x

Flaki wołowe

Kategoria: Karta - dania

Flaki wołowe według przepisu z restauracji Zazie Bistro.

Flaki Wołowe. Foto: Rafał Meszka.
Flaki Wołowe. Foto: Rafał Meszka.
Składniki:
2 kg flaków (oczyszczonych)
włoszczyzna do gotowania
Nastawiamy flaki do pierwszego zagotowania, odcedzamy, gotujemy od nowa z włoszczyzną przez ok. 3 godziny na wolnym ogniu, następnie kroimy w grube paski, a powstały bulion odstawiamy.

Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula
2 mniejsze marchewki
1/2 kopru włoskiego
1 por
1 łodyga selera
4 ząbki czosnku
0,5 l białego wytrawnego wina
0,8 kg sosu pomidorowego (doprawiony, odparowany)
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Kroimy warzywa. Na oliwie smażymy cebulę, czosnek, marchewkę, koper włoski, seler naciowy, dodajemy por skrojony w grube krążki, wlewamy białe wino i pulpę pomidorową.
Skrojone flaki dodajemy do sosu i podlewamy bulionem powstałym wcześniej. Dusimy do momentu, aż będą miękkie, nierozgotowane, a sos odparuje.
Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Do podania:
Drobno tarty parmezan, smażone liście szpinaku, olej z dymki (skrojoną dymkę ze szczyptą soli podgrzewamy z olejem w 70 ̊C przez 8 minut, blendujemy w termomiksie, zostawiamy na sicie do powolnego zcedzenia), kruszonka z wędzoną papryką i chili, prażone orzechy piniowe.

Przepis ukazał się w „Food Service" 11/2016 nr 160.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej