x

Tatar z grubo siekanej polędwicy końskiej

Kategoria: Karta - dania    30.10.2019

Tatar z grubo siekanej polędwicy końskiej według przepisu z restauracji Zazie Bistro.

Foto: Rafał Meszka.
Foto: Rafał Meszka.
Składniki na 1 porcję:
120 g polędwicy końskiej
10 g korniszonów
6 g kaparów
10 g szalotki
winegret
sos worchester
balsamico z Modeny
olej rzepakowy na zimno tłoczony
żółtko confitowane w oliwie 65 ̊C przez 50 minut
olej z zielonej cebulki
sól
grubo mielony pieprz
cebula piklowana (czerwoną cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Do rondla wlać ocet z czerwonego wina, wsypać cukier trzcinowy i sok z owoców leśnych. Doprowadzić do wrzenia. Dodać cebulę gotować 30 sekund, po wystudzeniu zapakować vacuum)

Sposób przygotowania:
Polędwicę oczyszczamy, kroimy w grubszą julienne, dodajemy drobno skrojone korniszony, kapary i szalotkę. Doprawiamy solą, pieprzem, kilkoma kroplami sosu worchester i łyżką winegretu – mieszamy. Wykańczamy, topiąc gorgonzolę palnikiem na mięsie, dodajemy piklowaną cebulę, kilka kropel balsamico i oleju oraz żółtko.

Przepis ukazał się w „Food Service" 11/2016 nr 160.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej