x

Tatar z grubo siekanej polędwicy końskiej

Kategoria: Karta - dania

Tatar z grubo siekanej polędwicy końskiej według przepisu z restauracji Zazie Bistro.

Foto: Rafał Meszka.
Foto: Rafał Meszka.
Składniki na 1 porcję:
120 g polędwicy końskiej
10 g korniszonów
6 g kaparów
10 g szalotki
winegret
sos worchester
balsamico z Modeny
olej rzepakowy na zimno tłoczony
żółtko confitowane w oliwie 65 ̊C przez 50 minut
olej z zielonej cebulki
sól
grubo mielony pieprz
cebula piklowana (czerwoną cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Do rondla wlać ocet z czerwonego wina, wsypać cukier trzcinowy i sok z owoców leśnych. Doprowadzić do wrzenia. Dodać cebulę gotować 30 sekund, po wystudzeniu zapakować vacuum)

Sposób przygotowania:
Polędwicę oczyszczamy, kroimy w grubszą julienne, dodajemy drobno skrojone korniszony, kapary i szalotkę. Doprawiamy solą, pieprzem, kilkoma kroplami sosu worchester i łyżką winegretu – mieszamy. Wykańczamy, topiąc gorgonzolę palnikiem na mięsie, dodajemy piklowaną cebulę, kilka kropel balsamico i oleju oraz żółtko.

Przepis ukazał się w „Food Service" 11/2016 nr 160.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej