x

Gęsina Na Św. Marcina

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    07.11.2019

Od 8 listopada do 1 grudnia potrwa XI edycja slowfoodowej akcji "Gęsina na św. Marcina". Wybierzemy najlepsze polskie restauracje, które w tym okresie będą serwować przynajmniej trzy dania z gęsiną. Do udziału w imprezie Slow Food Polska zaprosił w tym roku ponad 100 restauracji.

Podobnie jak w minionych latach, w akcji „Gęsina na św. Marcina” biorą udział, między innymi, tacy szefowie kuchni i restauracje jak: Wojtek Modest Amaro (Atelier Amaro), Mariusz Kucharczak (Zamek Kliczków), Tomasz Madera (Park Hotel), Michał Pezda (Aruana), Krystian Szidel (Sheraton Sopot), Sylwester Lis (Góralsko Tradycja), Krzysztof Małocha (Heron Hotel), Maciej Barton (Rządcówka-Ostoja Chobienice), Przemysław Samul (Restauracja Stara Wozownia, Pałac Mała Wieś), Kasia Rogowska i Robert Muzyczuk (Cadenza), Marcin Sołtys (Filipa 18), Przemek Bilski (Pod Nosem) czy Maciej Żukowski (Magia Lubczyku, Havet Hotel).
– Efekty naszych działań są wymierne. Spożycie gęsiny w Polsce z 17 g przed 11 laty urosło do około 300 g obecnie, czyli prawie 18-krotnie. Jednak wciąż z 9 milionów sztuk gęsi hodowanych rocznie, 90% czyli około 21 tys. ton trafia na rynek niemiecki. Owszem, gęsina jest najdroższa spośród drobiu, co odpowiada jej jakości, jednak ceny czasami są spekulacyjne, na co składa się zbyt wysoki koszt jaj gęsich czy też wylęgniętych gąsiąt oraz marże zakładów drobiarskich i sklepów detalicznych. Jeśli producentom faktycznie zależy na uniezależnieniu się od rynku niemieckiego, muszą długoterminowo zainwestować w polski rynek, oferując gęsinę w bardziej przystępnych cenach – mówi Jacek Szklarek, szef Slow Food Polska i  pomysłodawca akcji.
Podobnie jak rok temu organizatorzy koncentrują się na starych, rodzimych rasach gęsi. W tej edycji najwięcej uwagi poświęcą gęsi garbonosej. Slow Food Polska zachęca też szefów kuchni do poszukiwania rodzimych ras gęsi na własnym terenie.
Poza tym, nie zabraknie festynów w skansenie w Swołowie na Pomorzu z Rafałem Niewiarowskim (Dym na Wodzie) czy na Lubelszczyźnie w Puchaczowie (Zbyszek Kołodziej, Gęś Biłgorajska). Slow Food włącza się też w imprezę plenerową w Folwarku Kamyk pod Częstochową, jak również w kolacje tematyczne w Heron Live Hotel (Gródek na Dunajcem) czy też w Park Hotel (Szczecin).
Sercem akcji pozostają jednak restauracje. Jak co roku organizowany jest konkurs na najlepszy przepis na gęsinę, który wybiorą szefowie kuchni biorący udział w akcji. Zwycięży receptura, która otrzyma największą liczbę głosów, zaś jej autor ogłoszony zostanie Królem Gęsiny 2019/2020. W przeszłości wywalczyli go: Adam Chrząstowski, Aleksander Baron, Przemek Błaszczyk, Tomasz Dziura, Adrian Gabryszak, Marcin Pławecki i Mateusz Guzik.

Terminarz akcji:
7 XI – ogłoszenie listy restauracji zakwalifikowanych do wzięcia udziału w akcji
1 XI - 1 XII – serwowanie gęsiny w ponad 100 restauracjach
8 XI – otwarcie pierwszych butelek wina świętomarcińskiego z Winnicy Turnau w restauracjach
8 XI - 1 XII – kolacje organizowane przez członków Slow Food w wybranych restauracjach w większych miastach
8 -11 XI – festiwale i konkursy poświęcone gęsinie w Swołowie pod Słupskiem, w Kamyku pod Częstochową oraz w Puchaczowie na Lubelszczyźnie
23 XI – ogłoszenie wyników konkursu na najlepszy przepis na gęsinę podczas kolacji w restauracji „Enoteka Pergamin” w Krakowie

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Let’s drink about it - powraca World Class Cocktail Festival!

Kolejna odsłona World Class Cocktail Festival potrwa od 24 sierpnia do 18 września w sześciu największych polskich miastach. Goście Festiwalu mogą odwiedzić ponad 100 koktajlbarów i barów restauracyjnych oraz skosztować zestawu dwóch koktajli w cenie 35 zł.

Hub.Praga na Nocnym Markecie. Witek Iwański zaprezentuje street foodowe menu

Gościem Nocnego Marketu od 4 do 6 sierpnia będzie restauracja Hub.Praga. Specjalnie na tę okazję jej szef kuchni Witek Iwański przygotował menu, w którym znajdą się m.in. pączki z konfitowaną kaczką.

VIII Festiwal Whisky w Jastrzębiej Górze

600 różnych rodzajów whisky w czasie dwóch dni - wszystko to podczas Festiwalu Whisky w Jastrzębiej Górze, na którym już po raz ósmy spotkają się producenci, dystrybutorzy i fani dojrzewających alkoholi mocnych.

Dzień Czekolady: od gorzkich ziaren kakaowca po czekoladowe innowacje XXI w.

Jak czekoladowy rynek rozwija się w Polsce? W jakich czekoladowych wariacjach zakochaliśmy się do szaleństwa? Przypadający 7 lipca Światowy Dzień Czekolady to doskonała okazja, aby przyjrzeć się najsłodszej branży świata.

Letnia odsłona Fine Dining Week

Od 6 do 31 lipca odbędzie się festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Szefowie kuchni z ponad 100 restauracji przygotowali dla festiwalowych gości popisowe, autorskie menu spoza karty oraz niespodzianki smakowe, dzieląc się swoją filozofią kuchni.

Bocuse d’Or Poland on Tour - kolacje dla szerokiej publiczności

Bocuse d’Or Poland On Tour to projekt Akademii Bocuse d’Or Polska skierowany do szerszej publiczności. Podczas cyklu kolacji będzie można spróbować dań uczestników krajowych selekcji i szefów z Akademii oraz spotkać autorytety polskiej sceny kulinarnej. Najbliższa kolacja 24 czerwca w Sopocie.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej