x

Rozdanie nagród przewodnika Michelin krakowskim restauracjom

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    22.11.2019

21 listopada w restauracji Trzy Rybki w Hotelu Stary w Krakowie odbyło się wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2019 Main Cities of Europe krakowskim restauracjom.

Podczas wyjątkowego wieczoru, najlepsze restauracji z Krakowa odebrały swoje Plakiety Michelin, stanowiące potwierdzenie ich wyróżnień za rok 2019 w słynnym czerwonym Przewodniku. Wśród najlepiej ocenianych restauracji ponownie znalazły się Copernicus oraz Trzy Rybki – obie wyróżnione symbolem 3 sztućców, a także Zazie, która otrzymała wyróżnienie Bib Gourmand, oznaczające wysoką jakość w dobrej cenie. W roku 2019 krakowska lista restauracji rekomendowanych przez Michelin nie przeszła większych zmian względem roku ubiegłego.
Po zakończeniu części oficjalnej, rozpoczęła się uroczysta kolacja podczas której goście mieli okazję spróbować menu, przygotowanego specjalnie na tę okazję przez szefa kuchni restauracji Trzy Rybki Krzysztofa Żurka i jego zespół. W menu znalazły się m.in. żurek z ziemniaczanym krokietem, doskonały turbot z pianą z dorsza i ziołami, delikatna perliczka oraz soczysty kotlet jagnięcy z grzybami, zaś na zakończenie ciepła tartinka czekoladowa ze słonymi lodami karmelowymi. Dania uzupełnione zostały o specjalnie dobrane wina: Finca San Cibrao, CM Prestigio oraz Matarromera Prestigio z hiszpańskiej winnic Bodega Matarromera i Bodega Carlos Moro.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

ODLICZANIE DO WIELKIEJ GALI

Za nami już wszystkie tegoroczne regionalne edycje. Dwa ostatnie wydarzenia miały miejsce kolejno: w Krakowie i Sopocie. Już 27 listopada we Wrocławiu odbędzie się finałowa gala i premiera przewodnika Gault & Millau 2018.

KULINARNA DYPLOMACJA

W maju na zaproszenie Ambasady i Konsulatu Polski przedstawiciele OSSiC & Poland National Culinary Team zorganizowali wiele wydarzeń promujących polską kuchnię w Singapurze.

Nowości w programie Targów HoReCa

7-9 listopada 2018, Expo Kraków - Targi HoReCa/Gastrofood/EnoExpo jak co roku są wyjątkową okazją do spotkania się w Krakowie przedstawicieli branż gastronomicznej, hotelarskiej i winiarskiej.

Święto smaku - Terra Madre Slow Food Festival

W dniach 11-13 listopada odbyła się trzecia edycja Terra Madre Slow Food Festival. W jednym miejscu spotkało się wielu rolników, wytwórców, a także kucharzy, restauratorów i konsumentów - a to zdarza się niezwykle rzadko.

Czwarta edycja targów Mazury HoReCa - za nami

Prestiżowe konkursy kulinarne, pokazy znanych szefów kuchni, specjalistyczne szkolenia, klienci z całej Polski i najlepsi dostawcy - tak można scharakteryzować IV edycję targów Mazury HoReCa, które odbyły się 9 i 10 kwietnia w Ostródzie.

JUŻ WKRÓTCE TARGI POLAGRA/INVEST HOTEL

W dniach 25-28 września br. w Poznaniu odbędzie się kolejna edycja Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli - Polagra Gastro i Invest Hotel. To kompleksowe spojrzenie na rynek, solidna dawka fachowej wiedzy oraz wiele inspiracji.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej