x

Weganizm w natarciu - sosy Fanex

Kategoria: Twój biznes - oferta    30.10.2019

W obliczu zmieniających się upodobań żywieniowych i wzrostu popularności weganizmu w Polsce, konsumenci coraz chętniej i odważniej odkrywają nowe, nieznane dotąd smaki budowane na bazie składników roślinnych.

Vega Majo od Fanex. Foto: materiały prasowe.
Vega Majo od Fanex. Foto: materiały prasowe.
Fanex, lider w produkcji dodatków dla branży HoReCa, podążając za wzrostem popularności diety roślinnej, proponuje restauratorom już 17 kompozycji sosów opartych o wegańskie receptury.

Jak podaje w raportach firma Google, trend wegański na świecie zwiększył się czterokrotnie w ciągu pięciu lat – między 2012 a 2017 rokiem. Na chwilę obecną, wyszukiwania związane z weganizmem są już nawet prawie 3-krotnie popularniejsze niż te dotyczące diety wegetariańskiej i bezglutenowej. Moda na weganizm i wegetarianizm, staje się coraz bardziej powszechna ‒ w sklepach i restauracjach możemy dostać coraz więcej produktów roślinnych.

Sytuacja w Polsce również dynamicznie się zmienia. Firma badawcza Mintel Polska podaje, iż ludzi którzy dziś określają się mianem wegetarian lub wegan, jest w Polsce już około 8%, a wśród konsumentów w wieku 25-34, już 10% respondentów deklaruje, że jest na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Na te statystyki intensywnie reaguje branża spożywcza oraz HoReCa. Coraz częściej w dużych marketach (najczęściej w większych miastach), możemy kupić produkty wegańskie, a koncepty gastronomiczne rozszerzają swoje menu o dania przygotowane tylko i wyłącznie z roślinnych składników.

– Wprowadzanie na rynek produktów wegańskich, to dla nas istotny aspekt na drodze strategii rozwoju marki Fanex. Liczba Polaków stosujących dietę bezmięsną stale rośnie, przez co znacząco zwiększa się zapotrzebowanie na tego rodzaju artykuły. Widzimy spore korzyści płynące z wprowadzania sosów wegańskich i wegetariańskich. Chcemy zwiększać różnorodność tej gamy produktów oraz zadbać o ich lepszą dostępność na rynku gastronomicznym – mówi Piotr Kubiczek, Dyrektor Handlowy w firmie Fanex.

Obecnie, w gronie wegańskich produktów marki Fanex, znajduje się obecnie już 17 sosów:

1. Sos Majonezowy Wegański (V-Label)
2. Ketchup Grill Pikantny
3. Ketchup Premium nr VII
4. Ketchup Premium nr VII Pikantny
5. Ketchup Curry
6. Sos Meksykański
7. Sos Pikantny z Sambalem
8. Ketchup Grill Łagodny
9. Sos Słodkie Chili
10. Sos Orientalny Słodko-Kwaśny
11. Sos Barbecue
12. Sos Paprykowy Sriracha
13. Musztarda Sarepska
14. Musztarda Stołowa
15. Musztarda Słoneczna
16. Musztarda a'la Dijon
17. Musztarda ze smażoną cebulką

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Fanex partnerem gastronomicznym Suntago

Fanex, lider w produkcji sosów dla branży HoReCa, nawiązał współpracę z Suntago Wodny Świat, największym zadaszonym parkiem wodnym w Europie. W ramach umowy koncepty gastronomiczne zlokalizowane na terenie parku, będą korzystać z sosów, przypraw oraz dodatków wytwarzanych przez Fanex.

DISH Order wsparciem branży HoReCa w cyfrowej rewolucji w gastronomii

MAKRO Polska uruchamia przeznaczony dla restauracji nowy system wsparcia zamówień online. Dzięki niemu lokale zyskają swobodę w kształtowaniu oferty, będą mogły także zaoszczędzić na prowizjach dla portali food delivery.

Praca w gastro

Ruszyła właśnie pierwsza polska platforma rekrutacyjna skierowana wyłącznie do sektora HoReCa. Szukasz pracy? Potrzebujesz pracowników? GastroJob jest właśnie dla ciebie!

Ecolab odświeżył program dla sektora firm sprzątających

W odpowiedzi na zmieniające się wymogi sanitarne i rosnące potrzeby rynku Ecolab wzbogacił więc swój Facility Care Program o rozwiązania jeszcze lepiej wspierające firmy z sektora sprzątającego.

Lepiej schłodzone

W nadchodzące ciepłe dni warto szczególnie zabezpieczyć produkty łatwo psujące się. Ciastko z kremem doskonale wygląda wystawione na barze kawiarni, ale w trakcie letnich upałów lepiej je schłodzić, aby goście wyszli zdrowi i zadowoleni.

Myjąc ręce możesz uszczęśliwiać innych i zachęcać ich do działania

Myjąc ręce nie tylko dbasz o zdrowie swoje i innych, ale sprawiasz radość swoim bliskim i poprawiasz poziom satysfakcji kolegów z pracy - dowodzą wyniki ankiety przeprowadzonej przez Essity.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej