x

"Forma obfitości" Laury Osęki

Kategoria: Lifestyle - książki    08.11.2019

Laura Osęka, po debiucie, jakim była "Miska szczęścia", szybko napisała drugą książkę - "Formę obfitości".

„Forma obfitości\\", Laura Osęka. Foto: Shutterstock, materiały prasowe.
„Forma obfitości\\", Laura Osęka. Foto: Shutterstock, materiały prasowe.
Psychodietetyczka i dziennikarka współpracująca z „Food Service” znowu prezentuje nieoczywiste spojrzenie na oczywiste potrawy, proponując nowy sposób wykorzystania naczyń do zapiekania, w których je przygotowuje. „Pieczenie w formie sprawia, że gotowanie staje się szybsze, prostsze i zdecydowanie mniej stresujące” – pisze we wstępie Laura Osęka. Przepisy uporządkowała według pór roku. W każdym dziale umieszcza pomysły na tarty, ciasta, zapiekanki i inne oryginalne, pełnowartościowe dania. Wielofunkcyjność foremek nie zna granic, trzeba tylko uruchomić wyobraźnię i pomyśleć o nich niestandardowo. Kaszotto w kilku wersjach, ryba w sosie teriyaki, pieczona owsianka, steki z kalafiora, placki z cukinii – to tylko niektóre propozycje Laury Osęki. I wy znajdźcie swoją formę!

„Forma obfitości", Laura Osęka, wyd. Publicat, 2019.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 9/2019 nr 188.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

CORAZ BLIŻEJ

Książka doskonale pokazuje nie tylko konkretne dania i przepisy, pomaga korzystać z wielu aromatycznych przypraw, ale także świetnie oddaje klimat krajów, z których pochodzą. Warto poznać podstawowe dania w oryginalnej wersji, powrócić do źródeł.

"The Turkish Cookbook" Musy Daǧdevirena

Kuchnia turecka kojarzy wam się głównie z kebabem? Ma tymczasem znacznie więcej do zaoferowania - w Turcji będącej kolebką jednej z najstarszych kultur kulinarnych świata pracuje mnóstwo młodych kucharzy, którzy w ciekawy sposób podchodzą do tradycji.

MAKRO razem z Federacją Polskich Banków Żywności przekazuje żywność potrzebującym

Sieć hurtowni MAKRO Polska od października 2016 r. przekazała już ponad 3,3 mln kg produktów, które za pośrednictwem Federacji Polskich Banków Żywności trafiły do osób potrzebujących. Współpracą objęte są wszystkie hale w Polsce.

MOC Z MISKI

W książce "Miska szczęścia" Laura Osęka podaje przepisy na proste, lokalne i sezonowe dania, które przygotowuje na co dzień. Miska staje się tu symbolem stylu comfort food, powrotu do smaków dzieciństwa i rodzinnego domu, pozwala się rozgrzać w zimowe dni i ochłodzić latem.

"Opowiadania Drewnianego Stołu" Moniki Waleckiej

Jeśli chociaż trochę interesujesz się tym, co dzieje się w kulinarnych kręgach internetu, prędzej czy później musiałeś się na nią natknąć. Gdy raz zobaczysz zdjęcia jej dań, rozpoznasz je zawsze.

"Moniuszko w kuchni" Agnieszki Kręglickiej i Marcina Gmysa

Z okazji roku Moniuszkowskiego restauratorka Agnieszka Kręglicka oraz muzykolog Marcin Gmys we współpracy z Teatrem Wielkim - Operą Narodową napisali rzecz o tym, co jadał Moniuszko, przy okazji przybliżając jego życie, twórczość i realia XIX w.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej