x

Polacy na 25 edycji Olimpiady Kulinarnej IKA w Stuttgarcie

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    28.11.2019

Około 2 tysięcy kucharzy i cukierników z ponad 60 krajów zaprezentuje swoje umiejętności podczas Olimpiady IKA, która potrwa od 14 do 19 lutego 2020 r. Wśród uczestników walczących o złote, srebrne i brązowe medale znalazły się dwie drużyny narodowe z Polski - seniorów i juniorów.

Targi INTERGASTRA. Zdjęcie: materiały prasowe.
Targi INTERGASTRA. Zdjęcie: materiały prasowe.
Olimpiada Kulinarna IKA w Stuttgarcie to jeden z najstarszych i największych międzynarodowych konkursów sztuki kulinarnej. W skład kadry narodowej pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukiernii wchodzą:

Kadra seniorów: Bartosz Peter (kapitan drużyny), Michał Świerad (pastry chef), Mariusz Roch, Marcin Gruszka, Dawid Grucel, Michał Kuduk,, Maciej Hippler, Adam Woźniak oraz Filip Cwojdziński.

Kadra juniorów: Emil Guzik, Daniel Warszawski, Damian Hirt, Adam Rzęski, Kamil Poćwiardowski, Krzysiek Kowalski, Karol Piotrowski, Mateusz Galbarczyk oraz Bartosz Wicherek.

Trenerzy: Sebastian Krauzowicz (główny trener drużyny), Janusz Profus (główny trener sekcji cukierniczej), Joanna Klimas-Profus (trener sekcji cukierniczej) oraz Lech Pluciński (trener wspierający),

W konkursie prezentacji sztuki cukierniczej wystartują indywidualnie Angelika Chwyć i Renata Martyna.
Każda z drużyn zaprezentuje swój kunszt i umiejętności w następujących konkurencjach „Restaurant of Nations” (nasi seniorzy w terminie 17.02 godz. 19.00-22.00, nasi juniorzy w terminie 18.02 godz. 11.30-14.30) oraz „Chef’s Table” (nasi seniorzy w terminie 15.02 godz.20.00) IKA Buffet (nasi juniorzy w terminie 16.02 godz. 20.30).
Konkurs „Restaurant of Nations” odbędzie się w hali C1, a konkursy „Chef’s Table” i „IKA Buffet” w hali C2 terenów targowych Targów Stuttgarckich. W ramach olimpiady zaprezentują się również drużyny w konkursie „Restaurant of Community Catering” (bez polskiej reprezentacji) w Foyer hali C2 oraz uczestnicy indywidualni przy wejściu wschodnim w godzinach otwarcia targów (10.00 – 18.00).
Goście, którzy przybędą na olimpiadę IKA/Culinary Olimpics, aby oglądać i wspierać swoje drużyny będą mogli przy okazji odwiedzić jedną z największych i najważniejszych imprez branży HoReCa w Europie – targi INTERGASTRA , które co dwa lata gromadzą na powierzchni wystawienniczej 115.000 m2 ponad 1.400 wystawców, wśród nich wielu światowych liderów oraz ponad 98.000 odwiedzających z 60 krajów.
Podczas targów prezentowane będzie wyposażenie kuchni i zaplecza, artykuły spożywcze i napoje dla branży, wyposażenie wnętrz hotelowych i punktów gastronomicznych, kawa oraz lody rzemieślnicze (targi Gelatissimo).
Bliższe informacje: tel. 22 620 72 98, mail: kuzminska@eurotargi.com

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wielkie święto whisky

W dniach 13-14 października w Sangate Hotel Airport odbyła się kolejna edycja festiwalu poświęconego whisky WHISKY LIVE WARSAW

WHISKY NAD BAŁTYKIEM

W dniach 26-27 sierpnia 2017 r. w Jastrzębiej Górze odbyła się IV edycja Festiwalu Whisky Jastrzębia Góra. Wydarzenie odwiedziło niespełna 7000 gości - zarówno miłośników whisky, jak i osób, które rozpoczynają przygodę z tym szlachetnym trunkiem.

Kulinarny Puchar Polski 2019 - jakie zmiany szykują organizatorzy?

Za nami 19 edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Kto śledzi historię konkursu doskonale wie jak bardzo ewoluowała jego formuła. Dziś Kulinarny Puchar Polski otrzymuje wysokie noty za formułę i organizację nie tylko przez uczestników czy Jurorów.

Kinga Pienińska oficjalnym partnerem Europejskiego Kongresu Gastronomicznego

Marka naturalnej wody mineralnej Kinga Pienińska została oficjalnym partnerem Europejskiego Kongresu Gastronomicznego.

Wojciech Modest Amaro otrzymał Grand Prix de l’Art de la Cuisine

Rewelacyjne wieści z Paryża. Wojciech Modest Amaro otrzymał najważniejsze wyróżnienie w świecie gastronomii - Grand Prix de l’Art de la Cuisine przyznawane przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną.

Jakub Kasprzak przygotowuje się do europejskiej rozgrywki Bocuse d’Or

Polska reprezentowana przez Jakuba Kasprzaka zakwalifikowała się do europejskiej selekcji Bocuse d’Or, która odbędzie się w dniach 3-4 września w Tallinie. Po raz kolejny nasz kandydat ma możliwość zaprezentowania się na międzynarodowej scenie kulinarnej.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej