x

World Chocolate Masters 2020/2021

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

World Chocolate Masters to jedyny na świecie konkurs skierowany do utalentowanych i kreatywnych profesjonalistów zajmujących się czekoladą. Zawody zaplanowane na lata 2020/2021 to już 8. edycja pojedynku cukierników i czekoladziarzy, do których tym razem będą mogli dołączyć również szefowie kuchni.

Temat konkursu World Chocolate Masters. Foto: materiały prasowe.
Temat konkursu World Chocolate Masters. Foto: materiały prasowe.
Ogólnoświatowy finał, w trakcie którego zostanie wyłoniony mistrz czekoladowej sztuki, odbędzie się dopiero w 2021 roku (miejsce jeszcze nie jest znane). Już teraz jednak rozpoczynają się przygotowania do preeliminacji, które potrwają przez cały 2020 rok i w których udział wezmą przedstawiciele 20 krajów. 17 października organizator konkursu, firma Barry Callebaut, ogłosiła temat nadchodzącej edycji: #TMRW_TASTES_LOOKS_FEELS_LIKE_. Narodził się on z coraz częściej dyskutowanych apokaliptycznych scenariuszy przyszłości, ale również z reprezentowanego przez czekoladę optymizmu i radości z życia. 

Jak rozumieć temat i na czym będą polegały zadania preeliminacyjne? Każdy z uczestników będzie musiał:

#YOU – stworzyć własny projekt wyjaśniający swoją główną̨ myśl i to w jaki sposób jest to odzwierciedleniem własnej wizji #TMRW (tomorrow – jutra).
#DESIGN – stworzyć czekoladową rzeźbę̨, wykorzystując 6 rożnych technik oraz max. 5 kg czekolady.
#TASTE – stworzyć ciastko, używając 3 obowiązkowych składników (czekolady, owocu, lokalnego produktu).
#SNACK – stworzyć czekoladową przekąskę̨, która jest w 100% pochodzenia roślinnego.
#BONBON – stworzyć pralinę̨ całkowicie na bazie składników naturalnych i bez żadnych syntetycznych dodatków. 

Efekty pracy zawodników będzie oceniać jury złożone z profesjonalistów i liderów branży. Podczas preeliminacji zostanie wybrany zawodnik z najwyższą̨ punktacją, któremu zostanie nadany tytuł Regionalnego Chocolate Master i który będzie reprezentował dany kraj w światowym finale w 2021 r. Dokładna data i czas zostaną̨ podane na początku 2020 r.

Więcej informacji i szczegółowy regulamin konkursu dostępne na stronie www.worldchocolatmasters.com oraz na facebookowym profilu konkursu facebook.com/worldchocolatemasters

 

Autor tekstu: Wojciech Piasecki
O AUTORZE
Wojciech Tomasz Piasecki
Z wykształcenia mgr inż technologii żywności i żywienia człowieka. Od 13 lat związany z branżą żywności jako technolog i dziennikarz. Specjalizuje się w analizie sensorycznej, badaniach ilościowych i jakościowych na rynku FMCG, technologii gastronomicznej oraz dietetyce sportowej. Z zamiłowania kucharz i piekarz nieustannie poszukujący nowych smaków. Promuje kuchnię zdrową i zbilansowaną. Uwielbia podróże, zarówno te miejskie, jak i z plecakiem w nieznane.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej