x

Wine Corner Beaty Gawędy debiutuje w stołecznym Forcie 8

Kategoria: Wino    14.11.2019

Aktywnie działa na rzecz rozwoju kultury winiarskiej w Polsce. Zajmuje się importem i dystrybucją win. Jej najnowszy koncept, otwarty we wrześniu br., to trzeci z kolei sklep specjalistyczny Wine Corner usytuowany w stołecznym Forcie 8. Powołała do życia Kieliszki na Hożej oraz Kieliszki na Próżnej.

Beata Gawęda. Foto: materiały prasowe.
Beata Gawęda. Foto: materiały prasowe.
Czym się kierujesz, wybierając wina do portfolio swoich sklepów?
BEATA GAWĘDA: Kocham tworzyć popyt na mniej znane i nieoczywiste wina. Pracuję głównie z niedużymi rodzinnymi producentami, zwykłymi rolnikami, którzy tworzą je własnymi rękoma – pasjonatami i wizjonerami. Cenię współpracę z winiarzami, którzy kochają to, co robią, a w tym zawarta jest cała reszta: szacunek do ziemi, tradycji, odmiany, a przede wszystkim konsumenta. Wybieram producentów, którzy chcą wiedzieć, co o ich winach mówią nasi goście i klienci. Doceniam, jeżeli jednocześnie nie boją się konfrontacji z największymi gwiazdami winiarstwa. Dzięki wymianie informacji tworzy się nowa jakość. Wino jest po to, żeby o nim rozmawiać, a nie popijać je w ponurym milczeniu.

Właśnie otworzyłaś trzeci sklep pod szyldem Wine Corner. Co jest wyjątkowego w nowej lokalizacji?
Fort 8 to jeden z najpiękniej odrestaurowanych zabytków w Warszawie. Do tej pory nie widziałam w naszym mieście miejsca, które powstawało z taką dbałością o autentyzm i szczegół, jednocześnie pozostając bardzo przyjazne dla ludzi. Fort 8 wnosi powiew świeżości – jest poza centrum miasta. Nasi goście to głównie mieszkańcy okolicznych osiedli. Chcą z nami rozmawiać, degustować, czegoś się dowiedzieć. Co ważne i co ma ogromne znaczenie – mają dla nas czas. Przede mną i moim zespołem ogromne wyzwanie, ale jesteśmy na nie gotowi! Od strony winiarskiej robimy to, w czym jesteśmy najlepsi – pokazujemy fantastycznie różnorodny świat wina w mniej formalnym otoczeniu. Podobnie jak na Hali Gwardii wina zostały skategoryzowane kolorami, które nawiązują do stylu. Na przykład kolor bordowy na skrzynce oznacza selekcję win, które wyróżniają takie cechy jak: moc, gęstość, przyprawy. Rafał Bernatowicz zrobił dla nas ogromy, piękny stół, którego celem ma być łączenie ludzi. Zależy nam, aby goście spędzali u nas czas, jednocześnie mając możliwość próbowania win – zawsze mamy w zanadrzu kilka otwartych butelek do degustacji.

Czy trudno jest być kobietą w świecie wina?
Nie odpowiem na to pytanie, bo nie patrzę na siebie przez ten pryzmat. Po prostu staram się robić to, co robię, najlepiej, jak potrafię. Płeć nie ma żadnego znaczenia.

Prowadzisz także dwa wine bary restauracyjne – Kieliszki na Hożej i Kieliszki na Próżnej. Obydwa okazały się sukcesem i zapisały się jako mocne pozycje na kulinarnej mapie stolicy. Jak myślisz, jakie czynniki na to wpłynęły?
W kolejności: pomysł, konsekwencja, ludzie, profesjonalizm i pasja do naszej pracy.

Co pijesz po godzinach? Twoje ulubione połączenie wina i jedzenia to...?
Właściwie przez całe wakacje piłam głównie białe wina z Etny, a mój faworyt to Pianta Bianco 2016 od Ciro Biondi. Na gorsze dni wybieram rieslinga od Domaine Ostertag Muenchberg GC 2017, a jeśli chodzi o ulubione połączenie wina z jedzeniem, to obecnie wygrywa wybór sommeliera z Kieliszków na Hożej, Bartka Skolimowskiego, czyli troć z cykorią, rokitnikiem i orzechem laskowym z Sylvaner 2017 Les Vieilles Vignes z Domaine Ostertag. Świetne połączenie!

Wywiad ukazał się w „Food Service" 9/2019 nr 188.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Adam Pawłowski: Sake

Ryż, woda, drożdże i koji. Te cztery składniki są niezbędne do produkcji sake. Każdy z tych elementów ma niebagatelny wpływ na styl i jakość finalnego produktu. Do tego dochodzi tzw. ręka producenta sake zwanego Toji oraz element dojrzewania, ale zacznijmy od początku.

Rośnie rynek win niemieckich w Polsce

Już po raz 11. odbył się w Warszawie Festiwal Win Niemieckich. 11 kwietnia można było wypróbować win 40 producentów na stoiskach 32 wystawców.

Kilka pytań do Dawida Sojki

O tym, dlaczego sommelier bywa detektywem, rozmawiamy z Dawidem Sojką, freelancerem w branży winiarskiej oraz aktywnym działaczem grupy Trójmiejskich Sommelierów.

Adam Pawłowski: Polskie Korki po raz siódmy

Festiwal podzielono na dwie części - pierwszego dnia odbył się konkurs winiarski "Polskie Korki", a następnego - degustacje dla branży i pasjonatów wina. Do poznańskiego SPOT. zjechali sommelierzy, dziennikarze, blogerzy, sympatycy wina i winiarze.

Adam Pawłowski: Maraton winiarski z medalami

W pierwszym tygodniu maja br. w Londynie już po raz 15. odbył się konkurs The Decanter World Wine Awards 2018. wydarzenie niewątpliwie przebija wszystkie inne tego typu konkursy pod względem ilości win, kompetencji sędziów i skali organizacji.

HISTORYCZNIE O WINIE

11 stycznia po raz czwarty odbyła się konferencja naukowa poświęcona historii wina w Polsce. Już od 2015 roku Klub Historii i Kultury Wina przy Warszawskim Oddziale Stowarzyszenia Historyków Sztuki jest miejscem spotkań, na których prezentowane są wyniki aktualnych badań nad polską kulturą wina.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej