x

"Śniadanka z czterech stron świata" Vanessy Lewis

Kategoria: Lifestyle - książki

W "Śniadankach z czterech stron świata" Vanessa Lewis wraca do smaków z dzieciństwa, a także przedstawia tradycje śniadaniowe z różnych krajów.

„Śniadanka z czterech stron świata\" Vanessy Lewis. Foto: Shutterstock, materiały prasowe.
„Śniadanka z czterech stron świata\" Vanessy Lewis. Foto: Shutterstock, materiały prasowe.
Pierwszy posiłek dnia, określany jako najważniejszy, to na ogół danie w stylu comfort food, które świetnie sprawdzi się o każdej innej porze. To potrawy, do których lubimy wracać, których prostota dostarcza nam czystej przyjemności. W książce znajdziemy przepisy m.in. na paluchy z australijską pastą vegemite, duński smorrebrod z łososiem, egipskie tahini z melasą, kubański arroz con leche (ryż z mlekiem), malezyjskie curry z ciecierzycy, peruwiański rosół czy portugalski chlebek miodowy. Na świecie i w Polsce powstaje coraz więcej lokali specjalizujących się w śniadaniach i serwujących je cały dzień. Jeśli w swoich restauracjach podajecie dania śniadaniowe lub chcecie to robić, w tej publikacji znajdziecie mnóstwo pomysłów.

„Śniadanka z czterech stron świata", Vanessa Lewis, wyd. Znak, 2019.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 9/2019 nr 188.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

Roślinnie na słodko

Wegańskich restauracji i kawiarni powstaje coraz więcej, a roślinna oferta dostępna jest w niemal każdym lokalu, więc wydawałoby się, że dieta bez produktów pochodzenia zwierzęcego nie jest dzisiaj niczym nadzwyczajnym.

Z NOWĄ DUSZĄ

Książka "Soul Food" przedstawia przede wszystkim kulinarną drogę, jaką przeszedł Todd Richards. To także obraz bezpretensjonalnej kuchni, która w naturalny sposób łączy ze sobą produkty dostępne i ekskluzywne, różne kultury, może być ciekawa i wyrafinowana.

Ukazał się przewodnik Michelin Seul 2018

Dwie nowe restauracje otrzymały swoją drugą gwiazdkę: Jungsik and Kojima.

Moc świeżości

Cytrusy - wydawałoby się, że ich zastosowanie jest oczywiste. Jednak nawet szefowie kuchni nie zdają sobie sprawy, w jak wielu daniach można je wykorzystywać. Grejpfruty, pomelo, yuzu, bergamotka czy mandarynka to tylko kilka przykładów wysokiej jakości owoców cytrusowych dostępnych w Polsce.

Agenda inspiracji

Zagraniczne kongresy gastronomiczne są doskonałą okazją do nawiązywania nowych ciekawych kontaktów oraz do poszukiwania inspiracji. Podsuwamy kilka wskazówek na przyszłoroczne wyjazdy.

MAKRO Polska i Fundacja Klubu Szefów Kuchni wspierają Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy

Sieć hurtowni MAKRO Polska wspólnie z Fundacją Klubu Szefów Kuchni wspierają 26. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. 14 stycznia w Warszawie najlepsi szefowie kuchni ugotują dla uczestników 4500 litrów zupy, powstanie również specjalna Restauracja WOŚP.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej