x

Transgourmet i Selgros Cash&Carry wysyłają młodych kucharzy do Francji!

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Dawid Wantrych i Emilia Czyrko z wrocławskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych wygrali Polskie Eliminacje do Les Chefs en Or 2020 organizowane przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry.

Zwycięzcy eliminacji, Dawid Wantrych i Emilia Czyrko z wrocławskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych. Foto: materiały prasowe.
Zwycięzcy eliminacji, Dawid Wantrych i Emilia Czyrko z wrocławskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych. Foto: materiały prasowe.
20 listopada, w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie odbył się wielki finał Polskich Eliminacji do Les Chefs en Or 2020 w kategorii juniorów. Uczniowie, wyłonieni w szkolnych półfinałach, kolejny raz zmierzyli się z konkursowymi składnikami – kaczką barbarie, dynią piżmową oraz suszonymi śliwkami. Zawodnicy pokazali progres, jaki osiągnęli dzięki treningowi z Bartoszem Peterem oraz wskazówkom otrzymanym od niego podczas listopadowego szkolenia.

Zwycięzkie danie. Foto: materiały prasowe.
Zwycięzkie danie. Foto: materiały prasowe.
Najlepsze danie przygotował zespół w składzie Dawid Wantrych i Emilia Czyrko. Zwycięzcy, nie ukrywali radości i wzruszenia.
– Startujemy razem w konkursach od trzech lat, dzięki czemu świetnie się rozumiemy i pracujemy niemal bez słów. Ta nagroda jest doskonałym zwieńczeniem naszej wspólnej pracy. Przygotowując dzisiejsze danie stawialiśmy na oryginalność oraz maksymalne wykorzystanie składników. Zaserwowaliśmy roladkę z piersi z kaczki w cranchu z kaczej skóry i orzechów laskowych z podwędzanym puree z dyni i jabłka, tortellini z dynią, babeczkę z musem śliwkowo-dyniowym, śliwkowym demi glace i parisienne z dyni w karmelu. Jesteśmy bardzo dumni, że to danie zapewniło nam zwycięstwo – podsumowuje Dawid Wantrych z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.

Zwycięski zespół otrzyma również wartościowe stypendium, cykl szkoleń pod okiem ekspertów w Instytucie Kulinarnym Transgourmet oraz staż w restauracji Senses odznaczonej gwiazdką Michelin.

Jury techniczne:
– Lech Pluciński, konsultant Narodowej Kadry Kucharzy Polski oraz szef kuchni restauracji F Delicious,
– Jarosław Uściński, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni,
– Bartosz Peter, ekspert w Instytucie Kulinarnym i kapitan Narodowej Kadry Kucharzy Polski.
Sędziowie oceniali przede wszystkim wykorzystanie technik kulinarnych, zarządzenie czasem i składnikami oraz czystość na stanowisku pracy.

Jury degustacyjne:
– Barbara Starecka, dziennikarka kulinarna i podróżniczka,
– Karol Lisiński, manager Centrum Doradztwa Kulinarnego Transgourmet,
– Zenon Hołubowski, konsultant Narodowej Kadry Kucharzy Polski, certyfikowany sędzia WACS,
– Ciprian Nicolescu, szef kuchni, założyciel i trener w Instytucie Kulinarnym Augusta Escoffier w Rumunii.
Jury skupiło się na smaku, wyglądzie, kompozycji dania oraz jego zgodności z tematem przewodnim.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Polska premiera Beluga Epicure

Pierwsza butelka Beluga Epicure z nowej limitowanej wersji właśnie trafiła do Polski i od razu znalazła nabywcę.

PRAKTYKA GOŚCINNOŚCI

To mit, że tylko duże nakłady finansowe przekładają się na odpowiedni serwis. Główną inwestycją w dobrą obsługę jest poświęcenie czasu na stworzenie procedur i ich konsekwentne wdrażanie - mówią Patrycja Siwiec i Adam Pawłowski MS autorzy książki "Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii".

Poprzeczka coraz wyżej - podsumowanie Targów HORECA® i ENOEXPO®

By prowadzić skuteczny biznes w branży HoReCa zawsze trzeba być o krok przed konkurencją, śledzić najnowsze trendy i - jak w sporcie - zaskarbiać sympatię fanów. Trzeba też mieć świetną ekipę - dream team, który regularnie podnosi swoje umiejętności.

Wyjątkowy wieczór

"T o , co nieoczywiste ..." - pod takim hasłem już 13 października odbędzie się XI Gala Wine & Food Noble Night .

XI EDYCJA PRESTIŻOWEGO KONKURSU WINE & FOOD NOBLE NIGHT

Trwa rekrutacja do pierwszego etapu konkursu. Uroczysty finał już 13 października br. w Warszawie. Iwański, Filipkiewicz, Budzik, Stężalski - to finaliści poprzednich edycji konkursu. Profesjonalne losy uczestników konkursu wskazują, że to trampolina dla najlepszych szefów kuchni w Polsce.

Chef Days w Gratz

W dniach 28 i 29 maja w Gratz odbyła się kolejna edycja Chef Days, międzynarodowego wydarzenia gastronomicznego organizowanego przez magazyn Rolling Pin. Wzięli w nim udział m.in.: Ana Roš, Elena Arzak, Tim Raue, Quique Dacosta, czy Lukas Mraz. Jako pierwszy polak w historii wydarzenia, na konferenc

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej