x

Inauguracja Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Sieć hurtowni MAKRO Polska otworzyła Akademię Inspiracji w drugiej lokalizacji. Gościem specjalnym wydarzenia był Tim Raue, szef kuchni i właściciel berlińskiej restauracji wyróżnionej dwoma gwiazdkami Michelin.

Inauguracja Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie. Foto: materiały prasowe.
Inauguracja Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie. Foto: materiały prasowe.
Otwarcie Akademii jest jednym z wydarzeń towarzyszących projektowi Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej Kraków 2019. Nowa Akademia Inspiracji znajduje się w hali MAKRO przy ulicy Jasnogórskiej w Krakowie. To wyjątkowe miejsce ma na celu wspieranie i inspirowanie branży gastronomicznej. Podczas uroczystej inauguracji klienci oraz przedstawiciele mediów mieli okazję poznać przestrzeń Akademii zajmującą powierzchnię 370 metrów kwadratowych. Nowoczesne studio kuchenne Akademii składa się z sześciu 2-osobowych stanowisk szkoleniowych oraz ośmiu stanowisk do szkoleń barmańskich, baristycznych i sommelierskich. Szefem kuchni nowo otwartego miejsca został Zbigniew Sonik, od wielu lat związany z krakowską gastronomią.

W dniu otwarcia MAKRO przygotowało dla zaproszonych gości wiele atrakcji, m.in.: spotkania z ekspertami branży gastronomicznej oraz warsztat kulinarny, poprowadzony przez czołowego szefa kuchni i właściciela restauracji wyróżnionej dwoma gwiazdkami, Tima Raue.

Wydarzeniu towarzyszyła premiera pierwszej książki Akademii Inspiracji pt. „Kolacja Inspiracji – od przystawki po deser. Zbiór porad i receptur”. Publikacja skierowana jest zarówno do restauratorów i szefów kuchni, jak i wszystkich pasjonatów jedzenia. Książka kulinarna stanowi kompletne oraz unikalne menu degustacyjne. Zawiera 24 przepisy wspierane przez porady, wskazówki i inspiracje dotyczące doświadczenia gości w restauracjach.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Warsztaty California Wine & Food - praktyka i teoria

23-24 kwietnia w Art_inkubator w Łodzi odbędzie się kolejna edycja konferencji branżowej Food Service Summit.

Jubileusz Wine & Food Noble Night

Po raz 10. dwanaście restauracji z całej Polski gotowało na żywo podczas uroczystej, jubileuszowej gali Wine & Food Noble Night. Ich dania oceniło grono tysiąca gości oraz jury profesjonalne. Zwyciężyła restauracja Szara Gęś z Krakowa.

Spotkanie z marką Tork na PGE Narodowym

14 września na Stadionie Narodowym PGE Narodowy w Warszawie, miejscu najlepszych wydarzeń sportowych, rozrywkowych i biznesowych w Polsce, odbyło się spotkanie reprezentantów firm i mediów zajmujących się branżą nieruchomości z przedstawicielami firmy Essity

OGRÓD W MIEŚCIE

Za nami I edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego "Rośliny, owady i miód". W dniach 8-10 września w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego zgromadzili się najlepsi polscy producenci żywności, artyści, rzemieślnicy i specjaliści z różnych dziedzin związanych z kulinariami

MAKRO Polska wydało kalendarz z portretami czołowych szefów kuchni

Z początkiem tego roku MAKRO Polska przygotowało limitowaną edycję kalendarza w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne. Do udziału w projekcie zaproszono 30 czołowych przedstawicieli polskiej branży gastronomicznej.

SPECJALNIE DLA CUKIERNIKÓW

Polska drużyna zakwalifikowała się do Coupe du Monde de la Pâtisserie, jednego z najbardziej prestiżowych konkursów cukierniczych na świecie. W Turynie polski zespół zaprezentuje swoje umiejętności. Przygotowania do startu w konkursie będą odbywać się w Ashanti - Szkole Kulinarnej.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej