x

Batumi - piekarnie gruzińsko-ormiańskie

Kategoria: Miejsca    08.11.2019

W maju powstała w Polsce sieć piekarni Batumi łączących gruzińską tradycję kulinarną z polską nowoczesnością. W jej ofercie znajdują się wyłącznie produkty bez polepszaczy i konserwantów.

Batumi. Foto: materiały prasowe.
Batumi. Foto: materiały prasowe.
Wypieki nie są mrożone – przygotowuje się je na bieżąco, często można je kupić jeszcze ciepłe. Ich wyjątkowy smak to zasługa jedynie mąki, wody i soli. Kontrolę nad recepturami i procesem pieczenia sprawuje doświadczony piekarz z Gruzji.
Właścicielem i pomysłodawcą sieci, a także autorem koncepcji nowoczesnego wystroju wnętrz jest Marcin Kozerawski. Powierzchnia lokali liczy od 50 do 120 mkw. z miejscami siedzącymi, w wybranych punktach są kąciki kawiarniane. Serce każdej piekarni stanowi okrągły piec tone. Przy odrobinie szczęścia można zaobserwować nurkującego w jego głębinach piekarza precyzyjnie przyklejającego ciasto do ścianek.
Najpopularniejszym wypiekiem jest owalny chlebek puri z chrupiącą skórką. Piekarnie oferują także chaczapuri: wytrawne z twarogiem, szpinakiem, kurczakiem i szynką oraz słodkie z owocami (np. truskawkami, malinami, wiśniami i śliwkami). Zimą Batumi zamierza wprowadzić polski twist do gruzińskich wypieków – chaczapuri z bigosem oraz z kapustą i grzybami. Dostępne są też chinkali (duże pierogi nadziewane mięsem i rosołem) oraz pielmieni (mniejsze pierożki z grubo mielonym mięsnym farszem). Menu deserowe zawiera naturalne lody, lemoniadę z bazylią i gruzińską kawę.
Działająca w modelu franczyzowym sieć posiada punkty w Warszawie, Gdyni i Sopocie. Niebawem Batumi wejdzie też do Krakowa i Gdańska. Do końca roku planuje otwarcie 20 lokali w Polsce.

Adres: Warszawa, Gdynia, Sopot
Właściciel: Marcin Kozerawski
Przedział cenowy: od 3,90 zł za chlebek puri przez 8,90 – 12,50 zł za porcję chaczapuri po 19,50 zł za porcję chinkali i pielmieni
Typ: QSR

Artykuł ukazał się w „Food Service" 9/2019 nr 188.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Warszawski SEN powraca - w wersji azjatyckiej. Autorem menu Alon Than!

Po kilku miesiącach przerwy warszawska restauracja SEN wraca w nowej, azjatyckiej odsłonie. Menu skomponował Alon Than, zdobywca pierwszego miejsca na World Sushi Cup Japan w 2015 roku. W karcie - autorska kuchnia łącząca styl japoński ze światowym trendem fusion.

Levant - nowa wirtualna restauracja wege z portfolio Sfinks Polska

Menu Levant - hummus & falafel obejmuje 20 roślinnych oraz bezmięsnych dań inspirowanych kuchnią Bliskiego Wschodu. To kolejna wirtualna marka Sfinksa, czyli koncept bez stacjonarnych lokali skupiający się na sprzedaży dań w dostawie i na wynos.

RESTAURACJA KOBALTOWA

Gdy wybieramy się na wakacje nad polskie morze, Mierzeja Wiślana nie jawi się jako oczywisty wybór. Ale być może czas pomyśleć o zmianie destynacji. Sytuacja na Mierzei zmieniła się na korzyść świadomych smakoszy w 2015 r., kiedy to w nowo wybudowanym hotelu Tristan powstała restauracja Kobaltowa.

Trzy lokale na sake

Poznajcie trzy restauracje, w których napijecie się różnego rodzaju sake.

Sky Kitchen we Wrocławiu

To będzie pierwsze kulinarne miejsce butikowe we Wrocławiu, łączące intrygującą przestrzeń z wyjątkowymi doznaniami smakowymi. Strefa autorskich konceptów restauracyjnych Sky Kitchen powstaje w Sky Tower, należącym do spółki Develia obiekcie funkcjonującym w formule mixed-use.

Nowy Tel Aviv na Saskiej Kępie

Tel Aviv, jedna z najbardziej znanych warszawskich restauracji z daniami roślinnymi, zadebiutowała w kolejnej lokalizacji - przy ulicy Zwycięzców 21 na Saskiej Kępie. Inspirowane kuchnią bliskowschodnią przysmaki można zjeść w lokalu o wielkomiejskim klimacie ze streetartowym sznytem.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej