x

World Chocolate Masters 2020/2021

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    06.11.2019

World Chocolate Masters to jedyny na świecie konkurs skierowany do utalentowanych i kreatywnych profesjonalistów zajmujących się czekoladą. Zawody zaplanowane na lata 2020/2021 to już 8. edycja pojedynku cukierników i czekoladziarzy, do których tym razem będą mogli dołączyć również szefowie kuchni.

Temat konkursu World Chocolate Masters. Foto: materiały prasowe.
Temat konkursu World Chocolate Masters. Foto: materiały prasowe.
Ogólnoświatowy finał, w trakcie którego zostanie wyłoniony mistrz czekoladowej sztuki, odbędzie się dopiero w 2021 roku (miejsce jeszcze nie jest znane). Już teraz jednak rozpoczynają się przygotowania do preeliminacji, które potrwają przez cały 2020 rok i w których udział wezmą przedstawiciele 20 krajów. 17 października organizator konkursu, firma Barry Callebaut, ogłosiła temat nadchodzącej edycji: #TMRW_TASTES_LOOKS_FEELS_LIKE_. Narodził się on z coraz częściej dyskutowanych apokaliptycznych scenariuszy przyszłości, ale również z reprezentowanego przez czekoladę optymizmu i radości z życia. 

Jak rozumieć temat i na czym będą polegały zadania preeliminacyjne? Każdy z uczestników będzie musiał:

#YOU – stworzyć własny projekt wyjaśniający swoją główną̨ myśl i to w jaki sposób jest to odzwierciedleniem własnej wizji #TMRW (tomorrow – jutra).
#DESIGN – stworzyć czekoladową rzeźbę̨, wykorzystując 6 rożnych technik oraz max. 5 kg czekolady.
#TASTE – stworzyć ciastko, używając 3 obowiązkowych składników (czekolady, owocu, lokalnego produktu).
#SNACK – stworzyć czekoladową przekąskę̨, która jest w 100% pochodzenia roślinnego.
#BONBON – stworzyć pralinę̨ całkowicie na bazie składników naturalnych i bez żadnych syntetycznych dodatków. 

Efekty pracy zawodników będzie oceniać jury złożone z profesjonalistów i liderów branży. Podczas preeliminacji zostanie wybrany zawodnik z najwyższą̨ punktacją, któremu zostanie nadany tytuł Regionalnego Chocolate Master i który będzie reprezentował dany kraj w światowym finale w 2021 r. Dokładna data i czas zostaną̨ podane na początku 2020 r.

Więcej informacji i szczegółowy regulamin konkursu dostępne na stronie www.worldchocolatmasters.com oraz na facebookowym profilu konkursu facebook.com/worldchocolatemasters

 

Autor tekstu: Wojciech Piasecki
O AUTORZE
Wojciech Tomasz Piasecki
Z wykształcenia mgr inż technologii żywności i żywienia człowieka. Od 13 lat związany z branżą żywności jako technolog i dziennikarz. Specjalizuje się w analizie sensorycznej, badaniach ilościowych i jakościowych na rynku FMCG, technologii gastronomicznej oraz dietetyce sportowej. Z zamiłowania kucharz i piekarz nieustannie poszukujący nowych smaków. Promuje kuchnię zdrową i zbilansowaną. Uwielbia podróże, zarówno te miejskie, jak i z plecakiem w nieznane.

Zobacz także

Targi HoReCa Kraków za nami

Niemal 400 wystawców z 20 krajów, ponad 15 tys. zwiedzających, kilkadziesiąt godzin pokazów szefów w ramach Kuchni Mistrzów, kilkanaście tysięcy butelek win z całego świata - tak wyglądała 25. edycja Targów HoReCa/Gastro Food/Eno Expo, która odbyła się w dniach 15-17 listopada w Expo Kraków.

Bottiglieria 1881 z Krakowa z Gwiazdką Michelin!

To trzecia polska restauracja z tym wyróżnieniem, ale pierwsze odznaczenie dla lokalu spoza Warszawy. W stolicy bez zmian - swój status utrzymały Atelier Amaro oraz Senses Restaurant. Obie z jedną gwiazdką.

Winterhalter Polska Sponsorem Głównym EuroGastro 2019

Wielkimi krokami zbliżają się 23. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro 2019, które odbędą się w dniach 27-29 marca w PTAK Warsaw Expo w Nadarzynie. Winterhalter Polska, podobnie jak w latach ubiegłych wchodzi w najbardziej prestiżową rolę tego wydarzenia - Sponsora Głównego.

Ruszyły zgłoszenia do Bocuse d’Or Poland 2019

24 czerwca 2019 roku w w Akademii Kurta Schellera w Jawczycach odbędą się preeliminacje do Bocuse d’Or Poland 2019. Zgłoszenia można nadsyłać do 3 czerwca.

Stock Polska rozpoczyna współpracę z Whiskey in the Jar

Stock Polska, dystrybutor m.in marek Jim Beam, Maker’s Mark i Auchentoshan, nawiązał współpracę z siecią restauracji Whiskey in the Jar, oferującej dania kuchni amerykańskiej.

Walczyk szefem jury Kulinarnego Pucharu Polski

19. finał Kulinarnego Pucharu Polski, jednego z najbardziej prestiżowych konkursów w branży gastronomicznej, zaplanowano na 1-2 października 2019 r. Rywalizację kucharzy będzie obserwować i oceniać jury pod przewodnictwem Jarosława Walczyka.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej