x

Nagrody Żółtego Przewodnika Gault&Millau 2020 wręczone!

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Tytuł Szefa Roku zdobył Darek Barański, szef kuchni restauracji Warszawska oraz Szóstka w Hotelu Warszawa. Nagrody najlepszym szefom w pięciu kategoriach wręczono podczas premiery Żółtego Przewodnika Gault&Millau na 2020 rok.

Laureaci nagród dla najlepszych szefów kuchni Żółtego Przewodnika Gault&Millau 2020. Zdjęcie:materiały prasowe.
Laureaci nagród dla najlepszych szefów kuchni Żółtego Przewodnika Gault&Millau 2020. Zdjęcie:materiały prasowe.
Nagrody przyznano szefom, którzy swoją pracą, osiągnięciami i doświadczeniem promują polską gastronomię w kraju i zagranicą, inspirują oraz wytyczają nowe, kulinarne trendy.

Oto laureaci:
Szef Roku – Darek Barański, restauracje Warszawska i Szóstka (Warszawa)
Szef Jutra – Łukasz Budzik, restauracja Mennicza Fusion (Wrocław)
Kobieta Szef – Flavia Borawska, restauracja Opasły Tom (Warszawa)
Młody Talent – Rafał Grzegorzek, do niedawna restauracja Dekompresja, a obecnie Dworzysko (Szczawno Zdrój)
Szef Kuchni Tradycyjnej – Rafał Kowalczyk, restauracja Stary Dom (Warszawa)

Szósta gala premierowa Gault&Millau odbyła się 25 listopada 2019 r. we wnętrzach Expo XXI w Warszawie i zgromadziła 800 gości, w tym ponad 450 szefów kuchni z całej Polski. Podczas uroczystości premierę miała VI edycja przewodnika. W wydaniu na 2020 rok nie zabrakło niespodzianek. Wiele z nich jest następstwem wprowadzenia latem tego roku bezpłatnej aplikacji mobilnej. W związku z jej pojawieniem się, wzorem innych krajów, w wersji drukowanej znalazły się wyłącznie restauracje, które uzyskały odznaczenie co najmniej jednej czapki. Zatem restauracje, które zakwalifikowały się do przewodnika z notą 10 lub 10,5 punktu znalazły się wyłącznie w wersji online.
 – Ze względu na rosnącą objętość przewodnika z żalem pożegnaliśmy się z drukowaniem rekomendacji produktów regionalnych i miejsc zakupowych. To jedna z moich ulubionych kategorii, a Polska była jedynym krajem, gdzie była drukowana. Musieliśmy zrobić ten ruch. Na pocieszenie zdradzę, że obecnie czekamy na nową wersję aplikacji, która pozwoli nam prezentować rekomendacje produktów i miejsc zakupowych w poręczniejszym, online’owym wydaniu – mówi Justyna Adamczyk, redaktor naczelna Żółtego Przewodnika.
Znacząco poszerzona została wprowadzona w ubiegłym roku kategoria POP. Polecane w niej nieformalne miejsca, sprzyjające kulinarnym przyjemnościom (coctail bary, cukiernie, kawiarnie czy unikalne street foody) cieszą się coraz większym powodzeniem, a jakość serwowanych tam dań i napojów stale rośnie.
Na tym nie koniec nowości. Ostatnia została wymuszona przez inspektorów przewodnika: część tekstów, tych opisujących restauracje niezmienne, klasyki w swoich kategoriach, ostoje stabilności i powtarzalności, pozostało niemal bez zmian.
– Po ich odwiedzeniu nasza ekipa inspektorów odmówiła pisania kolejnej laurki. Wszak opisaliśmy już pięknie pięć razy i nie mamy nic nowego do dodania. Zatem złote przeboje pozostają niezmienne! Nie robimy coverów! –  wyjaśnia Justyna Adamczyk.

Podczas gali odbyło się 5 pojedynków kulinarnych pomiędzy wybitnymi szefami fine diningowymi a awangardowymi szefami POP. W każdym pojedynku szefowie dostali 25 minut na pokaz przygotowania potrawy. W tym czasie ponad 60 kucharzy przygotowywało dla wszystkich gości porcje degustacyjne prezentowanych dań. Goście cieszyli się zatem smakiem 10 dań, do których podano starannie dobrane pairingi. Do kulinarnego ringu weszli:
– Rafał Grzegorzek, Młody Talent 2020, który ogłosił swój transfer z restauracji Dekompresja w hotelu Dr  Ireny Eris do restauracji Dworzysko oraz Bartosz Lisek z warszawskiego Lokalu na Rybę. Przygotowywali zimną przystawkę z łososia.
– Flavia Borawska, Kobieta Szef 2020, szefowa kuchni warszawskiego Opasłego Tomu i Przemek Błaszczyk, związany z Novo oraz awangardowym projektem OGIEŃ. Tematem przewodnim ich kreacji kulinarnych były polskie odmiany ziemniaka.
– Rafał Kowalczyk, Szef Kuchni Tradycyjnej 2020, Stary Dom, Warszawa stawił czoła Kasprowi Krajewskiemu z łódzkich ato i ato sushi. Obaj przygotowali ciepłe dania z łososia.
– Szefowie Wojciech Harapkiewicz opuszczający Dworzysko i rozpoczynający pracę w restauracji Boreczna oraz Adrianna Marczewska z warszawskiego Wuwu przygotowali dania z mięsa jelenia.
– Ostatnim pojedynkiem był deser na bazie dyni, a w szranki stanęli Łukasz Budzik, Szef Jutra 2020 z wrocławskiej Mennicza Fusion i Tomasz Deker, właściciel Tomasz Deker Bakery i Bistro z Gdańska.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Legendarny konkurs

Pod koniec lutego w Warszawie odbędzie się finał polskich eliminacji konkursu Bocuse d’O r. O kulisach jednego z najstarszych (30- letnia tradycja) i najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie rozmawiamy z Jarosławem Walczykiem, przewodniczącym Komitetu Organizacyjnego polskiej edycji

WIRTUOZI KUCHNI NA TARGACH HORECA W KRAKOWIE

15-17 listopada odbędzie się kolejna edycja targów. "Wirtuozi Kuchni" to nowa odsłona programu Akademii HoReCa towarzyszącego Międzynarodowym Targom Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HoReCa.

Smaki Podhala - Historyczny Stół Kulinarny MAKRO

2 kwietnia odbyło się w Zakopanem pierwsze wydarzenie z organizowanego przez MAKRO Polska cyklu Historyczny Stół Kulinarny. Tematem inauguracyjnego spotkania była kuchnia podhalańska. W wydarzeniu wzięło udział 85 przedstawicieli lokalnej gastronomii.

12 restauracji w finale Noble Night

Jak co roku we wrześniu organizowany jest uroczysty finał konkursu kulinarnego Wine & Food Noble Night. W jubileuszowej 10. edycji tego wydarzenia o podium zawalczą kuchnie z całej Polski.

Eliminacje MONIN Cup Junior 2019

Rozpoczęło się przyjmowanie zgłoszeń szkół gastronomicznych do Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego MONIN Cup Junior 2019!

Transgourmet i Selgros Cash&Carry wspierają młodych kucharzy

26 września odbył się drugi półfinał konkursu kulinarnego dla szkół gastronomicznych organizowanego przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry. Uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomiczno-hotelarskich w Gdańsku przygotowywali konkursowe danie z kaczki, dyni piżmowej oraz suszonych śliwek.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej