x

Hala Koszyki - pierwsza hala targowo-restauracyjna w Warszawie

Kategoria: Miejsca    09.11.2016

W październiku otwarto w Warszawie nową Halę Koszyki przy ulicy Koszykowej w Śródmieściu. Miejsce jest pierwszą halą targowo-restauracyjną w Polsce. Wzorem dla tego konceptu były podobne hale z Rotterdamu, Londynu, Oslo czy Florencji, gdzie pod jednym dachem łączą się smaki z całego świata.

Hala Koszyki. Foto: materiały prasowe.
Hala Koszyki. Foto: materiały prasowe.
Inwestorem Hali Koszyki jest firma Griffin Real Estate, która w swoim dorobku ma kilka rewitalizacji zabytków. Za projekt odpowiada pracownia architektoniczna JEMS Architekci, za koncepcję wnętrz – studio projektowe Medusa Group. Miejsce kierowane jest do szerokiej grupy docelowej poprzez różnorodność oferty i zakresu cenowego. Na terenie Hali Koszyki znajduje się 18 lokali restauracyjnych oferujących m.in. dania kuchni indyjskiej, meksykańskiej, włoskiej czy polskiej, 11 sklepów spożywczych, drogeria, księgarnia czy sklep z wyposażeniem kuchennym. Wśród restauracji znajdziemy tu m.in. Siewców Smaku oferujących dania oparte na kaszach z mięsem, warzywami i kiełkami; Kiełbę w Gębie z kiełbaskami w różnych wersjach; Port Royal Fish & Oyster Bar z rybami i owocami morza; klasyczny tapas bar Sobremesa Tapas Bar; a nawet roślinną kuchnię Mango Vegan. W bliskich planach są dwie restauracje Mateusz Gesslera – polska Warszawski Sen i całodobowa Ćma. Zakupy zrobić można m.in. u Crazy Butchera (sklep rzeźniczy) czy w Piekarni Aromat (pieczywo i wypieki). Poza wizytą w restauracji czy zakupami w Hali Koszyki można również nauczyć się gotować w akademii kulinarnej Comfort Food Studio.

ul. Koszykowa 63, Warszawa

Artykuł ukazał się w „Food Service" 11/2016 nr 160.

Autor tekstu: Joanna Mróz
O AUTORZE
Joanna Mróz
Monitoruje warszawski (i nie tylko) rynek gastronomiczny od kilkunastu lat. Od 10 lat dzieli się recenzjami restauracji na Froblogu. Współtworzy Warsaw Foodie (razem z Restaurantica.pl) – dwujęzyczny gastromagazyn internetowy o nowościach w stołecznych restauracjach. Absolwentka podyplomowych Food Studies na SWPS. Współpracowała z magazynami „Usta”, „Esquire”, a także ze stołeczną „Gazetą Wyborczą”.

Zobacz także

Warszawski Projekt 44 - comfort food w autorksim wydaniu

Usytuowany na parterze imponującego wieżowca przy ul. Złotej warszawski Projekt 44 proponuje comfort food w autorskim wydaniu. Choć sąsiedztwo najdroższych apartamentów w Polsce może nieco onieśmielać, wystrój restauracji zachęca do odwiedzin - jest zarazem elegancka, przytulna i nieco industrialna.

Druga restauracja Tokyo Sushi w warszawskim Blue City

Tokyo Sushi otworzyło swój drugi lokal w Blue City. Nowa restauracja serwuje dania w prawdziwym japońskim klimacie - sushi możemy wybierać z krążącej dookoła baru ruchomej taśmy.

Munchies

Munchies tworzą Piotr Kubera, Jacek Tymburski oraz Adrian Tarkowski. Poznali się, pracując w Atelier Amaro. W zeszłym roku serwowali jedzenie na barce Wynurzenie w Warszawie, a w czerwcu tego roku otworzyli Munchies w Lublinie, gdzie dołączył do nich Jan Raczkowski.

Pasibus z burgerami w warszawskiej Galerii Młociny

Burgery Pasibusa są cenione za świeżość użytych składników, autorskie receptury i pomysłowe połączenia smakowe. Sieć uruchomiła drugi swój lokal w Warszawie - w nowootwartej Galerii Młociny.

Aleksander Baron otwiera bar na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie

Aleksander Baron powraca na scenę gastronomiczną. Wraz ze swą familią będzie karmić gości w Baron the Family Grill Bar. Na świeżym powietrzu, przy żywym ogniu. - To oaza w centrum miasta. Miejsce, które powstało, by cieszyć. Po trudnym lockdownie należy nam się czas biesiady - mówi nam szef kuchni.

Linh Nguyen otwiera trzy nowe miejsca w Browarach Warszawskich. Dwa już działają

W Browarach Warszawskich powstaje azjatycka oaza: koreańska restauracja, koncept z sushi oraz sklep z produktami z Dalekiego Wschodu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej