x

Plato - bezpretensjonalna restauracja na warszawskim Wilanowie

Kategoria: Miejsca    16.11.2016

Nową bezpretensjonalną restaurację otworzył w Warszawie Krzysztof Janiszewski - jeden ze współwłaścicieli wyróżnionego gwiazdką Michelin Senses.

Restauracja Plato. Foto: materiały prasowe.
Restauracja Plato. Foto: materiały prasowe.
Plato przeznaczone jest na 32 miejsca siedzące i mieści się w kompleksie sklepowo-biurowym Royal Wilanów w Miasteczku Wilanów. Nazwa Plato pochodzi od hiszpańskiego słowa oznaczającego naczynie, talerz. Każde danie prezentowane jest na innym talerzu. Ideą jest serwowanie mniejszych form, żeby goście mogli skosztować większej liczby dań. Docelowo w menu mają być wyłącznie przekąski, w tej chwili jest jednak również kilka dań głównych. Przekąski kosztują 24-39 zł, dania główne – 58-72 zł. Szefem kuchni Plato jest Michał Gniadek, wieloletni współpracownik Andrei Camastry z Senses. Tutejsza kuchnia jest międzynarodowa, oparta na najwyższej jakości produktach z Włoch i Hiszpanii. W menu znajdziemy m.in. foie gras – jagody – fermentowany orzech laskowy, ozór wołowy – trufla – karczoch – burak. Karta win obejmuje ponad 60 etykiet, ok. 40 z nich otwieranych jest na kieliszki.

ul. Klimczaka 1, Warszawa

Artykuł ukazał się w „Food Service" 11/2016 nr 160.

Autor tekstu: Joanna Mróz
O AUTORZE
Joanna Mróz
Monitoruje warszawski (i nie tylko) rynek gastronomiczny od kilkunastu lat. Od 10 lat dzieli się recenzjami restauracji na Froblogu. Współtworzy Warsaw Foodie (razem z Restaurantica.pl) – dwujęzyczny gastromagazyn internetowy o nowościach w stołecznych restauracjach. Absolwentka podyplomowych Food Studies na SWPS. Współpracowała z magazynami „Usta”, „Esquire”, a także ze stołeczną „Gazetą Wyborczą”.

Zobacz także

SUPPERLARDO

Kiedy właściciele jednej z najpopularniejszych restauracji w Warszawie zabierają się do otwarcia nowej, a informacja o tym krąży po mieście od miesięcy, wiadomo dwie rzeczy. Po pierwsze - że oczekiwania będą wysokie. Po drugie - że prawdopodobnie powtórzy ona sukces pierwszego miejsca.

Będę Później

Będę Później to klimatyczna herbaciarnia na warszawskiej Starej Ochocie. Twórcami miejsca są Michał Jastrzębski i Jana Krynicka.

PASTIFICIO

Pastificio - nowe bistro i sklep skoncentrowane na makaronach - otworzyło się w Gdańsku, niedaleko Dworca Głównego. Właścicielami i twórcami są Krzysztof Dżus i Grażyna Thiel, która pełni również funkcję szefa kuchni.

Restauracja KLONN - nowe miejsce właścicieli Zoni i WuWu

KLONN to nowy warszawski lokal Mirosława Nizio oraz Andrzeja Nizio. Restauracja działa od sierpnia przy Zamku Ujazdowskim w miejscu, gdzie niegdyś mieściło się Atelier Amaro. Oferuje nowoczesną kuchnię europejską i drinki, a wieczorami - muzykę i program wydarzeń kulturalnych.

Kiyrnicka by Saguła - połączenie nowoczesności z góralską tradycją w Kościelisku

Szefem kuchni jest Sławomir Saguła, który gotuje zawodowo i z zamiłowania, wyznając zasadę, że "kucharz to nie zawód tylko styl życia".

Sing Sing - nowy azjatycki koncept w Warszawie

Sing Sing to azjatycki koncept łączący restaurację, cocktail bar oraz działalność rozrywkowo-artystyczną. Miejsce stworzyła Grupa Instynkt, która wcześniej wykreowała takie restauracje jak AIOLI, Momu i Banjaluka. Szefami kuchni są Patryk Stal i Michael Gay.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej