x

Nagrody Żółtego Przewodnika Gault&Millau 2020 wręczone!

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    26.11.2019

Tytuł Szefa Roku zdobył Darek Barański, szef kuchni restauracji Warszawska oraz Szóstka w Hotelu Warszawa. Nagrody najlepszym szefom w pięciu kategoriach wręczono podczas premiery Żółtego Przewodnika Gault&Millau na 2020 rok.

Laureaci nagród dla najlepszych szefów kuchni Żółtego Przewodnika Gault&Millau 2020. Zdjęcie:materiały prasowe.
Laureaci nagród dla najlepszych szefów kuchni Żółtego Przewodnika Gault&Millau 2020. Zdjęcie:materiały prasowe.
Nagrody przyznano szefom, którzy swoją pracą, osiągnięciami i doświadczeniem promują polską gastronomię w kraju i zagranicą, inspirują oraz wytyczają nowe, kulinarne trendy.

Oto laureaci:
Szef Roku – Darek Barański, restauracje Warszawska i Szóstka (Warszawa)
Szef Jutra – Łukasz Budzik, restauracja Mennicza Fusion (Wrocław)
Kobieta Szef – Flavia Borawska, restauracja Opasły Tom (Warszawa)
Młody Talent – Rafał Grzegorzek, do niedawna restauracja Dekompresja, a obecnie Dworzysko (Szczawno Zdrój)
Szef Kuchni Tradycyjnej – Rafał Kowalczyk, restauracja Stary Dom (Warszawa)

Szósta gala premierowa Gault&Millau odbyła się 25 listopada 2019 r. we wnętrzach Expo XXI w Warszawie i zgromadziła 800 gości, w tym ponad 450 szefów kuchni z całej Polski. Podczas uroczystości premierę miała VI edycja przewodnika. W wydaniu na 2020 rok nie zabrakło niespodzianek. Wiele z nich jest następstwem wprowadzenia latem tego roku bezpłatnej aplikacji mobilnej. W związku z jej pojawieniem się, wzorem innych krajów, w wersji drukowanej znalazły się wyłącznie restauracje, które uzyskały odznaczenie co najmniej jednej czapki. Zatem restauracje, które zakwalifikowały się do przewodnika z notą 10 lub 10,5 punktu znalazły się wyłącznie w wersji online.
 – Ze względu na rosnącą objętość przewodnika z żalem pożegnaliśmy się z drukowaniem rekomendacji produktów regionalnych i miejsc zakupowych. To jedna z moich ulubionych kategorii, a Polska była jedynym krajem, gdzie była drukowana. Musieliśmy zrobić ten ruch. Na pocieszenie zdradzę, że obecnie czekamy na nową wersję aplikacji, która pozwoli nam prezentować rekomendacje produktów i miejsc zakupowych w poręczniejszym, online’owym wydaniu – mówi Justyna Adamczyk, redaktor naczelna Żółtego Przewodnika.
Znacząco poszerzona została wprowadzona w ubiegłym roku kategoria POP. Polecane w niej nieformalne miejsca, sprzyjające kulinarnym przyjemnościom (coctail bary, cukiernie, kawiarnie czy unikalne street foody) cieszą się coraz większym powodzeniem, a jakość serwowanych tam dań i napojów stale rośnie.
Na tym nie koniec nowości. Ostatnia została wymuszona przez inspektorów przewodnika: część tekstów, tych opisujących restauracje niezmienne, klasyki w swoich kategoriach, ostoje stabilności i powtarzalności, pozostało niemal bez zmian.
– Po ich odwiedzeniu nasza ekipa inspektorów odmówiła pisania kolejnej laurki. Wszak opisaliśmy już pięknie pięć razy i nie mamy nic nowego do dodania. Zatem złote przeboje pozostają niezmienne! Nie robimy coverów! –  wyjaśnia Justyna Adamczyk.

Podczas gali odbyło się 5 pojedynków kulinarnych pomiędzy wybitnymi szefami fine diningowymi a awangardowymi szefami POP. W każdym pojedynku szefowie dostali 25 minut na pokaz przygotowania potrawy. W tym czasie ponad 60 kucharzy przygotowywało dla wszystkich gości porcje degustacyjne prezentowanych dań. Goście cieszyli się zatem smakiem 10 dań, do których podano starannie dobrane pairingi. Do kulinarnego ringu weszli:
– Rafał Grzegorzek, Młody Talent 2020, który ogłosił swój transfer z restauracji Dekompresja w hotelu Dr  Ireny Eris do restauracji Dworzysko oraz Bartosz Lisek z warszawskiego Lokalu na Rybę. Przygotowywali zimną przystawkę z łososia.
– Flavia Borawska, Kobieta Szef 2020, szefowa kuchni warszawskiego Opasłego Tomu i Przemek Błaszczyk, związany z Novo oraz awangardowym projektem OGIEŃ. Tematem przewodnim ich kreacji kulinarnych były polskie odmiany ziemniaka.
– Rafał Kowalczyk, Szef Kuchni Tradycyjnej 2020, Stary Dom, Warszawa stawił czoła Kasprowi Krajewskiemu z łódzkich ato i ato sushi. Obaj przygotowali ciepłe dania z łososia.
– Szefowie Wojciech Harapkiewicz opuszczający Dworzysko i rozpoczynający pracę w restauracji Boreczna oraz Adrianna Marczewska z warszawskiego Wuwu przygotowali dania z mięsa jelenia.
– Ostatnim pojedynkiem był deser na bazie dyni, a w szranki stanęli Łukasz Budzik, Szef Jutra 2020 z wrocławskiej Mennicza Fusion i Tomasz Deker, właściciel Tomasz Deker Bakery i Bistro z Gdańska.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Co w menu Kulinarnego Pucharu Polski 2018?

Już za trzy miesiące, w dniach 2-3 października, odbędzie się już 18. edycja Kulinarnego Pucharu Polski. Co zaserwują najlepsi kucharze w Polsce?

Konkursy nominowane do Kulinarnego Pucharu Polski 2020

Przygotowania do 20. jubileuszowej edycji Kulinarnego Pucharu Polski ruszyły pełną parą. Znamy już listę konkursów, których zwycięzcy mogą być nominowani do udziału w tej prestiżowej rywalizacji.

Agenda inspiracji

Zagraniczne kongresy gastronomiczne są doskonałą okazją do nawiązywania nowych ciekawych kontaktów oraz do poszukiwania inspiracji. Podsuwamy kilka wskazówek na przyszłoroczne wyjazdy.

S.PELLEGRINO YOUNG CHEF 2018

Znamy regionalnych półfinalistów tegorocznej edycji konkursu S.Pellegrino Young Chef - aż czterech z nich to Polacy. SPYC to międzynarodowy konkurs dla młodych szefów kuchni, który ma na celu wspieranie ich rozwoju, a co za tym idzie - również rozwoju światowej gastronomii, zwłaszcza fine diningu.

Trzy srebrne medale dla Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy na Olimpiadzie w Stuttgarcie!

Ponad 2000 szefów kuchni z 60 krajów świata spotkało się na zakończonej właśnie 25. Olimpiadzie Kulinarnej w Stuttgarcie. Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy wróciła z niej z trzema srebrnymi medalami!

Ameryka od Kuchni

Współczesna amerykańska kuchnia prezentuje całe bogactwo smaków, o czym będą mogli się przekonać goście 4. Kongresu Szefów Kuchni już 9 października br. w hali Expo XXI w Warszawie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej