x

Plato - bezpretensjonalna restauracja na warszawskim Wilanowie

Kategoria: Miejsca    16.11.2016

Nową bezpretensjonalną restaurację otworzył w Warszawie Krzysztof Janiszewski - jeden ze współwłaścicieli wyróżnionego gwiazdką Michelin Senses.

Restauracja Plato. Foto: materiały prasowe.
Restauracja Plato. Foto: materiały prasowe.
Plato przeznaczone jest na 32 miejsca siedzące i mieści się w kompleksie sklepowo-biurowym Royal Wilanów w Miasteczku Wilanów. Nazwa Plato pochodzi od hiszpańskiego słowa oznaczającego naczynie, talerz. Każde danie prezentowane jest na innym talerzu. Ideą jest serwowanie mniejszych form, żeby goście mogli skosztować większej liczby dań. Docelowo w menu mają być wyłącznie przekąski, w tej chwili jest jednak również kilka dań głównych. Przekąski kosztują 24-39 zł, dania główne – 58-72 zł. Szefem kuchni Plato jest Michał Gniadek, wieloletni współpracownik Andrei Camastry z Senses. Tutejsza kuchnia jest międzynarodowa, oparta na najwyższej jakości produktach z Włoch i Hiszpanii. W menu znajdziemy m.in. foie gras – jagody – fermentowany orzech laskowy, ozór wołowy – trufla – karczoch – burak. Karta win obejmuje ponad 60 etykiet, ok. 40 z nich otwieranych jest na kieliszki.

ul. Klimczaka 1, Warszawa

Artykuł ukazał się w „Food Service" 11/2016 nr 160.

Autor tekstu: Joanna Mróz
O AUTORZE
Joanna Mróz
Monitoruje warszawski (i nie tylko) rynek gastronomiczny od kilkunastu lat. Od 10 lat dzieli się recenzjami restauracji na Froblogu. Współtworzy Warsaw Foodie (razem z Restaurantica.pl) – dwujęzyczny gastromagazyn internetowy o nowościach w stołecznych restauracjach. Absolwentka podyplomowych Food Studies na SWPS. Współpracowała z magazynami „Usta”, „Esquire”, a także ze stołeczną „Gazetą Wyborczą”.

Zobacz także

TIAN: NAJLEPSZA WEGETARIAŃSKA RESTAURACJA W EUROPIE

Tylko cztery wegetariańskie restauracje na świecie mogą poszczycić się Gwiazdką Michelin. Jedna z nich świeci całkiem niedaleko, bo w stolicy Austrii. Restauracja Tian została otwarta w grudniu 2011 r. I to w samym centrum historycznego Wiednia, nieopodal teatru Ronacher.

MAX Premium Burgers już w Poznaniu!

14 sierpnia o godzinie 10 swoje drzwi dla gości otworzyła pierwsza restauracja szwedzkiej sieci MAX Premium Burgers w Poznaniu.

ARIGATOR RAMEN SHOP

Arigator Ramen Shop to nowy lokal otwarty pod koniec lutego 2018 przy ul. Pięknej 54 w Warszawie. Jego właścicielami są Agnieszka i Stanisław Szpilowscy oraz Bartłomiej Sobieraj (jednocześnie szef kuchni) odpowiedzialni za sukces takich miejsc jak Dziurka od Klucza i La Sireny.

Słodka strona Wrocławia

Co może rozjaśnić mroki krótkich jesiennych dni podszytych smutnym klimatem pandemii? Porcja jakościowych, idealnie zbalansowanych, technicznie dopracowanych i pięknie prezentujących się deserów z pewnością poprawi nam humor! Oto cukiernicza selekcja ze stolicy Dolnego Śląska.

Pasibus otwiera lokal w Szczecinie

Burgery Pasibusa od 17 lipca dostępne będą w Centrum Galaxy w Szczecinie. Lokal ma wyróżniać się wystrojem nawiązującym do symboli miasta, m. in. tamtejszej stoczni. To już dziewiąta restauracja stworzona we współpracy ze spółką Helios i zarazem 26. lokal marki w Polsce.

10. restauracja MAX Premium Burgers otwiera się dla gości

MAX Premium Burgers kontynuuje rozwój sieci w Polsce. Dziesiąty lokal szwedzkiej marki burgerowej ruszył 25 sierpnia w Babicach Nowych pod Warszawą.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej