x

Abruzja nieznana

Kategoria: Wino

Abruzja to region winiarski w środkowych Włoszech położony między wybrzeżem Adriatyku a Apeninami. W połączeniu z lokalną kuchnią i wciąż umiarkowanym ruchem turystycznym tworzy fascynującą destynację dla miłośników nieoczywistych smaków i lokalnych win.

Winnica w Orsogonie. Foto: Patrycja Siwiec.
Winnica w Orsogonie. Foto: Patrycja Siwiec.
Tradycje winiarskie Abruzji sięgają VII w. p.n.e., gdy Etruskowie założyli pierwsze winnice. Większa część regionu znajduje się pod ochroną ze względu na parki narodowe oraz rezerwaty przyrody. Najbardziej cenionym winem jest Montepulciano d’Abruzzo produkowane ze szczepu montepulciano. To czerwona odmiana z największą ilością nasadzeń w Abruzji, w skali Włoch plasuje się na drugim miejscu, tuż za sangiovese. Z białych odmian króluje trebbiano toscano, trebbiano d’abruzzo, pecorino czy lokalna cocociolla. Nie można zapomnieć o innej lokalnej odmianie cerasuollo, której zwyczajowo używa się do produkcji win różowych.

Abruzja, choć położona około 140 km w linii prostej od Rzymu, w umysłach konsumentów (a zwłaszcza krytyków winiarskich) wrzucana jest do jednego worka z napisem „południe Włoch”, gdzie królują komercyjne wina. Reputację Abruzji ratuje nowa fala młodych i kreatywnych winiarzy, którzy burzą ten stereotyp, produkując ekscytujące wina. Na terenie prawie 33 tys. hektarów prym wiodą kooperatywy – w ten sposób produkowanych jest 80% win z Abruzji. Jedna z nich, Cantina Tollo, specjalizuje się w produkcji jakościowych win ekologicznych. O ile nad poprawą reputacji ciężko pracują wszyscy winiarze, o tyle nie mają oni wpływu na coraz bardziej kapryśną pogodę. W rozmowach niezmiennie narzekali na aurę – deszczową i zimną wiosnę (która stanowi ważną przeszkodę dla kiełkujących pączków winorośli), chłodne lata czy zbyt ciepłe zimy. Jak w czasie degustacji mówiła jedna z producentek, Stefania Pepe – przetrwają ci, którzy potrafią przystosować się do zmiennych i trudnych warunków.
Restauracja Trabocco Punta Cavalluccio. Foto: Patrycja Siwiec.
Restauracja Trabocco Punta Cavalluccio. Foto: Patrycja Siwiec.

SPACERY
Jeżeli przed każdymi wakacjami targają wami wewnętrzne konflikty – góry czy morze – w tej części Włoch znajdziecie ukojenie. Po jednej stronie odpoczniecie nad piaszczystym wybrzeżem Adriatyku, a kilkanaście kilometrów dalej spalicie makaronowe kalorie, żwawo maszerując przez pasma górskie Apenin. Z Krakowa do Pescary polecicie bezpośrednio, w niecałe dwie godziny.

RESTAURACJE
W Trabocco Punta Cavalluccio, restauracji znajdującej się w drewnianej konstrukcji osadzonej na palach tuż przy brzegu Adriatyku zjemy najświeższe owoce morza, które popija się musującym pecorino. PS. O tym, że Abruzja to mało turystyczna część Włoch, świadczy fakt, że w restauracjach rzadko znajdziemy menu angielskie.

TOPOWI PRODUCENCI
Do najbardziej znanych zaliczymy Edoardo Valentini czy Emidio Pepe, ale warto pochylić się nad mniej znanymi markami: Tenuta Il Feuduccio di Santa Maria d’Orni, Cataldi Madonna czy Lunaria Orsogna.
Producentki wina z Catald i Madonna. Foto: Patrycja Siwiec.
Producentki wina z Catald i Madonna. Foto: Patrycja Siwiec.

CO PIĆ W ABRUZJI?
Choć 80% produkcji w Abruzji stanowią wina czerwone, przewrotnie polecę białe odmiany.
Cocociolla – nazwa tego lokalnego szczepu nasuwa na myśl powabną postać z filmów erotycznych. Coś w tym jest, bo z relacji winiarzy wynika, że cocociolla ma obfite grona i liście. Polecam producenta Olivastri Tomasso.
Pecorino – bardziej dystyngowany brat pinot grigio. Świeża kwasowość, biały owoc pestkowy z lekko migdałowym finiszem. Ma nieco więcej ciała, więc śmiało można popijać solo. Polecani producenci: Cantina Tollo, Lunaria Orsogna (produkcja biodynamiczna).
Musujące pecorino – w Abruzji przeważa metoda charmata, ale znajdziemy również kilku winiarzy produkujących ten gatunek wina metodą tradycyjną. Producent Tenuta Arabona blenduje pecorino z chardonnay.

KUCHNIA
Ze względu na położenie Abruzji prym wiodą skorupiaki, ale fani mięsa koniecznie powinni spróbować arrosticini – mięsa jagnięcego w formie szaszłyka pieczonego na ogniu. Uwagi warta jest brodetto, czyli pikantna zupa rybna. Do wielu potraw dodawane są lokalne oliwy, pomidory, czy miejscowe karczochy, fasola, soczewica i ziemniaki.

Artykuł ukazał się w „Food Service" 9/2019 nr 188.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Chef & sommelier

Konflikty na linii kuchnia - sala to codzienność wielu restauracji. Antagonizmy, zamiast zbliżać, oddalają restaurację od sukcesu, dlatego lepiej postawić na współpracę między frontem a zapleczem. Jak powinna wyglądać w praktyce kooperacja dwóch doświadczonych generałów: szefa kuchni i sommeliera?

ADAM PAWŁOWSKI: NAUKA O WINIE

Kiedy blisko dziesięć lat temu zaczynałem przygodę z winem, byłem nim zafascynowany, ale zarazem przerażony ogromem wiedzy do przyswojenia. Skala tematu była obezwładniająca i szybko zrozumiałem, że póki jeszcze mam zapał, muszę znaleźć sposób na skuteczną naukę.

Winobranie w Niemczech

Tegoroczne winobranie dobiegło końca niespotykanie wcześniej. Łącznie w roku 2017 można będzie liczyć na wino dobrej lub bardzo dobrej jakości, jednak będą to stosunkowo niewielkie zbiory.

Adam Pawłowski: Król Malbec

Założę się, że co najmniej 9 na 10 ankietowanych, zapytanych o przykład wina z Argentyny, odpowie: "Malbec". Nie może być inaczej, ponieważ jest to szczep z najwyższym areałem uprawy w tym kraju, sięgającym aż 22%, a do tego stanowi 30% eksportu argentyńskiego wina.

Sommelier Norbert Dudziński wrócił do Polski

Norbert Dudziński, do niedawna head sommelier w 3-gwiazdkowej restauracji Geranium w Kopenhadze, wrócił do Polski i objął stanowisko general managera oraz head sommeliera w warszawskim wine barze Dyletanci.

KALIFORNIA: GRA W CIEPŁO-ZIMNO

5 marca w Warszawie odbyła się 6. edycja największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa - Food Service Summit. Podobnie jak w ubiegłych latach we współpracy z California Wines Polska przygotowano branżowe seminaria degustacyjne.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej