x

3 miejsca, w których rządzą sommelierki

Kategoria: Miejsca    14.11.2019

Poznajcie trzy restauracje, w których za selekcję win odpowiedzialne są kobiety.

Kasia Olszewska. Foto: materiały prasowe.
Kasia Olszewska. Foto: materiały prasowe.
PAŁAC MAŁA WIEŚ, BELSK DUŻY
Kamila Dzierżawska W jej karcie królują wina organiczne, bo odzwierciedlają prawdziwy charakter winnicy. W Pałacu Mała Wieś poranek rozpoczyna bąblami od Krzysztofa Federowicza – Grempler Sekt – do nich podaje po prostu jabłkowy chleb.

ENOTEK A PERGAMIN, KRAKÓW
Magdalena Śleziak oferuje selekcję składającą się z około 420 win z Nowego i Starego Świata. Prawie wszystkich można spróbować na kieliszki lub zamówić porcję degustacyjną. Priorytetem są polskie wina (aktualnie 18 etykiet).

ATELIER AMARO, WARSZAWA
Organiczność i biodynamiczność to słowa, które najczęściej usłyszycie w słowniku winiarskim Kasi Olszewskiej. Poszukuje ona idealnej harmonii pomiędzy naturą, kuchnią i tym, co w kieliszku. Skarb, który możecie znaleźć tylko u niej, to szampan od J-M Sélèque – „Sollesance”.

Artykuł ukazał się w „Food Service" 9/2019 nr 188.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Pasibus nareszcie w Lublinie!

Kultowa sieć burgerowni Pasibus zaprasza do swojego pierwszego lokalu w Lublinie.

Zimne Dranie, czyli tatar na 8 sposobów w warszawskiej Elektrowni Powiśle

W industrialnej przestrzeni warszawskiej Elektrowni Powiśle, obok kilkunastu innych konceptów, powstał jeden zasługujący na szczególną uwagę. To Zimne Dranie - działające od czerwca tego roku bistro deli specjalizujące się w tatarach.

Przystanek Piekarnia: jest popyt na zdrowe, dobre pieczywo

Sieć Przystanek Piekarnia otworzyła w czasie pandemii dwa nowe lokale, ale jeden już istniejący trzeba było zamknąć. O koncepcie, który jest czymś więcej niż tylko sklepem i planach z nim związanych opowiada Marta Anusz, współzarządzająca rodzinną siecią.

Debiuty kulinarne w warszawskiej Galerii Młociny

Drugie piętro Galerii Młociny to wyjątkowe miejsce dla wszystkich tych, którzy uwielbiają celebrować wspólne chwile w gronie najbliższych. Spotkania i Dania, czyli strefa dedykowana miłośnikom kuchni wszystkich kontynentów, kusi coraz bogatszą ofertą kulinarną.

Warszawska Restauracja Forty

Na terenie industrialnego Fortu Mokotów stoi otoczony starymi drzewami zabytkowy budynek z czerwonej cegły. Do niedawna funkcjonował jako przestrzeń eventowa, a po trzymiesięcznym remoncie powstała w nim restauracja Forty, która pierwszych gości przyjęła w grudniu.

MAX Premium Burgers otwiera jedenasty lokal. Tym razem we Wrocławiu

Szwedzka sieć MAX Premium Burgers kontynuuje rozwój sieci. Jedenasty lokal w Polsce i drugi we Wrocławiu ruszył 23 marca.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej