x

Warszawski Festiwal Kawy i Czekolady

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium

7 i 8 grudnia zapraszamy do Centrum Praskiego Koneser na zniewalająco pachnący i kuszący smakiem Festiwal, który każdego odwiedzającego zabierze w magiczną podróż do świata kawy i czekolady.

7 i 8 grudnia zapraszamy do Centrum Praskiego Koneser na zniewalająco pachnący i kuszący smakiem Festiwal, który każdego odwiedzającego zabierze w magiczną podróż do świata kawy i czekolady.
W programie Festiwalu – liczne warsztaty, pokazy kulinarne, panele dyskusyjne, dzięki którym goście będą mogli rozsmakować się w tradycyjnych oraz nietypowych połączeniach kulinarnych z kawą i czekoladą w roli głównej. Na scenie pracować będą Tomasz Deker oraz Krzysztof Klimaszewski. O kawie w formie interaktywnej prezentacji opowiadać będzie Marcin Rusnarczyk, który dodatkowo poprowadzi warsztat z alternatywnych metod parzenia kawy. Festiwalowi towarzyszyć będą dwa wydarzenia: Najsłodszy Festiwal Świata oraz Warszawska Manufaktura Prezentów.
Bilety dostępne są w przedsprzedaży. Będzie można kupić je też na miejscu, w dniach festiwalu.

PROGRAM FESTIWALU
7.12 .2019 SOBOTA (11:00-20:00)

SCENA FESTIWALOWA
11:00 Otwarcie festiwalu
11:30 – 12:15 Arabika czy robusta, jasno czy ciemno palona? Jak dobrać kawę do różnych metod przenia kawy. Prowadzący Marcin Rusnarczyk (pokaz kulinarny).
- Różnice między arabiką i robustą - jak wpływa na smak kawy użycie tych kaw.
- Co się dzieje podczas palenia kawy - jak to wpływa na jej smak.
- Jak dobrać kawę do różnych metod parzenia.
12:30 – 13:15 Energia do Kawy. Odkrywamy tajemnice kawy kuloodpornej z masłem. Prowadzący Przemek Filip.
14:00 – 15:00 Czekolada. Deser idealny. Prowadzący Tomasz Deker (pokaz kulinarny).
16:00 – 17:00 Kawa i czekolada na talerzu. Prowadzący Krzysztof Klimaszewski (pokaz kulinarny).
17:30 – 18:15 Herbaciane pogadanki – kolory herbat. Prowadzący Piotr Mońka.

STREFA WARSZTATOWA
12:30 – 14:30 Jak dobrać kawę do różnych metod parzenia - ćwiczenia praktyczne. Prowadzący Marcin Rusnarczyk.
- Różnice w smaku między arabiką i robustą w praktyce - cupping kaw.
- Kiedy i jak zmielić kawę do konkretnych metod.
- Wpływ jakości wody i jej temperatury na smak kawy.
- Użycie w praktyce różnych metod przelewowych.
- Na co zwracać uwagę przy zakupie i używaniu domowych ekspresów przelewowych.
15:00 – 16:00 Wykład o kolorach herbat i cupping różnych herbat. Prowadzący Piotr Mońka.

8.12.2019 NIEDZIELA (11:00-20:00)
SCENA FESTIWALOWA

11:30-12:15 Energia do kawy. Odkrywamy tajemnice kawy kuloodpornej z masłem. Prowadzący Przemek Filip.
13:00-14:00 Kawa i czekolada na talerzu. Prowadzący Krzysztof Klimaszewski (pokaz kulinarny).
15:00-16:00 Herbaciane pogadanki – kolory herbat. Prowadzący Piotr Mońka.

STREFA WARSZTATOWA
12:00-13:00 Wykład o kolorach herbat i cupping różnych herbat. Prowadzący Piotr Mońka.
14:00 – 15:30 Zostań domowym baristą. Warsztaty w wykonaniu Etno Cafe.
20:00 Zakończenie festiwalu.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej