x

Abruzja nieznana

Kategoria: Wino

Abruzja to region winiarski w środkowych Włoszech położony między wybrzeżem Adriatyku a Apeninami. W połączeniu z lokalną kuchnią i wciąż umiarkowanym ruchem turystycznym tworzy fascynującą destynację dla miłośników nieoczywistych smaków i lokalnych win.

Winnica w Orsogonie. Foto: Patrycja Siwiec.
Winnica w Orsogonie. Foto: Patrycja Siwiec.
Tradycje winiarskie Abruzji sięgają VII w. p.n.e., gdy Etruskowie założyli pierwsze winnice. Większa część regionu znajduje się pod ochroną ze względu na parki narodowe oraz rezerwaty przyrody. Najbardziej cenionym winem jest Montepulciano d’Abruzzo produkowane ze szczepu montepulciano. To czerwona odmiana z największą ilością nasadzeń w Abruzji, w skali Włoch plasuje się na drugim miejscu, tuż za sangiovese. Z białych odmian króluje trebbiano toscano, trebbiano d’abruzzo, pecorino czy lokalna cocociolla. Nie można zapomnieć o innej lokalnej odmianie cerasuollo, której zwyczajowo używa się do produkcji win różowych.

Abruzja, choć położona około 140 km w linii prostej od Rzymu, w umysłach konsumentów (a zwłaszcza krytyków winiarskich) wrzucana jest do jednego worka z napisem „południe Włoch”, gdzie królują komercyjne wina. Reputację Abruzji ratuje nowa fala młodych i kreatywnych winiarzy, którzy burzą ten stereotyp, produkując ekscytujące wina. Na terenie prawie 33 tys. hektarów prym wiodą kooperatywy – w ten sposób produkowanych jest 80% win z Abruzji. Jedna z nich, Cantina Tollo, specjalizuje się w produkcji jakościowych win ekologicznych. O ile nad poprawą reputacji ciężko pracują wszyscy winiarze, o tyle nie mają oni wpływu na coraz bardziej kapryśną pogodę. W rozmowach niezmiennie narzekali na aurę – deszczową i zimną wiosnę (która stanowi ważną przeszkodę dla kiełkujących pączków winorośli), chłodne lata czy zbyt ciepłe zimy. Jak w czasie degustacji mówiła jedna z producentek, Stefania Pepe – przetrwają ci, którzy potrafią przystosować się do zmiennych i trudnych warunków.
Restauracja Trabocco Punta Cavalluccio. Foto: Patrycja Siwiec.
Restauracja Trabocco Punta Cavalluccio. Foto: Patrycja Siwiec.

SPACERY
Jeżeli przed każdymi wakacjami targają wami wewnętrzne konflikty – góry czy morze – w tej części Włoch znajdziecie ukojenie. Po jednej stronie odpoczniecie nad piaszczystym wybrzeżem Adriatyku, a kilkanaście kilometrów dalej spalicie makaronowe kalorie, żwawo maszerując przez pasma górskie Apenin. Z Krakowa do Pescary polecicie bezpośrednio, w niecałe dwie godziny.

RESTAURACJE
W Trabocco Punta Cavalluccio, restauracji znajdującej się w drewnianej konstrukcji osadzonej na palach tuż przy brzegu Adriatyku zjemy najświeższe owoce morza, które popija się musującym pecorino. PS. O tym, że Abruzja to mało turystyczna część Włoch, świadczy fakt, że w restauracjach rzadko znajdziemy menu angielskie.

TOPOWI PRODUCENCI
Do najbardziej znanych zaliczymy Edoardo Valentini czy Emidio Pepe, ale warto pochylić się nad mniej znanymi markami: Tenuta Il Feuduccio di Santa Maria d’Orni, Cataldi Madonna czy Lunaria Orsogna.
Producentki wina z Catald i Madonna. Foto: Patrycja Siwiec.
Producentki wina z Catald i Madonna. Foto: Patrycja Siwiec.

CO PIĆ W ABRUZJI?
Choć 80% produkcji w Abruzji stanowią wina czerwone, przewrotnie polecę białe odmiany.
Cocociolla – nazwa tego lokalnego szczepu nasuwa na myśl powabną postać z filmów erotycznych. Coś w tym jest, bo z relacji winiarzy wynika, że cocociolla ma obfite grona i liście. Polecam producenta Olivastri Tomasso.
Pecorino – bardziej dystyngowany brat pinot grigio. Świeża kwasowość, biały owoc pestkowy z lekko migdałowym finiszem. Ma nieco więcej ciała, więc śmiało można popijać solo. Polecani producenci: Cantina Tollo, Lunaria Orsogna (produkcja biodynamiczna).
Musujące pecorino – w Abruzji przeważa metoda charmata, ale znajdziemy również kilku winiarzy produkujących ten gatunek wina metodą tradycyjną. Producent Tenuta Arabona blenduje pecorino z chardonnay.

KUCHNIA
Ze względu na położenie Abruzji prym wiodą skorupiaki, ale fani mięsa koniecznie powinni spróbować arrosticini – mięsa jagnięcego w formie szaszłyka pieczonego na ogniu. Uwagi warta jest brodetto, czyli pikantna zupa rybna. Do wielu potraw dodawane są lokalne oliwy, pomidory, czy miejscowe karczochy, fasola, soczewica i ziemniaki.

Artykuł ukazał się w „Food Service" 9/2019 nr 188.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Już wkrótce Grand Prix "Magazynu Wino"

27-29 października odbędzie się Stilnovisti XII Grand Prix "Magazynu Wino". Podczas gali wręczone zostaną nagrody dla najlepszych win w dziesięciu kategoriach.

ADAM PAWŁOWSKI: OBALAMY MITY

Mity winiarskie są jak plotki, które wędrując od adresata, nabierają coraz nowszych wątków i przeinaczają pierwotną informację. Przyjrzyjmy się tym najpowszechniejszym i jednocześnie sprawdźmy, czy jest w nich chociaż ziarnko prawdy.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: JAKUB PASTERNAK

Miłość do wina obudziła się we mnie podczas pewnego szkolenia prowadzonego przez Sławomira Chrzczonowicza. Zrozumiałem wtedy, że chcę zgłębić temat wina najmocniej jak tylko się da.

ZA NAMI "VARSOVINO"

26 września w stołecznej Fortecy odbyła się 13. edycja Wielkiej Wystawy Win Hiszpańskich "Varsovino ". 29 winiarni przedstawiło swoją ofertę polskim importerom i dystrybutorom wina. Degustacja win hiszpańskich była okazją do spróbowania ponad 250 rodzajów win.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: MONIKA WŁOSIŃSKA

Zainteresowanie, wdzięczność i powroty gości przynoszą największą przyjemność. Długie rozmowy toczone z nimi o winie, choć bardzo się spieszyli… To, że przyczyniamy się do tworzenia gustów i kreowania wiedzy - tak na pytanie o ulubione aspekty w pracy sommeliera odpowiada Monika Włosińska.

Kalifornia zawitała do Łodzi

23 kwietnia 2018 r. w przestrzeniach Art Inkubatora w Łodzi podczas konferencji Food Service Summit. Odbyła się degustacja win kalifornijskich oraz warsztaty upsellingowe z AdamemPpawłowskim pod egidą California Wine Institute.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej