x

3 miejsca, w których rządzą sommelierki

Kategoria: Miejsca

Poznajcie trzy restauracje, w których za selekcję win odpowiedzialne są kobiety.

Kasia Olszewska. Foto: materiały prasowe.
Kasia Olszewska. Foto: materiały prasowe.
PAŁAC MAŁA WIEŚ, BELSK DUŻY
Kamila Dzierżawska W jej karcie królują wina organiczne, bo odzwierciedlają prawdziwy charakter winnicy. W Pałacu Mała Wieś poranek rozpoczyna bąblami od Krzysztofa Federowicza – Grempler Sekt – do nich podaje po prostu jabłkowy chleb.

ENOTEK A PERGAMIN, KRAKÓW
Magdalena Śleziak oferuje selekcję składającą się z około 420 win z Nowego i Starego Świata. Prawie wszystkich można spróbować na kieliszki lub zamówić porcję degustacyjną. Priorytetem są polskie wina (aktualnie 18 etykiet).

ATELIER AMARO, WARSZAWA
Organiczność i biodynamiczność to słowa, które najczęściej usłyszycie w słowniku winiarskim Kasi Olszewskiej. Poszukuje ona idealnej harmonii pomiędzy naturą, kuchnią i tym, co w kieliszku. Skarb, który możecie znaleźć tylko u niej, to szampan od J-M Sélèque – „Sollesance”.

Artykuł ukazał się w „Food Service" 9/2019 nr 188.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej