x

Nagrody przewodnika Michelin dla warszawskich restauracji

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

20 listopada w restauracji Amber Room w Pałacu Sobańskich w Warszawie odbyło się wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2019 Main Cities of Europe najlepszym warszawskim restauracjom, zorganizowane przez Prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce Macieja Dobrzynieckiego.

Plakiety Przewodnika Michelin to dekoracyjne elementy zaprojektowane i wykonane przez Michelin – pozwolą klientom zidentyfikować restauracje wyróżnione w Przewodniku Michelin 2019 Main Cities of Europe. Są potwierdzeniem przynależności do „rodziny Michelin” – grona ponad 20.000 restauracji na świecie wyróżnionych w czerwonym przewodniku. Projekt Plakiet Michelin wystartował kilka lat temu dla kilkunastu krajów na świecie, m.in.: Francji, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Włoch, Hiszpanii, Portugalii, Belgii, Luxemburga, Niderlandów, Szanghaju. Od 2017 roku plakiety produkowane są również dla polskich restauracji.
Podczas wyjątkowego wieczoru, najlepsze restauracji z Warszawy odebrały swoje Plakiety Michelin, stanowiące potwierdzenie ich wyróżnień za rok 2019 w słynnym czerwonym Przewodniku.

Wśród najlepiej ocenianych restauracji znalazły się Atelier Amaro oraz Senses – obie wyróżnione symbolem 1 gwiazdki Michelin, a także Amber Room, która jako jedyna restauracja w Polsce otrzymała 4 komplety sztućców Michelin, przyznawane za wystrój, jakość obsługi oraz atmosferę lokalu.
Wśród najlepszych warszawskich restauracji zadebiutowały w tym roku lokale: Bez Gwiazdek, Chłodna 15 by Wilamowski oraz Europejski Grill w Hotelu Raffles Europejski. Z warszawskiej listy restauracji wyróżnionych przez Michelin zniknęły natomiast restauracje: AleGloria, Delizia, Merliniego 5, Salto, Strefa i Tamka 43. Dwie wyróżnione na liście za 2019 rok restauracje zostały jednak w międzyczasie zamknięte: L’enfant Terrible oraz Chłodna 15 by Wilamowski.
W ceremonii uczestniczył J.E. Ambasador Hiszpanii w Polsce Francisco Javier Sanabria Valderrama, a także Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej Robert Andrzejczyk, który wspólnie z Prezydentem Akademii wręczył prestiżowe wyróżnienia najlepszym warszawskim restauracjom.
Po zakończeniu części oficjalnej odbyła się uroczysta kolacja, podczas której goście mieli okazję spróbować menu degustacyjnego przygotowanego specjalnie na tę okazję przez szefa kuchni restauracji Amber Room Kamila Rzechowicza i jego zespół. W menu znalazły się m. in. bursztynowe jajko z budyniem z homara, pierś confit z dzikiej kaczki, comber z sarny oraz wyśmienity czekoladowy deser. Dania uzupełnione zostały o specjalnie dobrane wina: Finca San Cibrao, CM Prestigio oraz Matarromera Prestigio z hiszpańskiej winnicy Bodega Matarromera.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej