x

Wine Corner Beaty Gawędy debiutuje w stołecznym Forcie 8

Kategoria: Wino    14.11.2019

Aktywnie działa na rzecz rozwoju kultury winiarskiej w Polsce. Zajmuje się importem i dystrybucją win. Jej najnowszy koncept, otwarty we wrześniu br., to trzeci z kolei sklep specjalistyczny Wine Corner usytuowany w stołecznym Forcie 8. Powołała do życia Kieliszki na Hożej oraz Kieliszki na Próżnej.

Beata Gawęda. Foto: materiały prasowe.
Beata Gawęda. Foto: materiały prasowe.
Czym się kierujesz, wybierając wina do portfolio swoich sklepów?
BEATA GAWĘDA: Kocham tworzyć popyt na mniej znane i nieoczywiste wina. Pracuję głównie z niedużymi rodzinnymi producentami, zwykłymi rolnikami, którzy tworzą je własnymi rękoma – pasjonatami i wizjonerami. Cenię współpracę z winiarzami, którzy kochają to, co robią, a w tym zawarta jest cała reszta: szacunek do ziemi, tradycji, odmiany, a przede wszystkim konsumenta. Wybieram producentów, którzy chcą wiedzieć, co o ich winach mówią nasi goście i klienci. Doceniam, jeżeli jednocześnie nie boją się konfrontacji z największymi gwiazdami winiarstwa. Dzięki wymianie informacji tworzy się nowa jakość. Wino jest po to, żeby o nim rozmawiać, a nie popijać je w ponurym milczeniu.

Właśnie otworzyłaś trzeci sklep pod szyldem Wine Corner. Co jest wyjątkowego w nowej lokalizacji?
Fort 8 to jeden z najpiękniej odrestaurowanych zabytków w Warszawie. Do tej pory nie widziałam w naszym mieście miejsca, które powstawało z taką dbałością o autentyzm i szczegół, jednocześnie pozostając bardzo przyjazne dla ludzi. Fort 8 wnosi powiew świeżości – jest poza centrum miasta. Nasi goście to głównie mieszkańcy okolicznych osiedli. Chcą z nami rozmawiać, degustować, czegoś się dowiedzieć. Co ważne i co ma ogromne znaczenie – mają dla nas czas. Przede mną i moim zespołem ogromne wyzwanie, ale jesteśmy na nie gotowi! Od strony winiarskiej robimy to, w czym jesteśmy najlepsi – pokazujemy fantastycznie różnorodny świat wina w mniej formalnym otoczeniu. Podobnie jak na Hali Gwardii wina zostały skategoryzowane kolorami, które nawiązują do stylu. Na przykład kolor bordowy na skrzynce oznacza selekcję win, które wyróżniają takie cechy jak: moc, gęstość, przyprawy. Rafał Bernatowicz zrobił dla nas ogromy, piękny stół, którego celem ma być łączenie ludzi. Zależy nam, aby goście spędzali u nas czas, jednocześnie mając możliwość próbowania win – zawsze mamy w zanadrzu kilka otwartych butelek do degustacji.

Czy trudno jest być kobietą w świecie wina?
Nie odpowiem na to pytanie, bo nie patrzę na siebie przez ten pryzmat. Po prostu staram się robić to, co robię, najlepiej, jak potrafię. Płeć nie ma żadnego znaczenia.

Prowadzisz także dwa wine bary restauracyjne – Kieliszki na Hożej i Kieliszki na Próżnej. Obydwa okazały się sukcesem i zapisały się jako mocne pozycje na kulinarnej mapie stolicy. Jak myślisz, jakie czynniki na to wpłynęły?
W kolejności: pomysł, konsekwencja, ludzie, profesjonalizm i pasja do naszej pracy.

Co pijesz po godzinach? Twoje ulubione połączenie wina i jedzenia to...?
Właściwie przez całe wakacje piłam głównie białe wina z Etny, a mój faworyt to Pianta Bianco 2016 od Ciro Biondi. Na gorsze dni wybieram rieslinga od Domaine Ostertag Muenchberg GC 2017, a jeśli chodzi o ulubione połączenie wina z jedzeniem, to obecnie wygrywa wybór sommeliera z Kieliszków na Hożej, Bartka Skolimowskiego, czyli troć z cykorią, rokitnikiem i orzechem laskowym z Sylvaner 2017 Les Vieilles Vignes z Domaine Ostertag. Świetne połączenie!

Wywiad ukazał się w „Food Service" 9/2019 nr 188.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: MONIKA WŁOSIŃSKA

Zainteresowanie, wdzięczność i powroty gości przynoszą największą przyjemność. Długie rozmowy toczone z nimi o winie, choć bardzo się spieszyli… To, że przyczyniamy się do tworzenia gustów i kreowania wiedzy - tak na pytanie o ulubione aspekty w pracy sommeliera odpowiada Monika Włosińska.

ADAM PAWŁOWSKI: WCZEŚNIAK

Rocznik 2018 zapisze się w historii winiarstwa europejskiego jako jeden z najwcześniejszych. Wszystkiemu winne letnie upały, które zintensyfikowały dojrzewanie owoców i tym samym przyspieszyły zbiory nawet o miesiąc.

NA LISTOPAD CHIANTI

14 listopada w restauracji Mąka i Woda odbyła się degustacja "Beyond Chianti" zorganizowana przez Gambero Rosso i Consorzio Chianti Classico. Wina z roczników Chianti 2016 i Chianti Riserva 2015 omówił Marco Sabellico.

10 pytań do Łukasza Chwojnickiego

Łukasz Chwojnicki jest właścicielem Wine Baru Probiernia, zajmuje także stanowsiko head sommeliera i menedżera w restauracjach Sztuczka i Sztuczka Bistro w Trójmieście. W swojej pracy najbardziej ceni świadomych gości, z którymi może porozmawiać o winie.

Polskie wino coraz popularniejsze. Gdzie i jakie szczepy uprawia się nad Wisłą?

Rynek polskich win rozwija się dynamicznie. Jakość niektórych trunków jest bardzo wysoka. Choć branża winiarska w naszym kraju odrodziła się zaledwie kilka lat temu, to wina z Polski są już nagradzane na międzynarodowych konkursach.

ADAM PAWŁOWSKI: FENOMEN EN PRIMEUR

Co roku na początku kwietnia oczy całego winiarskiego świata skierowane są na Bordeaux. Krytycy winiarscy, dziennikarze, handlarze i sommelierzy przybywają nad Żyrondę na En Primeur, podczas którego degustują i oceniają leżakujące jeszcze w beczkach topowe wina z ostatniego rocznika.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej