

Święto smaku - Terra Madre Slow Food Festival


W dniach 11-13 listopada odbyła się trzecia edycja Terra Madre Slow Food Festival. W jednym miejscu spotkało się wielu rolników, wytwórców, a także kucharzy, restauratorów i konsumentów - a to zdarza się niezwykle rzadko.
Dyskusje, laboratoria, warsztaty
Terra Madre to także duże targi – na tegorocznej edycji pojawiło się ponad 150 producentów z całej Polski, którzy wystawiali i sprzedawali swoje produkty. Wśród wystawców znalazły się takie sławy, jak Karol Majewski, Wojciech Komperda czy Gospodarstwo Kozia Łąka. Uczestnicy mieli okazję spróbować m.in.: owoców, kasz, ryb, wędlin, serów, olejów, kiszonek, pieczywa, nalewek, soków, przetworów, piw czy win. Oprócz produktów z różnych regionów Polski można było skosztować włoskiej oliwy, węgierskich win, a także herbat ze Sri Lanki.
Istotny udział w Terra Madre mieli także szefowie kuchni i ich potrawy. Przygotowali specjalne kolacje festiwalowe i poprowadzili pokazy tematyczne. Szefowie krakowscy byli łączeni w pary z szefami z innych miast, co dawało możliwość wymiany inspiracji i doświadczeń, połączenia różnych, często odległych kulinarnych tradycji. Tegoroczne duety to m.in.: Krzysztof Żurek i Witold Iwański, Dominik Narloch i Marcin Dudek czy Mariusz Kucharczyk i Grzegorz Fic. Pokazy odbywały się w centrum festiwalowym, a kolacje w najlepszych krakowskich restauracjach – Trzech Rybkach, Białej Róży czy Ed Redzie. Moim zdaniem najciekawsze tematy to te poświęcone gęsinie (powiązane z akcją SF), jagnięcinie oraz nowoczesnej kuchni Podlasia. Kolację w restauracji Miodova przygotowali szef kuchni Mateusz Turaj oraz Łukasz Rakowski z restauracji Cristal w Białymstoku.
– Co roku prezydent wydaje specjalne rozporządzenie pozwalające na odstrzał kilkudziesięciu sztuk żubrów. W tym roku wszystkie z nich zostały na Podlasiu i część trafiła do mojej kuchni – mówił Rakowski, serwując tatara z żubra z intensywną żubrówkową oliwą i szczawikiem zajęczym. Na tej samej kolacji dodatkiem do jelenia były smardze oraz charakterystyczny dla Podlasia sękacz. Podczas festiwalu Jacek Szklarek przyznał oficjalną rekomendację Slow Food Polska dla restauracji Cristal i Łukasza Rakowskiego.
W muszce czy w tiszercie
W ramach Terra Madre odbyła się też debata stricte gastronomiczna, poświęcona stylowi obsługi w restauracjach pt. „W muszce czy w tiszercie”. Mikołaj Makłowicz stał na straży standardów wyznaczanych przez restauracje z gwiazdkami Michelina, a Jakub Janicki optował za zwrotem ku bistronomii. Podczas laboratoriów smaku uczestnicy mogli nauczyć się piec chleb oraz robić domowe nalewki, bo kolejny ważny dział podczas Terra Madre stanowiły wina, alkohole i rozmaite degustacje. Prym wiodły wina z Węgier i Kaukazu. Włoskie wina naturalne zaprezentowane podczas degustacji wraz ze wspaniałymi serami skutecznie obaliły mit „trudnego” wina naturalnego. Nie mogło zabraknąć kilku polskich win, miodów pitnych czy wódek. Oddzielne laboratoria smaku i warsztaty (bezalkoholowe) przygotowano dla dzieci. Mnogość i intensywność wydarzeń festiwalowych odbywających się równocześnie sprawia, że bardzo trudno zdecydować, które z nich poświęcić na rzecz innego. Festiwal rozwija się i z każdą edycją przyciąga kolejnych zainteresowanych. W tym roku przyjechało do Krakowa więcej gości z zagranicy, oprócz producentów, rolników, akredytowali się zagraniczni dziennikarze.
Życzmy organizatorom, aby Terra Madre przez następne edycje na kilka dni w roku dalej stawała się współczesną agorą dla wszystkich, którzy zainteresowani są świadomym podejściem do jedzenia i smaku w ogóle.

Zobacz także

Szef dla Młodych Talentów - inauguracja Mikserów Kulinarnych 2019

Pierwsze wyjazdowe spotkanie edukacyjne w ramach trzeciej edycji programu Szef dla Młodych Talentów odbyło się w Krakowie. W lutowym Mikserze Kulinarnym wzięło udział blisko 100 młodych adeptów sztuki kulinarnej.

Żołądkowa de Luxe pobiła rekord świata na Największy Toast Pod Ramię

18 października w krakowskim klubie Studio odbyło się wydarzenie bez precedensu. 1373 osób spotkało się w jednym miejscu o jednym czasie, żeby pobić rekord na Największy Toast Pod Ramię. Tym samym Żołądkowa de Luxe ustanowiła najlepszy w historii wynik i trafiła do księgi rekordów Guinnessa.

Pierwsza edycja Race to Racer Caffè Vergnano

Miesiące przygotowań uczestników, cztery odsłony eliminacji w największych miastach Polski i wyjątkowe nagrody. 10 sierpnia ruszają pierwsze eliminacje do ogólnopolskiego konkursu baristycznego Race to Racer Caffè Vergnano.

Przesunięte targi EuroGastro 2020

W związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa (SARS-Cov-2) 24. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro 2020 oraz 13. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel 2020 odbędą się w innym terminie.

Nagroda dla najlepszej szefowej kuchni

Clare Smyth, szefowa kuchni i właścicielka restauracji Core by Clare Smyth w Londynie, otrzymała tytuł elit® Vodka World’s Best Female Chef Award 2018 by The World's 50 Best Restaurants.

Kto powalczy w Mistrzostwach Polski w Dziczyźnie 2020?

Sześć zespołów zakwalifikowało się do drugiej edycji konkursu "Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie - Memoriał Mariana Tarnawskiego 2020", który odbędzie się 3 czerwca w Pałacu w Orli.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

