x

World Chocolate Masters 2020/2021

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    06.11.2019

World Chocolate Masters to jedyny na świecie konkurs skierowany do utalentowanych i kreatywnych profesjonalistów zajmujących się czekoladą. Zawody zaplanowane na lata 2020/2021 to już 8. edycja pojedynku cukierników i czekoladziarzy, do których tym razem będą mogli dołączyć również szefowie kuchni.

Temat konkursu World Chocolate Masters. Foto: materiały prasowe.
Temat konkursu World Chocolate Masters. Foto: materiały prasowe.
Ogólnoświatowy finał, w trakcie którego zostanie wyłoniony mistrz czekoladowej sztuki, odbędzie się dopiero w 2021 roku (miejsce jeszcze nie jest znane). Już teraz jednak rozpoczynają się przygotowania do preeliminacji, które potrwają przez cały 2020 rok i w których udział wezmą przedstawiciele 20 krajów. 17 października organizator konkursu, firma Barry Callebaut, ogłosiła temat nadchodzącej edycji: #TMRW_TASTES_LOOKS_FEELS_LIKE_. Narodził się on z coraz częściej dyskutowanych apokaliptycznych scenariuszy przyszłości, ale również z reprezentowanego przez czekoladę optymizmu i radości z życia. 

Jak rozumieć temat i na czym będą polegały zadania preeliminacyjne? Każdy z uczestników będzie musiał:

#YOU – stworzyć własny projekt wyjaśniający swoją główną̨ myśl i to w jaki sposób jest to odzwierciedleniem własnej wizji #TMRW (tomorrow – jutra).
#DESIGN – stworzyć czekoladową rzeźbę̨, wykorzystując 6 rożnych technik oraz max. 5 kg czekolady.
#TASTE – stworzyć ciastko, używając 3 obowiązkowych składników (czekolady, owocu, lokalnego produktu).
#SNACK – stworzyć czekoladową przekąskę̨, która jest w 100% pochodzenia roślinnego.
#BONBON – stworzyć pralinę̨ całkowicie na bazie składników naturalnych i bez żadnych syntetycznych dodatków. 

Efekty pracy zawodników będzie oceniać jury złożone z profesjonalistów i liderów branży. Podczas preeliminacji zostanie wybrany zawodnik z najwyższą̨ punktacją, któremu zostanie nadany tytuł Regionalnego Chocolate Master i który będzie reprezentował dany kraj w światowym finale w 2021 r. Dokładna data i czas zostaną̨ podane na początku 2020 r.

Więcej informacji i szczegółowy regulamin konkursu dostępne na stronie www.worldchocolatmasters.com oraz na facebookowym profilu konkursu facebook.com/worldchocolatemasters

 

Autor tekstu: Wojciech Piasecki
O AUTORZE
Wojciech Tomasz Piasecki
Z wykształcenia mgr inż technologii żywności i żywienia człowieka. Od 13 lat związany z branżą żywności jako technolog i dziennikarz. Specjalizuje się w analizie sensorycznej, badaniach ilościowych i jakościowych na rynku FMCG, technologii gastronomicznej oraz dietetyce sportowej. Z zamiłowania kucharz i piekarz nieustannie poszukujący nowych smaków. Promuje kuchnię zdrową i zbilansowaną. Uwielbia podróże, zarówno te miejskie, jak i z plecakiem w nieznane.

Zobacz także

Dwoje szefów z Polski wśród kandydatów do listy The Best Chef Awards Top100 2020

Justyna Słupska-Kartaczowska i Marek Flisiński to nowi polscy kandydaci do listy The Best Chef Awards Top100 2020. Ogłoszenie nagród odbędzie się 21-23 września w Rotterdamie.

Nagroda dla najlepszej szefowej kuchni

Clare Smyth, szefowa kuchni i właścicielka restauracji Core by Clare Smyth w Londynie, otrzymała tytuł elit® Vodka World’s Best Female Chef Award 2018 by The World's 50 Best Restaurants.

PRAKTYKA GOŚCINNOŚCI

To mit, że tylko duże nakłady finansowe przekładają się na odpowiedni serwis. Główną inwestycją w dobrą obsługę jest poświęcenie czasu na stworzenie procedur i ich konsekwentne wdrażanie - mówią Patrycja Siwiec i Adam Pawłowski MS autorzy książki "Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii".

Okrągły jubileusz Akademii Mistrza

10-lecie istnienia obchodzi w tym roku Akademia Mistrza, która działalność zapoczątkowała podczas organizowanych przez ZT Kruszwica pokazów szkoleniowych "Noce cukiernika i piekarza". Pomysłodawcami i inicjatorami Akademii Mistrza byli Mieczysław Chojnowski, Katarzyna Noga i Jacek Zięba.

Rozpal biznes w plenerze

W październiku tego roku w Krynicy Zdrój odbyła się trzecia i zarazem ostatnia w tym roku kolacja z cyklu Dinner With A View. Jakie są korzyści z realizacji tego typu projektów i czy możemy liczyć na kontynuację?

Showroom Segafredo Zanetti Poland - relacja z uroczystości otwarcia.

27 września odbyło się oficjalne otwarcie nowej siedziby Segafredo Zanetti Poland oraz Szkoły Baristów Coffee Art Masters. Wydarzenie miało miejsce w Warszawie w budynku Adgar Park West, zlokalizowanym przy Alejach Jerozolimskich w Warszawie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej