x

Zwycięzcy Testu Kulinarnego MAKRO

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    21.11.2019

Znamy zwycięzców konkursu pierwszego Testu Kulinarnego, organizowanego w ramach programu Szef dla Młodych Talentów przez sieć hurtowni MAKRO Polska.

Zwycięzcy konkurusu. Foto: materiały prasowe.
Zwycięzcy konkurusu. Foto: materiały prasowe.
Do kulinarnych zmagań w krakowskiej Akademii Inspiracji stanęło 17 dwuosobowych zespołów z całego kraju. Najlepszym okazał się duet z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi. Zdaniem jury na podium zasłużyły także zespoły z Tarnowa i Wrocławia.

W dniach 14-15 listopada uczniowie szkół gastronomicznych z całego kraju zebrali się w Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie, by spróbować swoich sił w Teście Kulinarnym,  konkursie organizowanym przez sieć hurtowni MAKRO. Aby uzyskać status mistrza, drużyny musiały przejść przez szereg zadań, m.in. sprawdzających znajomość technik pracy z czekoladą, metod obróbki drobiu, porcjowania i filetowania ryby czy sposobów przechowywania mrożonych warzyw i owoców.

Uczestnikom przypatrywali się jurorzy, którzy oceniali zmagania zarówno pod kątem posiadanej wiedzy, jak i higieny pracy, zużycia produktów i prawidłowych zastosowań technik kulinarnych. Na podium stanęły:
1 miejsce: Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi,
2 miejsce: Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie,
3 miejsce: Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.

Zwycięskie drużyny otrzymały nagrodę główną w postaci bonów na zakupy w halach MAKRO. Do uczennic ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego nr 2 w Szczecinie trafiło wyróżnienie Urzędu Miasta Krakowa, pod auspicjami którego organizowany był konkurs. Uczniowie reprezentujący Zespół Szkół nr 1 w Bratoszewicach wygrali natomiast szkolenie w warszawskim Studiu Kuchennym, które poprowadzą szefowie kuchni – Michał Grzywacz i Cezary Powała.

Konkurs był jednym z wydarzeń towarzyszących projektowi Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej Kraków 2019.

W pierwszym dniu wydarzenia uczniowie szkół gastronomicznych zostali zaproszeni do kulinarnego celebrowania Tygodnia Kuchni Polskiej, w ramach którego w dniach 11-17 listopada wyselekcjonowane restauracje wprowadziły specjalne dania w barwach narodowych. Odwiedzili oni bowiem restauracje biorące udział w krakowskim szlaku kulinarnym oraz spróbowali tradycyjnych polskich biało-czerwonych dań.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Ostatnia nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski

10.08 w Ustroniu odbyły się XIV Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny. Konkurs zwyciężył Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z Grand Hotel Boutique w Rzeszowie, a ponieważ zespół ten jest już w finale tegorocznej edycji KPP, nominacja została przyznana Marcie Podgórskiej z Hotelu Notera w Chojnicach.

RAN VAN ONGEVALLE ZWYCIĘZCĄ BACARDI LEGACY

W Berlinie 18-24 maja odbyły się eliminacje, warsztaty i szkolenia, a w końcu wielki finał Bacardí Legacy Global Cocktail Competition, który wyłonił zwycięzcę 9. edycji tego prestiżowego konkursu barmańskiego. Wygrał pochodzący z Belgii Ran van Ongevall, prezentując swój autorski koktajl "Clarita".

Rozpal biznes w plenerze

W październiku tego roku w Krynicy Zdrój odbyła się trzecia i zarazem ostatnia w tym roku kolacja z cyklu Dinner With A View. Jakie są korzyści z realizacji tego typu projektów i czy możemy liczyć na kontynuację?

Plakiety przewodnika Michelin rozdane w cieniu pandemii

W gdańskiej restauracji Arco by Paco Pérez wręczono Plakiety przewodnika Michelin 2020 Main Cities of Europe. Uroczystość została zorganizowana 18 listopada przez Akademię Gastronomiczną w Polsce.

Finał Wine & Food Noble Night: wyniki konkursu

Za nami jubileuszowa edycja konkursu inicjowanego przez Noble Bank i Noble Concierge. Po raz 10. dwanaście restauracji z całej Polski gotowało na żywo podczas uroczystej gali finałowej.

Mikser Kulinarny w Olsztynie

W zorganizowanym przez MAKRO Polska Mikserze Kulinarnym w Olsztynie wzięło udział aż 150 młodych adeptów sztuki kulinarnej. Pokaz poprowadzili Cezary Powała i Michał Grzywacz, szefowie kuchni pokazowej MAKRO, z pomocą Junior Ambasadora programu - Pawła Kosiorka.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej