x

Tatar z grubo siekanej polędwicy końskiej

Kategoria: Karta - dania    30.10.2019

Tatar z grubo siekanej polędwicy końskiej według przepisu z restauracji Zazie Bistro.

Foto: Rafał Meszka.
Foto: Rafał Meszka.
Składniki na 1 porcję:
120 g polędwicy końskiej
10 g korniszonów
6 g kaparów
10 g szalotki
winegret
sos worchester
balsamico z Modeny
olej rzepakowy na zimno tłoczony
żółtko confitowane w oliwie 65 ̊C przez 50 minut
olej z zielonej cebulki
sól
grubo mielony pieprz
cebula piklowana (czerwoną cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Do rondla wlać ocet z czerwonego wina, wsypać cukier trzcinowy i sok z owoców leśnych. Doprowadzić do wrzenia. Dodać cebulę gotować 30 sekund, po wystudzeniu zapakować vacuum)

Sposób przygotowania:
Polędwicę oczyszczamy, kroimy w grubszą julienne, dodajemy drobno skrojone korniszony, kapary i szalotkę. Doprawiamy solą, pieprzem, kilkoma kroplami sosu worchester i łyżką winegretu – mieszamy. Wykańczamy, topiąc gorgonzolę palnikiem na mięsie, dodajemy piklowaną cebulę, kilka kropel balsamico i oleju oraz żółtko.

Przepis ukazał się w „Food Service" 11/2016 nr 160.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Tacos al pastor - przepis z restauracji Blue Cactus

Blue Cactus dzieli się przepisem na niezwykle proste i pyszne danie.

Desery dookoła świata. Co warto spróbować podczas wakacyjnych podróży?

Chrupiące sycylijskie cannoli, maczane w czekoladzie hiszpańskie churros czy popularna na Bałkanach i w krajach arabskich baklava to desery, które zachwycają ludzi z całego świata. Jakich słodkości możemy spróbować w miejscach, które Polacy odwiedzą w tym roku podczas swych wakacyjnych podróży?

Pad thai - krótka historia pierwszego tajskiego fast foodu

Pad thai to jedno z najpopularniejszych w Polsce dań kuchni tajskiej. Skąd się wzięło i jak trafiło na polskie stoły? Przedstawiamy krótką historię pad thaia, pierwszego tajskiego fast foodu.

Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego - przepis Pascala Brodnickiego

Z łatwo dostępnego hodowlanego pstrąga tęczowego można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Nas zachwyciło ceviche na modłę peruwiańską w interpretacji znanego kucharza Pascala Brodnickiego, ambasadora kampanii "Teraz pstrąg". Oto przepis!

Karmelizowany popcorn z Mr. Pancake & Pizza Boys

Karmelizowany popcorn według przepisu z Mr. Pancake i Pizza Boys.

McDonald’s poszerza menu o Ukraińskiego Burgera

Czasowe wprowadzenie Ukraińskiego Burgerago do menu McDonald’s w Polsce jest "gestem gościnności w kierunku uchodźców z Ukrainy" . Jednocześnie ma pozwolić na pozyskanie pieniędzy na pomoc humanitarną dla mieszkańców pozostających nadal w swojej ojczyźnie.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej