x

Tatar z grubo siekanej polędwicy końskiej

Kategoria: Karta - dania    30.10.2019

Tatar z grubo siekanej polędwicy końskiej według przepisu z restauracji Zazie Bistro.

Foto: Rafał Meszka.
Foto: Rafał Meszka.
Składniki na 1 porcję:
120 g polędwicy końskiej
10 g korniszonów
6 g kaparów
10 g szalotki
winegret
sos worchester
balsamico z Modeny
olej rzepakowy na zimno tłoczony
żółtko confitowane w oliwie 65 ̊C przez 50 minut
olej z zielonej cebulki
sól
grubo mielony pieprz
cebula piklowana (czerwoną cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Do rondla wlać ocet z czerwonego wina, wsypać cukier trzcinowy i sok z owoców leśnych. Doprowadzić do wrzenia. Dodać cebulę gotować 30 sekund, po wystudzeniu zapakować vacuum)

Sposób przygotowania:
Polędwicę oczyszczamy, kroimy w grubszą julienne, dodajemy drobno skrojone korniszony, kapary i szalotkę. Doprawiamy solą, pieprzem, kilkoma kroplami sosu worchester i łyżką winegretu – mieszamy. Wykańczamy, topiąc gorgonzolę palnikiem na mięsie, dodajemy piklowaną cebulę, kilka kropel balsamico i oleju oraz żółtko.

Przepis ukazał się w „Food Service" 11/2016 nr 160.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Czarniak norweski - zdrowy sposób na smaczne menu

Soczysty i chudy czarniak norweski świetnie komponuje się z mocniejszymi ziołami i przyprawami. Dzięki temu można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa w kuchni przy przyprawianiu tej ryby.

Kaczka przydymiona z purée z selera

Kaczka przydymiona podawana z purée z selera z dodatkiem orzecha laskowego oraz sosem na bazie pomarańczy według przepisu z gdyńskiej restauracji Malika.

Pierogi leniwe z grzybami leśnymi, kukurydzą i cytryną

Krzysztof Łapawa/Ośla Ławka

Owoce jesieni: głóg, dereń, rokitnik

Jesień przynosi nam w darze pomarańczowe i czerwone kulki rokitnika, derenia oraz głogu. Te rzadko wykorzystywane w kuchni owoce mogą wzbogacić nasze menu od razu albo w formie przetworów uatrakcyjniać dania przez kolejne miesiące.

PRZEPISY Z TRZEMA GWIAZDKAMI MICHELIN - PANA FRITTY Z BOROWIKAMI

Pierwsze urodziny Cook Story by Samsung uświetnił swoją obecnością Michel Troisgros, przewodniczący Samsung Club des Chefs. Na co dzień kultywuje on dziedzictwo swojej rodziny. Ich restauracja od ponad 50 lat cieszy się szerokim uznaniem w kulinarnym świecie, docenionym 3 gwiazdkami Michelin.

Ryby na talerzu

Mięso ryb nie jest szczególnie popularne w Polsce. Rodacy przyrządzają i spożywają je stosunkowo rzadko. Wyjątkiem są święta - postna tradycja stołu wigilijnego wręcz wymaga potraw rybnych. W tym okresie najważniejszymi gatunkami są karpie i śledzie, ale również inne mają szansę zabłysnąć.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej