x

Tatar z grubo siekanej polędwicy końskiej

Kategoria: Karta - dania    30.10.2019

Tatar z grubo siekanej polędwicy końskiej według przepisu z restauracji Zazie Bistro.

Foto: Rafał Meszka.
Foto: Rafał Meszka.
Składniki na 1 porcję:
120 g polędwicy końskiej
10 g korniszonów
6 g kaparów
10 g szalotki
winegret
sos worchester
balsamico z Modeny
olej rzepakowy na zimno tłoczony
żółtko confitowane w oliwie 65 ̊C przez 50 minut
olej z zielonej cebulki
sól
grubo mielony pieprz
cebula piklowana (czerwoną cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Do rondla wlać ocet z czerwonego wina, wsypać cukier trzcinowy i sok z owoców leśnych. Doprowadzić do wrzenia. Dodać cebulę gotować 30 sekund, po wystudzeniu zapakować vacuum)

Sposób przygotowania:
Polędwicę oczyszczamy, kroimy w grubszą julienne, dodajemy drobno skrojone korniszony, kapary i szalotkę. Doprawiamy solą, pieprzem, kilkoma kroplami sosu worchester i łyżką winegretu – mieszamy. Wykańczamy, topiąc gorgonzolę palnikiem na mięsie, dodajemy piklowaną cebulę, kilka kropel balsamico i oleju oraz żółtko.

Przepis ukazał się w „Food Service" 11/2016 nr 160.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Sezonowe menu: rozgrzewające zupy

Karta dań zmieniająca się wraz z porami roku staje się już standardem. Nic dziwnego, bo w czasie zbiorów produkty bazowe są smaczniejsze i tańsze, a goście chętnie sięgają po przyrządzone z nich potrawy. Jesień to czas produktów, które świetnie nadają się do przygotowania zup, polewek i gulaszy.

Maczaron z krewetkami i szynką parmeńską z Dziurki od Klucza

Właściciele warszawskiej restauracji Dziurka od Klucza: Agnieszka Szpilowska, Stanisław Szpilowski i Przemysław Błaszczyk dzielą się z nami przepisem na swój słynny maczaron!

Czarniak norweski - zdrowy sposób na smaczne menu

Soczysty i chudy czarniak norweski świetnie komponuje się z mocniejszymi ziołami i przyprawami. Dzięki temu można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa w kuchni przy przyprawianiu tej ryby.

Mikroliście: rewolucja nigdy nie była smaczniejsza!

Zmiana ma postać niepozornych purpurowych i zielonych listków, które szturmem wdarły się do naszych kuchni i na nasze talerze. Są uprawiane w kontrolowanych warunkach na nowego typu farmach, w pomieszczeniach zamkniętych, bez gleby i sztucznych nawozów. Czy uda im się całkowicie odmienić rolnictwo?

Kurczak z ryżem po hajnańsku

Kurczak z ryżem po hajnańsku według Beñata Alonso.

OMAKASE TO FINE DINING PO JAPOŃSKU

Kuchnia japońska w Polsce, jaką znaliśmy do tej pory, powoli przebrzmiewa. Jej egzemplifikacja w postaci sushi cieszy się dużą popularnością, porównywalną jedynie z pizzą i kebabem. I tak jak w przypadku tych dwóch dań z Włoch i Persji również sushi zdegradowało się niemalże do roli fast foodu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej