x

Hala Koszyki - pierwsza hala targowo-restauracyjna w Warszawie

Kategoria: Miejsca    09.11.2016

W październiku otwarto w Warszawie nową Halę Koszyki przy ulicy Koszykowej w Śródmieściu. Miejsce jest pierwszą halą targowo-restauracyjną w Polsce. Wzorem dla tego konceptu były podobne hale z Rotterdamu, Londynu, Oslo czy Florencji, gdzie pod jednym dachem łączą się smaki z całego świata.

Hala Koszyki. Foto: materiały prasowe.
Hala Koszyki. Foto: materiały prasowe.
Inwestorem Hali Koszyki jest firma Griffin Real Estate, która w swoim dorobku ma kilka rewitalizacji zabytków. Za projekt odpowiada pracownia architektoniczna JEMS Architekci, za koncepcję wnętrz – studio projektowe Medusa Group. Miejsce kierowane jest do szerokiej grupy docelowej poprzez różnorodność oferty i zakresu cenowego. Na terenie Hali Koszyki znajduje się 18 lokali restauracyjnych oferujących m.in. dania kuchni indyjskiej, meksykańskiej, włoskiej czy polskiej, 11 sklepów spożywczych, drogeria, księgarnia czy sklep z wyposażeniem kuchennym. Wśród restauracji znajdziemy tu m.in. Siewców Smaku oferujących dania oparte na kaszach z mięsem, warzywami i kiełkami; Kiełbę w Gębie z kiełbaskami w różnych wersjach; Port Royal Fish & Oyster Bar z rybami i owocami morza; klasyczny tapas bar Sobremesa Tapas Bar; a nawet roślinną kuchnię Mango Vegan. W bliskich planach są dwie restauracje Mateusz Gesslera – polska Warszawski Sen i całodobowa Ćma. Zakupy zrobić można m.in. u Crazy Butchera (sklep rzeźniczy) czy w Piekarni Aromat (pieczywo i wypieki). Poza wizytą w restauracji czy zakupami w Hali Koszyki można również nauczyć się gotować w akademii kulinarnej Comfort Food Studio.

ul. Koszykowa 63, Warszawa

Artykuł ukazał się w „Food Service" 11/2016 nr 160.

Autor tekstu: Joanna Mróz
O AUTORZE
Joanna Mróz
Monitoruje warszawski (i nie tylko) rynek gastronomiczny od kilkunastu lat. Od 10 lat dzieli się recenzjami restauracji na Froblogu. Współtworzy Warsaw Foodie (razem z Restaurantica.pl) – dwujęzyczny gastromagazyn internetowy o nowościach w stołecznych restauracjach. Absolwentka podyplomowych Food Studies na SWPS. Współpracowała z magazynami „Usta”, „Esquire”, a także ze stołeczną „Gazetą Wyborczą”.

Zobacz także

RESTAURACJA ART

Restauracja Art jako jedna z niewielu w Krakowie specjalizuje się w fine diningu i oferuje menu degustacyjne oparte na polskiej kuchni. Art ma aż dwóch szefów kuchni: Michała Cienkiego oraz Wiktora Kowalskiego. Lokal znajduje się przy ulicy Kanoniczej 15 w Krakowie.

RESTAURACJE Z OGRODEM

Zrównoważone wykorzystanie mięsa, owoców i warzyw to silny trend już od lat. Restauracje w całej Europie robią krok dalej: hodują własne warzywa oraz zioła i wykorzystują je w kuchni. Miejsca te znajdują się zarówno z dala od cywilizacji, jak i w wielkich miastach - Paryżu, Berlinie czy Londynie.

Smażalnia Okoń - rybnie na warszawskim Wilanowie

Pierwszą Smażalnię Okoń otworzyła w Zielonym Grądzie koło Pasłęka 19 lat temu mama właścicielki Niny Kaszubskiej - Iwona.

Fuego by Bracia Collins w Warszawie - dla fanów motoryzacji i mięsa

Miks motoryzacji i "zdrowego fast foodu" to pomysł na gastronomiczny koncept braci Collins, czyli Grega i Rafała, znanych z programu "Odjazdowe Bryki Braci Collins". Ceny dań umiarkowane, z jednym wyjątkiem - szokuje oferta złotego burgera za 299 zł z użyciem 24-karatowego jadalnego złota.

MAX Premium Burgers już w Poznaniu!

14 sierpnia o godzinie 10 swoje drzwi dla gości otworzyła pierwsza restauracja szwedzkiej sieci MAX Premium Burgers w Poznaniu.

Qulinarium - nowa strefa restauracyjna w łódzkiej Manufakturze

W ostatni weekend sierpnia uroczyście otwarto Qulinarium - nową strefę restauracyjną w Manufakturze w Łodzi. Dawny food court został zmodernizowany zgodnie z aktualnymi trendami nie tylko w wystroju wnętrz, ale również pod kątem funkcjonalności i nowych potrzeb klientów Manufaktury.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej