x

Polacy na 25 edycji Olimpiady Kulinarnej IKA w Stuttgarcie

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Około 2 tysięcy kucharzy i cukierników z ponad 60 krajów zaprezentuje swoje umiejętności podczas Olimpiady IKA, która potrwa od 14 do 19 lutego 2020 r. Wśród uczestników walczących o złote, srebrne i brązowe medale znalazły się dwie drużyny narodowe z Polski - seniorów i juniorów.

Targi INTERGASTRA. Zdjęcie: materiały prasowe.
Targi INTERGASTRA. Zdjęcie: materiały prasowe.
Olimpiada Kulinarna IKA w Stuttgarcie to jeden z najstarszych i największych międzynarodowych konkursów sztuki kulinarnej. W skład kadry narodowej pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukiernii wchodzą:

Kadra seniorów: Bartosz Peter (kapitan drużyny), Michał Świerad (pastry chef), Mariusz Roch, Marcin Gruszka, Dawid Grucel, Michał Kuduk,, Maciej Hippler, Adam Woźniak oraz Filip Cwojdziński.

Kadra juniorów: Emil Guzik, Daniel Warszawski, Damian Hirt, Adam Rzęski, Kamil Poćwiardowski, Krzysiek Kowalski, Karol Piotrowski, Mateusz Galbarczyk oraz Bartosz Wicherek.

Trenerzy: Sebastian Krauzowicz (główny trener drużyny), Janusz Profus (główny trener sekcji cukierniczej), Joanna Klimas-Profus (trener sekcji cukierniczej) oraz Lech Pluciński (trener wspierający),

W konkursie prezentacji sztuki cukierniczej wystartują indywidualnie Angelika Chwyć i Renata Martyna.
Każda z drużyn zaprezentuje swój kunszt i umiejętności w następujących konkurencjach „Restaurant of Nations” (nasi seniorzy w terminie 17.02 godz. 19.00-22.00, nasi juniorzy w terminie 18.02 godz. 11.30-14.30) oraz „Chef’s Table” (nasi seniorzy w terminie 15.02 godz.20.00) IKA Buffet (nasi juniorzy w terminie 16.02 godz. 20.30).
Konkurs „Restaurant of Nations” odbędzie się w hali C1, a konkursy „Chef’s Table” i „IKA Buffet” w hali C2 terenów targowych Targów Stuttgarckich. W ramach olimpiady zaprezentują się również drużyny w konkursie „Restaurant of Community Catering” (bez polskiej reprezentacji) w Foyer hali C2 oraz uczestnicy indywidualni przy wejściu wschodnim w godzinach otwarcia targów (10.00 – 18.00).
Goście, którzy przybędą na olimpiadę IKA/Culinary Olimpics, aby oglądać i wspierać swoje drużyny będą mogli przy okazji odwiedzić jedną z największych i najważniejszych imprez branży HoReCa w Europie – targi INTERGASTRA , które co dwa lata gromadzą na powierzchni wystawienniczej 115.000 m2 ponad 1.400 wystawców, wśród nich wielu światowych liderów oraz ponad 98.000 odwiedzających z 60 krajów.
Podczas targów prezentowane będzie wyposażenie kuchni i zaplecza, artykuły spożywcze i napoje dla branży, wyposażenie wnętrz hotelowych i punktów gastronomicznych, kawa oraz lody rzemieślnicze (targi Gelatissimo).
Bliższe informacje: tel. 22 620 72 98, mail: kuzminska@eurotargi.com

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Ośmiu szefów kuchni w preeliminacjach Bocuse d’Or Poland 2019

Udział w prestiżowym konkursie kulinarnym Bocuse d’Or jest marzeniem większości młodych kucharzy. Żeby je spełnić trzeba mieć wyobraźnię, motywację i determinację. Czy kandydaci startujący w Bocuse d’Or Poland 2019 posiadają te cechy? O tym przekonamy się niebawem!

SEDNO SMAKU

"Do Sedna. Zapomniane umiejętności" to nowa inicjatywa warszawskiej restauracji Bazar Kocha. Kolacja inaugurująca cykl odbyła się 29 czerwca. Tematem pierwszej odsłony jest mleko i ziarno. Każda kolacja będzie składała się z sześciu elementów: dwóch przystawek, zupy, dwóch dań głównych i deseru.

Grzegorz Adamarek ponownie w finale Kulinarnego Pucharu Polski

Nominację otrzymał wygrywając konkurs kulinarny "Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro".

Szef dla Młodych Talentów

Rozpoczęła się druga edycja programu edukacyjnego prowadzonego przez sieć hurtowni Makro Polska. W nowym cyklu odbyły się już dwa Miksery Kulinarne w Akademii Inspiracji Makro w Warszawie.

Akademia Gastronomiczna rozdała nagrody AIG Prix i Ars Coquinaria

Laury przyznawane są wybitnym jednostkom i instytucjom, które na obszarze danego kraju wyróżniają się międzynarodowym poziomem. Wśród tegorocznych laureatów znaleźli się m. in. współpracujący z magazynem "Food Service" prof. Jarosław Dumanowski, Patrycja Siwiec, Adam Pawłowski i Anna Oleksak.

Ameryka od kuchni

To nazwa nowego projektu promującego produkty spożywcze z USA. Jego prezentacja nastąpi 9 października br. na trzecim Kongresie Szefów Kuchni w warszawskim centrum Expo XXI.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej