x

Nagrody przewodnika Michelin dla warszawskich restauracji

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

20 listopada w restauracji Amber Room w Pałacu Sobańskich w Warszawie odbyło się wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2019 Main Cities of Europe najlepszym warszawskim restauracjom, zorganizowane przez Prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce Macieja Dobrzynieckiego.

Plakiety Przewodnika Michelin to dekoracyjne elementy zaprojektowane i wykonane przez Michelin – pozwolą klientom zidentyfikować restauracje wyróżnione w Przewodniku Michelin 2019 Main Cities of Europe. Są potwierdzeniem przynależności do „rodziny Michelin” – grona ponad 20.000 restauracji na świecie wyróżnionych w czerwonym przewodniku. Projekt Plakiet Michelin wystartował kilka lat temu dla kilkunastu krajów na świecie, m.in.: Francji, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Włoch, Hiszpanii, Portugalii, Belgii, Luxemburga, Niderlandów, Szanghaju. Od 2017 roku plakiety produkowane są również dla polskich restauracji.
Podczas wyjątkowego wieczoru, najlepsze restauracji z Warszawy odebrały swoje Plakiety Michelin, stanowiące potwierdzenie ich wyróżnień za rok 2019 w słynnym czerwonym Przewodniku.

Wśród najlepiej ocenianych restauracji znalazły się Atelier Amaro oraz Senses – obie wyróżnione symbolem 1 gwiazdki Michelin, a także Amber Room, która jako jedyna restauracja w Polsce otrzymała 4 komplety sztućców Michelin, przyznawane za wystrój, jakość obsługi oraz atmosferę lokalu.
Wśród najlepszych warszawskich restauracji zadebiutowały w tym roku lokale: Bez Gwiazdek, Chłodna 15 by Wilamowski oraz Europejski Grill w Hotelu Raffles Europejski. Z warszawskiej listy restauracji wyróżnionych przez Michelin zniknęły natomiast restauracje: AleGloria, Delizia, Merliniego 5, Salto, Strefa i Tamka 43. Dwie wyróżnione na liście za 2019 rok restauracje zostały jednak w międzyczasie zamknięte: L’enfant Terrible oraz Chłodna 15 by Wilamowski.
W ceremonii uczestniczył J.E. Ambasador Hiszpanii w Polsce Francisco Javier Sanabria Valderrama, a także Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej Robert Andrzejczyk, który wspólnie z Prezydentem Akademii wręczył prestiżowe wyróżnienia najlepszym warszawskim restauracjom.
Po zakończeniu części oficjalnej odbyła się uroczysta kolacja, podczas której goście mieli okazję spróbować menu degustacyjnego przygotowanego specjalnie na tę okazję przez szefa kuchni restauracji Amber Room Kamila Rzechowicza i jego zespół. W menu znalazły się m. in. bursztynowe jajko z budyniem z homara, pierś confit z dzikiej kaczki, comber z sarny oraz wyśmienity czekoladowy deser. Dania uzupełnione zostały o specjalnie dobrane wina: Finca San Cibrao, CM Prestigio oraz Matarromera Prestigio z hiszpańskiej winnicy Bodega Matarromera.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

DOBRZE BYĆ KLIENTEM CHEFS CULINAR? TAK, CHEF!

Już 18 i 19 września 2017 r. przekonają się o tym wszyscy odbiorcy hurtowi, dla których od wielu miesięcy firma przygotowuje najnowszą edycję Targów Poznań Vision.

Warsztaty California Wine & Food - praktyka i teoria

23-24 kwietnia w Art_inkubator w Łodzi odbędzie się kolejna edycja konferencji branżowej Food Service Summit.

JUŻ WKRÓTCE TARGI POLAGRA/INVEST HOTEL

W dniach 25-28 września br. w Poznaniu odbędzie się kolejna edycja Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli - Polagra Gastro i Invest Hotel. To kompleksowe spojrzenie na rynek, solidna dawka fachowej wiedzy oraz wiele inspiracji.

Browarnicy zrzeszeni

25 stycznia 2018 r. w Warszawie powstało Polskie Stowarzyszenie Browarów Rzemieślniczych. Władze stowarzyszenia zapowiedziały, że niezwłocznie przystąpią do operacyjnego ustanowienia stowarzyszenia oraz organizacji jego prac.

Konferencja Międzykulturowa Turystyka Kulinarna Pokoleń

Jak smakuje Polska? Jakie produkty mogą promować nasz kraj za granicą? Jakie są trendy polskiej turystyki kulinarnej, a jakie potrzeby turysty? To zagadnienia konferencji Międzykulturowa Turystyka Kulinarna Pokoleń, która odbędzie się 23-24 maja w Szkole Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula.

Polacy na 25 edycji Olimpiady Kulinarnej IKA w Stuttgarcie

Około 2 tysięcy kucharzy i cukierników z ponad 60 krajów zaprezentuje swoje umiejętności podczas Olimpiady IKA, która potrwa od 14 do 19 lutego 2020 r. Wśród uczestników walczących o złote, srebrne i brązowe medale znalazły się dwie drużyny narodowe z Polski - seniorów i juniorów.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej