x

Transgourmet i Selgros Cash&Carry wysyłają młodych kucharzy do Francji!

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Dawid Wantrych i Emilia Czyrko z wrocławskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych wygrali Polskie Eliminacje do Les Chefs en Or 2020 organizowane przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry.

Zwycięzcy eliminacji, Dawid Wantrych i Emilia Czyrko z wrocławskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych. Foto: materiały prasowe.
Zwycięzcy eliminacji, Dawid Wantrych i Emilia Czyrko z wrocławskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych. Foto: materiały prasowe.
20 listopada, w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie odbył się wielki finał Polskich Eliminacji do Les Chefs en Or 2020 w kategorii juniorów. Uczniowie, wyłonieni w szkolnych półfinałach, kolejny raz zmierzyli się z konkursowymi składnikami – kaczką barbarie, dynią piżmową oraz suszonymi śliwkami. Zawodnicy pokazali progres, jaki osiągnęli dzięki treningowi z Bartoszem Peterem oraz wskazówkom otrzymanym od niego podczas listopadowego szkolenia.

Zwycięzkie danie. Foto: materiały prasowe.
Zwycięzkie danie. Foto: materiały prasowe.
Najlepsze danie przygotował zespół w składzie Dawid Wantrych i Emilia Czyrko. Zwycięzcy, nie ukrywali radości i wzruszenia.
– Startujemy razem w konkursach od trzech lat, dzięki czemu świetnie się rozumiemy i pracujemy niemal bez słów. Ta nagroda jest doskonałym zwieńczeniem naszej wspólnej pracy. Przygotowując dzisiejsze danie stawialiśmy na oryginalność oraz maksymalne wykorzystanie składników. Zaserwowaliśmy roladkę z piersi z kaczki w cranchu z kaczej skóry i orzechów laskowych z podwędzanym puree z dyni i jabłka, tortellini z dynią, babeczkę z musem śliwkowo-dyniowym, śliwkowym demi glace i parisienne z dyni w karmelu. Jesteśmy bardzo dumni, że to danie zapewniło nam zwycięstwo – podsumowuje Dawid Wantrych z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.

Zwycięski zespół otrzyma również wartościowe stypendium, cykl szkoleń pod okiem ekspertów w Instytucie Kulinarnym Transgourmet oraz staż w restauracji Senses odznaczonej gwiazdką Michelin.

Jury techniczne:
– Lech Pluciński, konsultant Narodowej Kadry Kucharzy Polski oraz szef kuchni restauracji F Delicious,
– Jarosław Uściński, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni,
– Bartosz Peter, ekspert w Instytucie Kulinarnym i kapitan Narodowej Kadry Kucharzy Polski.
Sędziowie oceniali przede wszystkim wykorzystanie technik kulinarnych, zarządzenie czasem i składnikami oraz czystość na stanowisku pracy.

Jury degustacyjne:
– Barbara Starecka, dziennikarka kulinarna i podróżniczka,
– Karol Lisiński, manager Centrum Doradztwa Kulinarnego Transgourmet,
– Zenon Hołubowski, konsultant Narodowej Kadry Kucharzy Polski, certyfikowany sędzia WACS,
– Ciprian Nicolescu, szef kuchni, założyciel i trener w Instytucie Kulinarnym Augusta Escoffier w Rumunii.
Jury skupiło się na smaku, wyglądzie, kompozycji dania oraz jego zgodności z tematem przewodnim.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Targi HoReCa Kraków za nami

Niemal 400 wystawców z 20 krajów, ponad 15 tys. zwiedzających, kilkadziesiąt godzin pokazów szefów w ramach Kuchni Mistrzów, kilkanaście tysięcy butelek win z całego świata - tak wyglądała 25. edycja Targów HoReCa/Gastro Food/Eno Expo, która odbyła się w dniach 15-17 listopada w Expo Kraków.

PODSUMOWANIE TARGÓW HORECA I ENOEXPO

Od 7 do 9 listopada ofertę zaprezentowało niemal 400 wystawców z różnych stron świata. Wydarzenie sektora gastronomicznego i hotelarskiego tradycyjnie już połączone było ze spotkaniem branży winiarskiej - Targami EnoExpo.

Kamil Tłuczek ponownie w finale Kulinarnego Pucharu Polski

14 lipca została przyznana ósma nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski w ramach konkursu Smaki Galicji. Najwyższe noty od jurorów otrzymał zespół w składzie Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z restauracji Patio w Grand Hotel Boutique w Rzeszowie.

Jubileusz Wine & Food Noble Night

Po raz 10. dwanaście restauracji z całej Polski gotowało na żywo podczas uroczystej, jubileuszowej gali Wine & Food Noble Night. Ich dania oceniło grono tysiąca gości oraz jury profesjonalne. Zwyciężyła restauracja Szara Gęś z Krakowa.

25. urodziny MAKRO Polska

W tym roku MAKRO świętuje 25. lecie istnienia na polskim rynku. Z tej okazji sieć hurtowni przygotowała szereg atrakcji dla swoich klientów.

Szef dla Młodych Talentów - inauguracja Mikserów Kulinarnych 2019

Pierwsze wyjazdowe spotkanie edukacyjne w ramach trzeciej edycji programu Szef dla Młodych Talentów odbyło się w Krakowie. W lutowym Mikserze Kulinarnym wzięło udział blisko 100 młodych adeptów sztuki kulinarnej.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej