x

3 miejsca, w których rządzą sommelierki

Kategoria: Miejsca

Poznajcie trzy restauracje, w których za selekcję win odpowiedzialne są kobiety.

Kasia Olszewska. Foto: materiały prasowe.
Kasia Olszewska. Foto: materiały prasowe.
PAŁAC MAŁA WIEŚ, BELSK DUŻY
Kamila Dzierżawska W jej karcie królują wina organiczne, bo odzwierciedlają prawdziwy charakter winnicy. W Pałacu Mała Wieś poranek rozpoczyna bąblami od Krzysztofa Federowicza – Grempler Sekt – do nich podaje po prostu jabłkowy chleb.

ENOTEK A PERGAMIN, KRAKÓW
Magdalena Śleziak oferuje selekcję składającą się z około 420 win z Nowego i Starego Świata. Prawie wszystkich można spróbować na kieliszki lub zamówić porcję degustacyjną. Priorytetem są polskie wina (aktualnie 18 etykiet).

ATELIER AMARO, WARSZAWA
Organiczność i biodynamiczność to słowa, które najczęściej usłyszycie w słowniku winiarskim Kasi Olszewskiej. Poszukuje ona idealnej harmonii pomiędzy naturą, kuchnią i tym, co w kieliszku. Skarb, który możecie znaleźć tylko u niej, to szampan od J-M Sélèque – „Sollesance”.

Artykuł ukazał się w „Food Service" 9/2019 nr 188.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

W POSZUKIWANIU BARMAŃSKIEJ INSPIRACJI - JAPONIA

Czym właściwie jest sztuka barmańska z Kraju Kwitnącej Wiśni, mangi i "hard shake"? I dlaczego tak często się na niej wzorujemy? Japończycy z natury są perfekcjonistami. Ich praca to wieloletni plan na życie.

KRÉM

Właściciel warszawskiego Mônsieur Léon - Luc Magnon - otworzył w lutym bistro Krém. Inspiracją do stworzenia tego miejsca były paryskie crémerie - starannie dopracowane w wystroju sklepy z nabiałem. Kuchnia Krém to nieskomplikowane jedzenie oparte na francuskich klasykach śniadaniowych.

THE TIME, CONCEPT BY MIELŻYŃSKI

Restauracja The Time to jedno z miejsc w odrestaurowanej zabytkowej kamienicy Młyńska 12, należącej do grupy Ilonn. Miejsce łączy klasykę i tradycję z nowoczesnością, stąd nazwa. Wystrój jest minimalistyczny, dominują elementy szklane, stalowe, kamień i szkło.

Jesienne menu w WuWu

Warszawski WuWu Bar wprowadza nowe menu na jesień - inspirowane kulinarnymi wspomnieniami z dzieciństwa.

KANAPA

W grudniu w Warszawie otworzyła się Kanapa - restauracja prezentująca nowoczesną kuchnię ukraińską. Właścicielem jest Dymitr Borysow, który ma kilkanaście restauracji na Ukrainie. Historia miejsca sięga 2013 r., kiedy Borysow otworzył pierwszą Kanapę w Kijowie.

KOREA TOWN

Właściciele koreańskiego baru Miss Kimchi - Paweł Łapiński i Aneta Łapińska - otworzyli w marcu restaurację Korea Town na warszawskim Mokotowie. Restauracja jest niewielka, przeznaczona na 22 miejsca siedzące i ok. 15 w ogródku. Szefową kuchni jest właścicielka Aneta Łapińska.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej