x

Kolejna premiera wegańskiego burgera. Tym razem w sieci Max

Kategoria: Karta - dania    28.11.2019

Szwedzka sieć restauracji MAX Premium Burgers wprowadza bezmięsnego burgera - Delifresh Plant Beef. Choć bazuje na białku roślinnym, wygląda i smakuje jak mięso. Recepturę opracował szef kuchni Jonas Mårtensson.

MAX Premium Burgers wprowadza bezmięsnego burgera – Delifresh Plant Beef. Zdjęcie: materiały prasowe.
MAX Premium Burgers wprowadza bezmięsnego burgera – Delifresh Plant Beef. Zdjęcie: materiały prasowe.
– Postanowiliśmy opracować własnego burgera na bazie roślin dla tych, którzy lubią mięso, a jednocześnie chcieliby nie tracąc na walorach smakowych zjeść od czasu do czasu wersję bezmięsną. Dla mnie dowodem naszego sukcesu było to, że mój kochający mięso syn nie poczuł różnicy – mówi Jonas Mårtensson, szef kuchni w MAX Burgers.
Sieć MAX ma cel, aby w 2022 roku 50% sprzedawanych w niej posiłków było innych niż czerwone mięso.
Dzięki wprowadzeniu Delifresh Plant Beef, MAX może zaoferować zarówno miłośnikom tradycyjnych mięsnych burgerów, jak i gościom, którzy wybierają dietę roślinną, smaczną i satysfakcjonującą alternatywę białkową o znacznie niższym śladzie węglowym.
Świadomość społeczeństwa na temat wpływu mięsa zarówno na zdrowie jak i środowisko stale wzrasta. Wiele osób coraz częściej rozważa ograniczenie mięsa w swojej diecie – Delifresh Plant Beef może być pierwszym krokiem do całkowitej rezygnacji ze spożywania mięsa.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Azjatyckie trendy w jesiennej kuchni

Dalekowschodnie przysmaki doskonale sprawdzają się w sezonie jesienno-zimowym - do wyboru jest sporo dań, które sycą, wzmacniają odporność i mają działanie rozgrzewające, a Polacy pokochali kuchnię azjatycką - jak ten trend wykorzystać w restauracji?

Sandacz z kalafiorem i orzechami laskowymi

Sandacz z kalafiorem i orzechami laskowymi według przepisu Jakuba Kasprzaka.

Dania z kurek w restauracjach Artura Jarczyńskiego

Sezon na kurki rozpoczęty! Kucharze restauracji należących do Artura Jarczyńskiego przygotowali specjalne sezonowe menu kurkowe. Co serwują restauracje Jeff's, U Szwejka, Podwale 25 Kompania Piwna, St Antonio i Otto Pompieri.

Zadajmy w menu bobu

W domu zwykle go gotujemy i natychmiast wyjadamy z miseczki, ale zdolny kucharz potrafi z bobu wyczarować cuda. Zielone ziarna popularnego warzywa strączkowego w sezonie wkraczają na finediningowe salony!

Czarny czosnek - nowy trend z Korei

Rynek superfoods podbija nowy produkt - czarny czosnek. To swojska roślina, która poddana kilkutygodniowemu procesowi starzenia staje się prawdziwym kulinarnym złotem. Oprócz dobroczynnych właściwości zdrowotnych ma coś, co gwarantuje mu zainteresowanie najlepszych szefów kuchni - pełen umami smak.

Mak - ziarnko do ziarnka

Na świecie występuje ponad 100 odmian maku w różnych kolorach - od białego, przez szary, niebieski, do czarnego. Każda ma inny smak i aromat. Najbardziej popularny w Polsce mak niebieski jest ostry i lekko gorzki, szary jest łagodniejszy, biały charakteryzuje się subtelną orzechową nutą.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej