x

Rozgrzej zimę koktajlowo!

Kategoria: Karta - napoje    18.11.2016

Zima potrafi dopiec każdemu, gdy mrozy siarczyste. Wyglądamy za okno, śniegu po kolana, a na termometrze temperatura poniżej zera. Wielu z was decyduje się zatem na pozostanie w domowych pieleszach i o wyjściu do baru czy restauracji nie ma mowy.

Foto: Jakubina Foto.
Foto: Jakubina Foto.
Warto zatem poznać kilka receptur koktajli, które od lat rozgrzewają domówkowiczów rozmiłowanych w smaku koktajli. Uwaga! Te koktajle powinniście bez problemu zamówić w wielu koktajlowych barach czy restauracjach z barem w Polsce.

Kapitańskie tango
W 1740 r. za sprawą angielskiego admirała Edwarda Vernona, przebywającego ze swoją flotą u wybrzeży Indii Zachodnich, wprowadzono picie grogu. Admirał stwierdził bowiem, że picie czystego rumu o dużej mocy powoduje przestępstwa oraz inne wykroczenia. Admirał Vernon nosił zawsze surdut z grubej tkaniny tzw. grogram – od nazwy tej właśnie części garderoby marynarze przezwali go „Old Grog”. Od przezwiska natomiast swoją nazwę wziął codzienny przydział rozcieńczonego alkoholu – grog. Rozgrzewający grog w wielkim stopniu okazał się leczniczy. Jego receptura zawierająca rum, odrobinę cukru, wodę oraz sok z cytrusów przyczyniła się do poprawy stanu zdrowia marynarzy. W czasach, gdy serwowano grog, nie znano jeszcze przyczyn i sposobów zapobieganiu szkorbutowi, chorobie wywoływanej przez niedobór witaminy C. Wprowadzenie grogu zapewniło marynarzom codzienną dawkę witamin.

Świąteczny przysmak na gorąco
Wyobrażacie sobie ajerkoniak na gorąco z przyprawami lub kogel-mogel roztrzepany z odrobiną alkoholu, wanilii, zwieńczony gałką muszkatołową? Jedno i drugie to praktycznie Egg Nog zwany również Milk Punchem lub – w Wielkiej Brytanii – Egg Flipem (od słowa „flipping”, czyli „natychmiastowe, szybkie przelanie”). To bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych oraz Kanadzie koktajl kojarzący się z zimą, okresem świątecznym oraz farmerskim życiem – ze względu na składniki: świeże mleko i jaja. Połączenie tych dwóch z odrobiną substancji słodzącej i alkoholu tworzy naprawdę magiczną miksturę.
Tom & Jerry Cocktail jest formą Egg Noga na gorąco, stworzoną przez brytyjskiego dziennikarza Pierce’a Egana we wczesnych latach dwudziestych XIX w. Został spopularyzowany przez amerykańskich barmanów i umieszczony w pierwszych książkach zawierających spisy koktajli z tamtego stulecia.
Rozdzielcie białka od żółtek i ubijcie z nich piankę. Żółtka natomiast rozetrzyjcie z cukrem oraz alkoholem. Możecie tu użyć ciemnego rumu, burbonu lub brandy. Każdy z nich świetnie się w tym koktajlu sprawdzi. Do gotowej mikstury dodajcie gorącego mleka i udekorujcie pianką z białek i gałką muszkatołową! Wybaczcie moją ekscytację, ale to jest po prostu doskonałe.

Masło maślane w najlepszym wydaniu
Starzony rum ma w sobie bogactwo smaków, które wyciągnął z beczki podczas procesu maceracji. Leżakowanie powoduje wygładzenie smaku oraz uzyskanie dużej melasowej głębi, która rewelacyjnie połączy się z masłem i przyprawami korzennymi.
Grzaniec rumowy tworzymy, łącząc rum z wrzątkiem, plastrem pomarańczy, goździkami oraz cynamonem. Koktajl możemy dosłodzić cukrem, miodem lub syropem na przykład z agawy, który jest na pewno zdrowszy niż biały cukier. Zwieńczeniem tej gorącej kompozycji jest dodanie masła i wymieszanie do momentu, aż masło rozpuści się i wytworzy przyjemny kożuszek na tafli koktajlu. Jak zwykle idealnym dodatkiem jest gałka muszkatołowa. Koktajl nabierze cytrusowości, gdy podgrzejemy całość z plastrem pomarańczy.

Grzane wino w XXI w. to nie przeżytek
Czerwone wino jest samo w sobie rewelacyjnym alkoholem i wiem, że dla wielu często mieszanie alkoholi to profanacja. Dla mnie z alkoholami jest dokładnie tak samo jak ze składnikami w kuchni, łączymy je, bawimy się nimi, a tak naprawdę korzystamy z dobrodziejstwa ich smaku jako półproduktu. Wyciągamy to, co najlepsze, dodajemy ciekawe pasujące składniki, tworząc coś niepowtarzalnie smacznego.
Ja biorę merlot i łączę go z cząstkami grejpfruta i rozmarynem. To połączenie gości u mnie każdej zimy, od kilku lat. Dodaję odrobinę miodu kwiatowego i odrobinę kardamonu. Całość podgrzewam na małym ogniu, mieszam i przecedzam. Połączenie nie tylko bardzo smaczne, ale też – jak dowodzą lekarze – zdrowe. Czerwone wino powoduje zmniejszenie lepkości płytek krwi, a także podwyższenie poziomu HDL w surowicy krwi, grejpfrut natomiast zawiera szczególny rodzaj rozpuszczalnych włókien zbudowanych z kwasu galakturonowego. Kwas ten wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i działa korzystnie na istniejące już zmiany miażdżycowe. Całość podgrzać na małym ogniu, wymieszać i przecedzić.

1. GROG ADMIRAŁA EDWARDA VERNONA
60 ml rumu
łyżeczka cukru
sok wyciśnięty z połówki limonki
około 60 ml wrzątku

2. TOM & JERRY COCKTAIL
50 ml ciemnego rumu, burbonu lub brandu
2 żółtka
1 łyżeczka cukru (możecie dozować wedle własnego uznania, możecie użyć też miodu lub syropu klonowego)
80 ml gorącego mleka
gałka muszkatołowa

3. HOT BUTTERED RUM
50 ml starzonego ciemnego rumu
100 ml wody
około jednej łyżeczki słodzika (miód/cukier/syrop z agawy)
pół laski cynamonu
kilka goździków
szczypta gałki muszkatołowej
plaster pomarańczy
1 łyżeczka masła

4. WINNY GRZANIEC Z GREJPFRUTEM
500 ml wytrawnego czerwonego wina (proponuję merlot)
1 grejpfrut pokrojony w kawałeczki
2 gałązki rozmarynu
5 ziarenek kardamonu
łyżka stołowa miodu kwiatowego

Autor: Mateusz „Świeżak" Szuchnik

Artykuł ukazał się w „Food Service" 11/2016 nr 160.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kombucha - naturalnie zdrowa

Jeżeli do tej pory nie słyszeliście o kombuchy, to znaczy, że ominął was bardzo ważny trend. Początkowo nieznany, niszowy napój obecnie pojawia się w coraz większej liczbie sklepów, lokali gastronomicznych, cateringów dietetycznych, a nawet na siłowniach i w klubach fitness.

"MIKSUJ U ŹRÓDŁA"

Pod takim hasłem odbywa się kolejna odsłona Shake It Up- programu organizowany od ponad 6 lat. Wystartowała też 7 ogólnopolska edycja zawodów promująca barmańskie duety - organizatorzy czekają na zgłoszenia do 20. listopada.

Magia drewna - rzemiosło bednarzy, smak whisky

Dostępność alkoholi na polskim rynku z roku na rok jest coraz większa. Warto zatem poruszyć temat grupy alkoholi, które nie mogłyby cieszyć się tak zacnym smakiem, gdyby nie odrobina magii ukryta w otulinie drewna.

BURSZTYNOWY NAPITEK

Piwo znano już w starożytnym Egipcie. Na naszych ziemiach popularnym napojem już w czasach słowiańskich. Gaszono nim pragnienie, pito do każdego posiłku warzone piwo było bowiem bezpieczne w odróżnieniu od skażonej, brudnej wody, którą uważano za nędzny napój dobry dla pokutników.

KIWI ZENZERO

Przepis na koktajl Kiwi Zenzero pochodzi z karty napojów restauracji Regina, której właścicielkami są Kamila Mroczkowska i Patrycja Jaskólska.

Tropical Soda - nowy mixer od Fentimans

Fentimans Tropical Soda to odpowiedź na coraz szybciej rosnącą popularność rumów. Stworzony na bazie słodkiego ananasa, aromatycznego kardamonu oraz specjalnej mieszanki infuzji ziołowych, nowy mixer Fentimans pozwoli na nowatorskie sposoby serwowania rumów w barach i restauracjach.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej