Podobnie jak w minionych latach, w akcji „Gęsina na św. Marcina” biorą udział, między innymi, tacy szefowie kuchni i restauracje jak: Wojtek Modest Amaro (Atelier Amaro), Mariusz Kucharczak (Zamek Kliczków), Tomasz Madera (Park Hotel), Michał Pezda (Aruana), Krystian Szidel (Sheraton Sopot), Sylwester Lis (Góralsko Tradycja), Krzysztof Małocha (Heron Hotel), Maciej Barton (Rządcówka-Ostoja Chobienice), Przemysław Samul (Restauracja Stara Wozownia, Pałac Mała Wieś), Kasia Rogowska i Robert Muzyczuk (Cadenza), Marcin Sołtys (Filipa 18), Przemek Bilski (Pod Nosem) czy Maciej Żukowski (Magia Lubczyku, Havet Hotel).
– Efekty naszych działań są wymierne. Spożycie gęsiny w Polsce z 17 g przed 11 laty urosło do około 300 g obecnie, czyli prawie 18-krotnie. Jednak wciąż z 9 milionów sztuk gęsi hodowanych rocznie, 90% czyli około 21 tys. ton trafia na rynek niemiecki. Owszem, gęsina jest najdroższa spośród drobiu, co odpowiada jej jakości, jednak ceny czasami są spekulacyjne, na co składa się zbyt wysoki koszt jaj gęsich czy też wylęgniętych gąsiąt oraz marże zakładów drobiarskich i sklepów detalicznych. Jeśli producentom faktycznie zależy na uniezależnieniu się od rynku niemieckiego, muszą długoterminowo zainwestować w polski rynek, oferując gęsinę w bardziej przystępnych cenach – mówi Jacek Szklarek, szef Slow Food Polska i pomysłodawca akcji.
Podobnie jak rok temu organizatorzy koncentrują się na starych, rodzimych rasach gęsi. W tej edycji najwięcej uwagi poświęcą gęsi garbonosej. Slow Food Polska zachęca też szefów kuchni do poszukiwania rodzimych ras gęsi na własnym terenie.
Poza tym, nie zabraknie festynów w skansenie w Swołowie na Pomorzu z Rafałem Niewiarowskim (Dym na Wodzie) czy na Lubelszczyźnie w Puchaczowie (Zbyszek Kołodziej, Gęś Biłgorajska). Slow Food włącza się też w imprezę plenerową w Folwarku Kamyk pod Częstochową, jak również w kolacje tematyczne w Heron Live Hotel (Gródek na Dunajcem) czy też w Park Hotel (Szczecin).
Sercem akcji pozostają jednak restauracje. Jak co roku organizowany jest konkurs na najlepszy przepis na gęsinę, który wybiorą szefowie kuchni biorący udział w akcji. Zwycięży receptura, która otrzyma największą liczbę głosów, zaś jej autor ogłoszony zostanie Królem Gęsiny 2019/2020. W przeszłości wywalczyli go: Adam Chrząstowski, Aleksander Baron, Przemek Błaszczyk, Tomasz Dziura, Adrian Gabryszak, Marcin Pławecki i Mateusz Guzik.
Terminarz akcji:
7 XI – ogłoszenie listy restauracji zakwalifikowanych do wzięcia udziału w akcji
1 XI - 1 XII – serwowanie gęsiny w ponad 100 restauracjach
8 XI – otwarcie pierwszych butelek wina świętomarcińskiego z Winnicy Turnau w restauracjach
8 XI - 1 XII – kolacje organizowane przez członków Slow Food w wybranych restauracjach w większych miastach
8 -11 XI – festiwale i konkursy poświęcone gęsinie w Swołowie pod Słupskiem, w Kamyku pod Częstochową oraz w Puchaczowie na Lubelszczyźnie
23 XI – ogłoszenie wyników konkursu na najlepszy przepis na gęsinę podczas kolacji w restauracji „Enoteka Pergamin” w Krakowie


Gęsina Na Św. Marcina 2019


Od 8 listopada do 1 grudnia trwa XI edycja slowfoodowej akcji "Gęsina na św. Marcina". Wybierzemy najlepsze polskie restauracje, które w tym okresie będą serwować przynajmniej trzy dania z gęsiną. Do udziału w imprezie Slow Food Polska zaprosił w tym roku ponad 100 restauracji.
Zobacz także

Festiwal Ziemniaków

Ziemniaki mają większy potencjał niż rola dodatku do mięsa. Będzie można się o tym przekonać na Festiwalu Ziemniaków w warszawskim Bistro Barze WuWu, który odbędzie się 7 lutego o godz. 19.

Gala Żółtego Przewodnika po raz piąty

Premiera V edycji Żółtego Przewodnika Gault & Millau i wręczenie nagród najlepszym szefom kuchni w Polsce odbędzie się 26 listopada 2018 r. Tym razem gospodarzem gali będzie Gdańsk.

Wielka Uczta Warszawska

Wielosmakowa uczta połączona z kulinarnym festiwalem przy wspólnej biesiadnej ławie odbędzie się już w pierwszy weekend lutego.

EuroGastro i WorldHotel

23. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro połączone z 12.edycją Międzynarodowych Targów Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel odbędą się w dniach 27-29 marca 2019 r. w Ptak Warsaw Expo.

Poznańskie Targi Piwne

Ponad 60 browarów i dystrybutorów piwa, prawie 500 kranów z piwem i ponad 700 różnych piw, cydrów i miodów pitnych.

Barokowa kolacja w Wilanowie

Kolacja "Barok. Powrót do korzeni i kapłonów" odbędzie się 21 października w Villi Intrata w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Jej pomysłodawca Rafał Niewiarowski ponownie zgromadzi znanych kucharzy, by wspólnie odtworzyć oryginalne receptury z XVI i XVII wieku.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Skuteczna strategia wyceny napojów

