x

Cafe Bar Havana - lokalnie na warszawskim Żoliborzu

Kategoria: Miejsca

Cafe Bar Havana został otwarty na Żoliborzu w lipcu tego roku. Przestronne wnętrze oraz ogromny taras z widokiem na plac Wilsona urządzone są w stylu retro. Zarówno wystrój, jak i nazwa nawiązują do działającej w tym miejscu od lat 60. do 90. XX w. popularnej klubokawiarni.

Cafe Bar Havana. Foto: materiały prasowe.
Cafe Bar Havana. Foto: materiały prasowe.
Menu podzielone jest na poranne – śniadaniowe, lunchowe – serwowane od godziny 12.00 do 16.00, oraz wieczorne, w którym królują pizze. Przygotowywane tu potrawy są bezmięsne, a wiele z nich to dania wegańskie. Filozofią miejsca jest nie tylko lokalność, ale także jasne komunikowanie pochodzenia składników. Wszystkie sery pochodzą wyłącznie z terenu Polski, warzywa – od państwa Majlertów oraz pana Ziółko, olej rzepakowy – z Góry Świętego Wawrzyńca, a mąka, z której na miejscu wyrabiane jest ciasto na pizzę – z Młynów Żabczyńscy.
Oferta napojów zawiera szeroki wachlarz polskich piw kraftowych, wina na butelki lub kieliszki (do wyboru dwa białe, jedno czerwone i jedno musujące), kilka koktajli, kawę parzoną na wiele sposobów oraz różnego rodzaju soft drinki. Obowiązuje luźna atmosfera!

Adres: ul. Słowackiego 16/18, budynek Merkury, Warszawa
Właściciele: Szymon Zieliński, Roman Gruchalski
Szef kuchni: Maria Przybyszewska
Liczba miejsc: sala ok. 60, taras ok. 60
Przedział cenowy: przystawki 12-20 zł, śniadania 18-23 zł, pizze 25-32 zł, lunch 23 zł
Typ: casual

Artykuł ukazał się w „Food Service" 9/2019 nr 188.

Autor tekstu: Wojciech Piasecki
O AUTORZE
Wojciech Tomasz Piasecki
Z wykształcenia mgr inż technologii żywności i żywienia człowieka. Od 13 lat związany z branżą żywności jako technolog i dziennikarz. Specjalizuje się w analizie sensorycznej, badaniach ilościowych i jakościowych na rynku FMCG, technologii gastronomicznej oraz dietetyce sportowej. Z zamiłowania kucharz i piekarz nieustannie poszukujący nowych smaków. Promuje kuchnię zdrową i zbilansowaną. Uwielbia podróże, zarówno te miejskie, jak i z plecakiem w nieznane.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej