x

"Śniadanka z czterech stron świata" Vanessy Lewis

Kategoria: Lifestyle - książki    08.11.2019

W "Śniadankach z czterech stron świata" Vanessa Lewis wraca do smaków z dzieciństwa, a także przedstawia tradycje śniadaniowe z różnych krajów.

„Śniadanka z czterech stron świata\" Vanessy Lewis. Foto: Shutterstock, materiały prasowe.
„Śniadanka z czterech stron świata\" Vanessy Lewis. Foto: Shutterstock, materiały prasowe.
Pierwszy posiłek dnia, określany jako najważniejszy, to na ogół danie w stylu comfort food, które świetnie sprawdzi się o każdej innej porze. To potrawy, do których lubimy wracać, których prostota dostarcza nam czystej przyjemności. W książce znajdziemy przepisy m.in. na paluchy z australijską pastą vegemite, duński smorrebrod z łososiem, egipskie tahini z melasą, kubański arroz con leche (ryż z mlekiem), malezyjskie curry z ciecierzycy, peruwiański rosół czy portugalski chlebek miodowy. Na świecie i w Polsce powstaje coraz więcej lokali specjalizujących się w śniadaniach i serwujących je cały dzień. Jeśli w swoich restauracjach podajecie dania śniadaniowe lub chcecie to robić, w tej publikacji znajdziecie mnóstwo pomysłów.

„Śniadanka z czterech stron świata", Vanessa Lewis, wyd. Znak, 2019.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 9/2019 nr 188.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

We właściwym rytmie

Przepisy zebrane w jednym miejscu, z wyraźnym zaznaczeniem odpowiednich właściwości zdrowotnych produktów stają się przydatnym podręcznym vademecum. Bo jak poczytamy o składnikach, poznamy schemat działania, to bez problemu sami będziemy komponować swoje dania, trzymając się odpowiednich zasad.

"Falastin" Samiego Tamimiego i Tary Wigley

Interesuje was kuchnia Palestyny? Świetnym przewodnikiem po niej jest książka "Falastin", którą napisali Sami Tamimi i Tara Wigley, od lat współpracujący ze słynnym szefem kuchni Yotamem Ottolenghim.

"Szafran, mięta i kardamon" Samar Khanafer

Oprócz najlepszej jakości składników głównych równie istotnym nośnikiem smaków i aromatów w potrawie są zioła i przyprawy. To wręcz klucz do kulinarnego sukcesu. Jak gotować, by nie przytłoczyły one pozostałych komponentów dania, a wydobyły je i podkreśliły?

"Forma obfitości" Laury Osęki

Laura Osęka po debiucie, jakim była "Miska szczęścia", szybko napisała swoją drugą książkę kulinarną - "Formę obfitości".

SMAKI ODKOPANE

Nie słyszeliście o topinamburze? Nie wiecie, co to skorzonera (zwana też wężymordem)? Nie próbowaliście nigdy pasternaku, brukwi i jarmużu? Kilka lat temu można było spokojnie powiedzieć, że to zapomniane warzywa, bo trudno dostępne w sprzedaży i serwowane zaledwie w kilku miejscach.

"Portugalia do zjedzenia" Bartka Kieżuna

Różnorodność natury, produktów i restauracji sprawiają, że od paru lat do Porto i Lizbony ciągnie z Polski coraz więcej turystów. Miłości do Portugalii uległ także Bartek Kieżun, dziennikarz i autor książek kulinarnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej