x

Nagrody przewodnika Michelin dla warszawskich restauracji

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    21.11.2019

20 listopada w restauracji Amber Room w Pałacu Sobańskich w Warszawie odbyło się wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2019 Main Cities of Europe najlepszym warszawskim restauracjom, zorganizowane przez Prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce Macieja Dobrzynieckiego.

Plakiety Przewodnika Michelin to dekoracyjne elementy zaprojektowane i wykonane przez Michelin – pozwolą klientom zidentyfikować restauracje wyróżnione w Przewodniku Michelin 2019 Main Cities of Europe. Są potwierdzeniem przynależności do „rodziny Michelin” – grona ponad 20.000 restauracji na świecie wyróżnionych w czerwonym przewodniku. Projekt Plakiet Michelin wystartował kilka lat temu dla kilkunastu krajów na świecie, m.in.: Francji, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Włoch, Hiszpanii, Portugalii, Belgii, Luxemburga, Niderlandów, Szanghaju. Od 2017 roku plakiety produkowane są również dla polskich restauracji.
Podczas wyjątkowego wieczoru, najlepsze restauracji z Warszawy odebrały swoje Plakiety Michelin, stanowiące potwierdzenie ich wyróżnień za rok 2019 w słynnym czerwonym Przewodniku.

Wśród najlepiej ocenianych restauracji znalazły się Atelier Amaro oraz Senses – obie wyróżnione symbolem 1 gwiazdki Michelin, a także Amber Room, która jako jedyna restauracja w Polsce otrzymała 4 komplety sztućców Michelin, przyznawane za wystrój, jakość obsługi oraz atmosferę lokalu.
Wśród najlepszych warszawskich restauracji zadebiutowały w tym roku lokale: Bez Gwiazdek, Chłodna 15 by Wilamowski oraz Europejski Grill w Hotelu Raffles Europejski. Z warszawskiej listy restauracji wyróżnionych przez Michelin zniknęły natomiast restauracje: AleGloria, Delizia, Merliniego 5, Salto, Strefa i Tamka 43. Dwie wyróżnione na liście za 2019 rok restauracje zostały jednak w międzyczasie zamknięte: L’enfant Terrible oraz Chłodna 15 by Wilamowski.
W ceremonii uczestniczył J.E. Ambasador Hiszpanii w Polsce Francisco Javier Sanabria Valderrama, a także Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej Robert Andrzejczyk, który wspólnie z Prezydentem Akademii wręczył prestiżowe wyróżnienia najlepszym warszawskim restauracjom.
Po zakończeniu części oficjalnej odbyła się uroczysta kolacja, podczas której goście mieli okazję spróbować menu degustacyjnego przygotowanego specjalnie na tę okazję przez szefa kuchni restauracji Amber Room Kamila Rzechowicza i jego zespół. W menu znalazły się m. in. bursztynowe jajko z budyniem z homara, pierś confit z dzikiej kaczki, comber z sarny oraz wyśmienity czekoladowy deser. Dania uzupełnione zostały o specjalnie dobrane wina: Finca San Cibrao, CM Prestigio oraz Matarromera Prestigio z hiszpańskiej winnicy Bodega Matarromera.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

NAJLEPSZE RESTAURACJE W POLSCE NAGRODZONE NA WIELKIEJ GALI RESTAURANT WEEK 2018!

25 maja w Warszawie odbyła się doroczna Wielka Gala wręczenia nagród festiwalu najlepszych restauracji. Uczestnicy z całej Polski zabrani zostali w niezwykłą podróż kulinarną Andrzeja Polana oraz wysłuchali koncertu Reni Jusis. Galę poprowadzili Lara Gessler i Paweł Światczyński.

Debic Pastry Cup - nowy konkurs cukierniczy na mapie Polskich

Na tegorocznej edycji targów EuroGastro i Worldhotel (27-29 marca 2019) zadebiutuje nowy konkurs cukierniczy, którego organizatorem jest gwiazda polskiego cukiernictwa Paweł Mieszała we współpracy z MT Targi Polska.

Integracja z edukacją

W poniedziałek 26 marca w warszawskim Food Lab Studio odbyła się trzecia odsłona edukacyjnego cyklu dla szefów kuchni i kucharzy "Chefs after hours " - tym razem pod hasłem "zimowe warzywa i noże".

Ostatni Gault&Millau Tour w 2017

Poznajcie najlepszych szefów kuchni z Północnej Polski! Na ostatnim Gault&Millau Tour tego roku, który odbył się 18 września br. przyznano pięć regionalnych nagród dla najlepszych szefów kuchni z Pomorza, Kujaw, Mazur, Warmii, Suwalszczyzny i Podlasia.

Poprzeczka coraz wyżej - podsumowanie Targów HORECA® i ENOEXPO®

By prowadzić skuteczny biznes w branży HoReCa zawsze trzeba być o krok przed konkurencją, śledzić najnowsze trendy i - jak w sporcie - zaskarbiać sympatię fanów. Trzeba też mieć świetną ekipę - dream team, który regularnie podnosi swoje umiejętności.

POWRÓT DO KORZENI

30 maja br. w Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach odbyło się spotkanie szefów i szefowych kuchni. Punktem kulminacyjnym wydarzenia była "kolacja prymitywna", którą uczestnicy przygotowali, mając do dyspozycji jedynie XIX-wieczne narzędzia i techniki gotowania.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej