x

World Chocolate Masters 2020/2021

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

World Chocolate Masters to jedyny na świecie konkurs skierowany do utalentowanych i kreatywnych profesjonalistów zajmujących się czekoladą. Zawody zaplanowane na lata 2020/2021 to już 8. edycja pojedynku cukierników i czekoladziarzy, do których tym razem będą mogli dołączyć również szefowie kuchni.

Temat konkursu World Chocolate Masters. Foto: materiały prasowe.
Temat konkursu World Chocolate Masters. Foto: materiały prasowe.
Ogólnoświatowy finał, w trakcie którego zostanie wyłoniony mistrz czekoladowej sztuki, odbędzie się dopiero w 2021 roku (miejsce jeszcze nie jest znane). Już teraz jednak rozpoczynają się przygotowania do preeliminacji, które potrwają przez cały 2020 rok i w których udział wezmą przedstawiciele 20 krajów. 17 października organizator konkursu, firma Barry Callebaut, ogłosiła temat nadchodzącej edycji: #TMRW_TASTES_LOOKS_FEELS_LIKE_. Narodził się on z coraz częściej dyskutowanych apokaliptycznych scenariuszy przyszłości, ale również z reprezentowanego przez czekoladę optymizmu i radości z życia. 

Jak rozumieć temat i na czym będą polegały zadania preeliminacyjne? Każdy z uczestników będzie musiał:

#YOU – stworzyć własny projekt wyjaśniający swoją główną̨ myśl i to w jaki sposób jest to odzwierciedleniem własnej wizji #TMRW (tomorrow – jutra).
#DESIGN – stworzyć czekoladową rzeźbę̨, wykorzystując 6 rożnych technik oraz max. 5 kg czekolady.
#TASTE – stworzyć ciastko, używając 3 obowiązkowych składników (czekolady, owocu, lokalnego produktu).
#SNACK – stworzyć czekoladową przekąskę̨, która jest w 100% pochodzenia roślinnego.
#BONBON – stworzyć pralinę̨ całkowicie na bazie składników naturalnych i bez żadnych syntetycznych dodatków. 

Efekty pracy zawodników będzie oceniać jury złożone z profesjonalistów i liderów branży. Podczas preeliminacji zostanie wybrany zawodnik z najwyższą̨ punktacją, któremu zostanie nadany tytuł Regionalnego Chocolate Master i który będzie reprezentował dany kraj w światowym finale w 2021 r. Dokładna data i czas zostaną̨ podane na początku 2020 r.

Więcej informacji i szczegółowy regulamin konkursu dostępne na stronie www.worldchocolatmasters.com oraz na facebookowym profilu konkursu facebook.com/worldchocolatemasters

 

Autor tekstu: Wojciech Piasecki
O AUTORZE
Wojciech Tomasz Piasecki
Z wykształcenia mgr inż technologii żywności i żywienia człowieka. Od 13 lat związany z branżą żywności jako technolog i dziennikarz. Specjalizuje się w analizie sensorycznej, badaniach ilościowych i jakościowych na rynku FMCG, technologii gastronomicznej oraz dietetyce sportowej. Z zamiłowania kucharz i piekarz nieustannie poszukujący nowych smaków. Promuje kuchnię zdrową i zbilansowaną. Uwielbia podróże, zarówno te miejskie, jak i z plecakiem w nieznane.

Zobacz także

TARGI EUROGASTRO I WORLDHOTEL 2018 ZA NAMI

22. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne Euro Gastro oraz 11. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel w dniach 21-23 marca odwiedziło 19 117 osób. Czekało na nich 268 wystawców z 20 krajów.

WIRTUOZI KUCHNI NA TARGACH HORECA W KRAKOWIE

15-17 listopada odbędzie się kolejna edycja targów. "Wirtuozi Kuchni" to nowa odsłona programu Akademii HoReCa towarzyszącego Międzynarodowym Targom Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HoReCa.

GRAJMY FAIR!

14 marca w hotelu Sofitel Victoria w Warszawie odbyła się 4. edycja "Food Service Summit". Wydarzenie z roku na rok nabiera rozpędu. Tegoroczna edycja zgromadziła najwięcej jak do tej pory, bo ponad 300 uczestników.

Konkurs Caffè Vergnano Best Barista 2019

Rusza piąta edycja ogólnopolskiego konkursu Caffè Vergnano Best Barista. Po raz pierwszy wydarzenie odbędzie się w nowej otwartej formule. Mogą w nim wziąć udział wszyscy bariści, niezależnie od marki kawy, na której pracują.

Wina i oliwy świata przybywają do Warszawy

Targi Wine Expo Poland i Warsaw Oil Festival to wspaniałe targi wina w Polsce i niemała gratka dla miłośników oliwy. Tego roku odbędą się one 27-28 października w warszawskim EXPO XXI.

World Class Poland ogłosił 12 finalistów konkursu

Do piątego finału konkursu zakwalifikowało się 12 barmanów z Gdańska, Sopotu, Warszawy, Łodzi, Krakowa i Wrocławia. World Class Poland to zarazem rywalizacja barów i emocjonująca bitwa miast.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej