x

Inauguracja Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    25.10.2019

Sieć hurtowni MAKRO Polska otworzyła Akademię Inspiracji w drugiej lokalizacji. Gościem specjalnym wydarzenia był Tim Raue, szef kuchni i właściciel berlińskiej restauracji wyróżnionej dwoma gwiazdkami Michelin.

Inauguracja Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie. Foto: materiały prasowe.
Inauguracja Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie. Foto: materiały prasowe.
Otwarcie Akademii jest jednym z wydarzeń towarzyszących projektowi Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej Kraków 2019. Nowa Akademia Inspiracji znajduje się w hali MAKRO przy ulicy Jasnogórskiej w Krakowie. To wyjątkowe miejsce ma na celu wspieranie i inspirowanie branży gastronomicznej. Podczas uroczystej inauguracji klienci oraz przedstawiciele mediów mieli okazję poznać przestrzeń Akademii zajmującą powierzchnię 370 metrów kwadratowych. Nowoczesne studio kuchenne Akademii składa się z sześciu 2-osobowych stanowisk szkoleniowych oraz ośmiu stanowisk do szkoleń barmańskich, baristycznych i sommelierskich. Szefem kuchni nowo otwartego miejsca został Zbigniew Sonik, od wielu lat związany z krakowską gastronomią.

W dniu otwarcia MAKRO przygotowało dla zaproszonych gości wiele atrakcji, m.in.: spotkania z ekspertami branży gastronomicznej oraz warsztat kulinarny, poprowadzony przez czołowego szefa kuchni i właściciela restauracji wyróżnionej dwoma gwiazdkami, Tima Raue.

Wydarzeniu towarzyszyła premiera pierwszej książki Akademii Inspiracji pt. „Kolacja Inspiracji – od przystawki po deser. Zbiór porad i receptur”. Publikacja skierowana jest zarówno do restauratorów i szefów kuchni, jak i wszystkich pasjonatów jedzenia. Książka kulinarna stanowi kompletne oraz unikalne menu degustacyjne. Zawiera 24 przepisy wspierane przez porady, wskazówki i inspiracje dotyczące doświadczenia gości w restauracjach.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Smak domu za oceanem

Wydarzenie performatywne "Polish Table: Mine, Yours, Ours", koprodukcja nowojorskiego MOFAD - Museum of Food and Drink i Instytutu Adama Mickiewicza odbyło się 6 i 7 listopada 2018.

Wojciech Modest Amaro otrzymał Grand Prix de l’Art de la Cuisine

Rewelacyjne wieści z Paryża. Wojciech Modest Amaro otrzymał najważniejsze wyróżnienie w świecie gastronomii - Grand Prix de l’Art de la Cuisine przyznawane przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną.

Gwiazdki Michelin w Wielkiej Brytanii i Irlandii rozdane

Prestiżowy francuski przewodnik kulinarny Michelin nagrodził restauracje ze Zjednoczonego Królestwa oraz Irlandii. Do grona lokali trzygwiazdkowych dołączyły dwie nowe restauracje z Londynu.

Nagrody Żółtego Przewodnika Gault&Millau 2020 wręczone!

Tytuł Szefa Roku zdobył Darek Barański, szef kuchni restauracji Warszawska oraz Szóstka w Hotelu Warszawa. Nagrody najlepszym szefom w pięciu kategoriach wręczono podczas premiery Żółtego Przewodnika Gault&Millau na 2020 rok.

Krzysztof Konieczny i Łukasz Moneta w finale S.Pellegrino Young Chef 2021

W zmaganiach najlepszych młodych szefów kuchni z całego świata, które odbędą się 28-30 października w Mediolanie Polskę będą reprezentować Krzysztof Konieczny, szef restauracji Neon Streetfood Bar w Gdyni i Łukasz Moneta z Nolita Restaurant w Warszawie.

Podróż do źródeł

Żywiec Zdrój wprowadził na rynek krystaliczną górską wodę źródlaną w szklanych butelkach. Nowość została oficjalnie zaprezentowana 13 czerwca podczas konferencji "Arcydzieło natury. U źródeł - trendy i inspiracje" w hotelu Warszawa.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej