku z limonki oraz to, co z niej zostało. Dokładnie wszystko tłuczemy, ucieramy i mieszamy (w moździerzu). Na sam koniec dokładamy suszone krewetki i orzechy. Najlepiej smakuje jedzona bezpośrednio z naczynia, w którym była przygotowywana.

Przepis ukazał się w „Food Service" 10/2016 nr 159.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej