x

Transgourmet i Selgros Cash&Carry wysyłają młodych kucharzy do Francji!

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Dawid Wantrych i Emilia Czyrko z wrocławskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych wygrali Polskie Eliminacje do Les Chefs en Or 2020 organizowane przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry.

Zwycięzcy eliminacji, Dawid Wantrych i Emilia Czyrko z wrocławskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych. Foto: materiały prasowe.
Zwycięzcy eliminacji, Dawid Wantrych i Emilia Czyrko z wrocławskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych. Foto: materiały prasowe.
20 listopada, w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie odbył się wielki finał Polskich Eliminacji do Les Chefs en Or 2020 w kategorii juniorów. Uczniowie, wyłonieni w szkolnych półfinałach, kolejny raz zmierzyli się z konkursowymi składnikami – kaczką barbarie, dynią piżmową oraz suszonymi śliwkami. Zawodnicy pokazali progres, jaki osiągnęli dzięki treningowi z Bartoszem Peterem oraz wskazówkom otrzymanym od niego podczas listopadowego szkolenia.

Zwycięzkie danie. Foto: materiały prasowe.
Zwycięzkie danie. Foto: materiały prasowe.
Najlepsze danie przygotował zespół w składzie Dawid Wantrych i Emilia Czyrko. Zwycięzcy, nie ukrywali radości i wzruszenia.
– Startujemy razem w konkursach od trzech lat, dzięki czemu świetnie się rozumiemy i pracujemy niemal bez słów. Ta nagroda jest doskonałym zwieńczeniem naszej wspólnej pracy. Przygotowując dzisiejsze danie stawialiśmy na oryginalność oraz maksymalne wykorzystanie składników. Zaserwowaliśmy roladkę z piersi z kaczki w cranchu z kaczej skóry i orzechów laskowych z podwędzanym puree z dyni i jabłka, tortellini z dynią, babeczkę z musem śliwkowo-dyniowym, śliwkowym demi glace i parisienne z dyni w karmelu. Jesteśmy bardzo dumni, że to danie zapewniło nam zwycięstwo – podsumowuje Dawid Wantrych z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.

Zwycięski zespół otrzyma również wartościowe stypendium, cykl szkoleń pod okiem ekspertów w Instytucie Kulinarnym Transgourmet oraz staż w restauracji Senses odznaczonej gwiazdką Michelin.

Jury techniczne:
– Lech Pluciński, konsultant Narodowej Kadry Kucharzy Polski oraz szef kuchni restauracji F Delicious,
– Jarosław Uściński, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni,
– Bartosz Peter, ekspert w Instytucie Kulinarnym i kapitan Narodowej Kadry Kucharzy Polski.
Sędziowie oceniali przede wszystkim wykorzystanie technik kulinarnych, zarządzenie czasem i składnikami oraz czystość na stanowisku pracy.

Jury degustacyjne:
– Barbara Starecka, dziennikarka kulinarna i podróżniczka,
– Karol Lisiński, manager Centrum Doradztwa Kulinarnego Transgourmet,
– Zenon Hołubowski, konsultant Narodowej Kadry Kucharzy Polski, certyfikowany sędzia WACS,
– Ciprian Nicolescu, szef kuchni, założyciel i trener w Instytucie Kulinarnym Augusta Escoffier w Rumunii.
Jury skupiło się na smaku, wyglądzie, kompozycji dania oraz jego zgodności z tematem przewodnim.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Spotkanie z marką Tork na PGE Narodowym

14 września na Stadionie Narodowym PGE Narodowy w Warszawie, miejscu najlepszych wydarzeń sportowych, rozrywkowych i biznesowych w Polsce, odbyło się spotkanie reprezentantów firm i mediów zajmujących się branżą nieruchomości z przedstawicielami firmy Essity

Magia świąt w Akademii Smaku Sokołów - Warsztaty kulinarne dla blogerów

Święta Bożego Narodzenia to prawdziwie magiczny czas - pełen wyjątkowych smaków i aromatów, uroczystych spotkań przy stole w ciepłej, rodzinnej atmosferze. Takie też były warsztaty, na które firma Sokołów zaprosiła blogerów do swojej Akademii Smaku.

Agenda inspiracji

Zagraniczne kongresy gastronomiczne są doskonałą okazją do nawiązywania nowych ciekawych kontaktów oraz do poszukiwania inspiracji. Podsuwamy kilka wskazówek na przyszłoroczne wyjazdy.

Wojciech Amaro jednym ze 100 najlepszych szefów kuchni na świecie!

23-24 września odbył się w Barcelonie finał The Best Chef Awards 2019. Na liście 100 najlepszych znalazł się również przedstawiciel Polski.

OGRÓD W MIEŚCIE

Za nami I edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego "Rośliny, owady i miód". W dniach 8-10 września w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego zgromadzili się najlepsi polscy producenci żywności, artyści, rzemieślnicy i specjaliści z różnych dziedzin związanych z kulinariami

Co w menu Kulinarnego Pucharu Polski 2018?

W dniach 2-3 października odbędzie się 18. edycja Kulinarnego Pucharu Polski. Co zaserwują najlepsi kucharze w Polsce? Ich zadaniem będzie przygotowanie przystawki, dania głównego oraz deseru. Wszystko to z wykorzystaniem określonych przez dyrekcję konkursu składników.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej