x

Abruzja nieznana

Kategoria: Wino    14.11.2019

Abruzja to region winiarski w środkowych Włoszech położony między wybrzeżem Adriatyku a Apeninami. W połączeniu z lokalną kuchnią i wciąż umiarkowanym ruchem turystycznym tworzy fascynującą destynację dla miłośników nieoczywistych smaków i lokalnych win.

Winnica w Orsogonie. Foto: Patrycja Siwiec.
Winnica w Orsogonie. Foto: Patrycja Siwiec.
Tradycje winiarskie Abruzji sięgają VII w. p.n.e., gdy Etruskowie założyli pierwsze winnice. Większa część regionu znajduje się pod ochroną ze względu na parki narodowe oraz rezerwaty przyrody. Najbardziej cenionym winem jest Montepulciano d’Abruzzo produkowane ze szczepu montepulciano. To czerwona odmiana z największą ilością nasadzeń w Abruzji, w skali Włoch plasuje się na drugim miejscu, tuż za sangiovese. Z białych odmian króluje trebbiano toscano, trebbiano d’abruzzo, pecorino czy lokalna cocociolla. Nie można zapomnieć o innej lokalnej odmianie cerasuollo, której zwyczajowo używa się do produkcji win różowych.

Abruzja, choć położona około 140 km w linii prostej od Rzymu, w umysłach konsumentów (a zwłaszcza krytyków winiarskich) wrzucana jest do jednego worka z napisem „południe Włoch”, gdzie królują komercyjne wina. Reputację Abruzji ratuje nowa fala młodych i kreatywnych winiarzy, którzy burzą ten stereotyp, produkując ekscytujące wina. Na terenie prawie 33 tys. hektarów prym wiodą kooperatywy – w ten sposób produkowanych jest 80% win z Abruzji. Jedna z nich, Cantina Tollo, specjalizuje się w produkcji jakościowych win ekologicznych. O ile nad poprawą reputacji ciężko pracują wszyscy winiarze, o tyle nie mają oni wpływu na coraz bardziej kapryśną pogodę. W rozmowach niezmiennie narzekali na aurę – deszczową i zimną wiosnę (która stanowi ważną przeszkodę dla kiełkujących pączków winorośli), chłodne lata czy zbyt ciepłe zimy. Jak w czasie degustacji mówiła jedna z producentek, Stefania Pepe – przetrwają ci, którzy potrafią przystosować się do zmiennych i trudnych warunków.
Restauracja Trabocco Punta Cavalluccio. Foto: Patrycja Siwiec.
Restauracja Trabocco Punta Cavalluccio. Foto: Patrycja Siwiec.

SPACERY
Jeżeli przed każdymi wakacjami targają wami wewnętrzne konflikty – góry czy morze – w tej części Włoch znajdziecie ukojenie. Po jednej stronie odpoczniecie nad piaszczystym wybrzeżem Adriatyku, a kilkanaście kilometrów dalej spalicie makaronowe kalorie, żwawo maszerując przez pasma górskie Apenin. Z Krakowa do Pescary polecicie bezpośrednio, w niecałe dwie godziny.

RESTAURACJE
W Trabocco Punta Cavalluccio, restauracji znajdującej się w drewnianej konstrukcji osadzonej na palach tuż przy brzegu Adriatyku zjemy najświeższe owoce morza, które popija się musującym pecorino. PS. O tym, że Abruzja to mało turystyczna część Włoch, świadczy fakt, że w restauracjach rzadko znajdziemy menu angielskie.

TOPOWI PRODUCENCI
Do najbardziej znanych zaliczymy Edoardo Valentini czy Emidio Pepe, ale warto pochylić się nad mniej znanymi markami: Tenuta Il Feuduccio di Santa Maria d’Orni, Cataldi Madonna czy Lunaria Orsogna.
Producentki wina z Catald i Madonna. Foto: Patrycja Siwiec.
Producentki wina z Catald i Madonna. Foto: Patrycja Siwiec.

CO PIĆ W ABRUZJI?
Choć 80% produkcji w Abruzji stanowią wina czerwone, przewrotnie polecę białe odmiany.
Cocociolla – nazwa tego lokalnego szczepu nasuwa na myśl powabną postać z filmów erotycznych. Coś w tym jest, bo z relacji winiarzy wynika, że cocociolla ma obfite grona i liście. Polecam producenta Olivastri Tomasso.
Pecorino – bardziej dystyngowany brat pinot grigio. Świeża kwasowość, biały owoc pestkowy z lekko migdałowym finiszem. Ma nieco więcej ciała, więc śmiało można popijać solo. Polecani producenci: Cantina Tollo, Lunaria Orsogna (produkcja biodynamiczna).
Musujące pecorino – w Abruzji przeważa metoda charmata, ale znajdziemy również kilku winiarzy produkujących ten gatunek wina metodą tradycyjną. Producent Tenuta Arabona blenduje pecorino z chardonnay.

KUCHNIA
Ze względu na położenie Abruzji prym wiodą skorupiaki, ale fani mięsa koniecznie powinni spróbować arrosticini – mięsa jagnięcego w formie szaszłyka pieczonego na ogniu. Uwagi warta jest brodetto, czyli pikantna zupa rybna. Do wielu potraw dodawane są lokalne oliwy, pomidory, czy miejscowe karczochy, fasola, soczewica i ziemniaki.

Artykuł ukazał się w „Food Service" 9/2019 nr 188.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Adam Pawłowski: Sędziowanie Polskich Korków

Już powoli staje się tradycją, że w letniej edycji magazynu "Food Service" raportuję przebieg konkursu Polskie Korki. W tym roku ponownie miałem przyjemność znaleźć się w szacownym gronie sędziów tej rywalizacji i zdegustować ponad 100 polskich win.

Sprzedaż wina - edukacja czy emocje?

Wyższy popyt na wina pociąga za sobą głębszą segmentację rynku i podział komunikacji marketingowej. Obok dominującego dotąd modelu sprzedaży eksperckiej, stawiającej na winną edukację coraz silniejszym trendem jest marketing lifestyle’owy bazujący na emocjach i zabawie. Jak to się będzie rozwijać?

ADAM PAWŁOWSKI: WINNICE W OGNIU

Ostatniej jesieni oczy całego świata winiarskiego ponownie skierowały się na Kalifornię. Dopiero co winiarze otrząsnęli się po fatalnym w skutkach trzęsieniu ziemi w 2014 r., a znów musieli stawić czoła żywiołom natury.

Krajowy rynek cydru dramatycznie spada

- Jeśli nic nie zmieni się w kwestii legislacji, to o cydrze będziemy mogli zapomnieć w ciągu 3-4 lat - takie alarmujące prognozy docierają od krajowych producentów do Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.

10 pytań do Natalii Stankiewicz

Natalia Stankiewicz zajmuje stanowisko head sommeliera w restauracji Opasły Tom w Warszawie. W 2016 r. prowadziła seminaria na targach Wine Expo Poland. W wolnych chwilach uczestniczy w seminariach i degustacjach, ciągle się doskonaląc.

ADAM PAWŁOWSKI: 50 ODCIENI RÓŻU

Wina różowe odpowiadają za ok. 10 proc. ogólnej produkcji wina na świecie. Francja, Hiszpania, USA i Włochy produkują 80 proc. wszystkich win tego koloru. Francuzi wiodą prym pod względem produkcji i konsumpcji. Globalne spożycie rośnie nieprzerwanie od co najmniej 15 lat.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej