x

Inauguracja Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    25.10.2019

Sieć hurtowni MAKRO Polska otworzyła Akademię Inspiracji w drugiej lokalizacji. Gościem specjalnym wydarzenia był Tim Raue, szef kuchni i właściciel berlińskiej restauracji wyróżnionej dwoma gwiazdkami Michelin.

Inauguracja Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie. Foto: materiały prasowe.
Inauguracja Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie. Foto: materiały prasowe.
Otwarcie Akademii jest jednym z wydarzeń towarzyszących projektowi Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej Kraków 2019. Nowa Akademia Inspiracji znajduje się w hali MAKRO przy ulicy Jasnogórskiej w Krakowie. To wyjątkowe miejsce ma na celu wspieranie i inspirowanie branży gastronomicznej. Podczas uroczystej inauguracji klienci oraz przedstawiciele mediów mieli okazję poznać przestrzeń Akademii zajmującą powierzchnię 370 metrów kwadratowych. Nowoczesne studio kuchenne Akademii składa się z sześciu 2-osobowych stanowisk szkoleniowych oraz ośmiu stanowisk do szkoleń barmańskich, baristycznych i sommelierskich. Szefem kuchni nowo otwartego miejsca został Zbigniew Sonik, od wielu lat związany z krakowską gastronomią.

W dniu otwarcia MAKRO przygotowało dla zaproszonych gości wiele atrakcji, m.in.: spotkania z ekspertami branży gastronomicznej oraz warsztat kulinarny, poprowadzony przez czołowego szefa kuchni i właściciela restauracji wyróżnionej dwoma gwiazdkami, Tima Raue.

Wydarzeniu towarzyszyła premiera pierwszej książki Akademii Inspiracji pt. „Kolacja Inspiracji – od przystawki po deser. Zbiór porad i receptur”. Publikacja skierowana jest zarówno do restauratorów i szefów kuchni, jak i wszystkich pasjonatów jedzenia. Książka kulinarna stanowi kompletne oraz unikalne menu degustacyjne. Zawiera 24 przepisy wspierane przez porady, wskazówki i inspiracje dotyczące doświadczenia gości w restauracjach.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

"Gościnność od kuchni" z nagrodą Gourmand World Cookbook Awards 2021

"Gościnność od kuchni" Adama Chrząstowskiego, Patrycji Siwiec i Adama Pawłowskiego zdobyła pierwsze miejsce Gourmand World Cookbook Awards 2021 w kategorii "Najlepsza książka o tematyce gastronomicznej w regionie Europy Środkowo Wschodniej".

Rusza globalny finał World Class Competition 2018

57 najbardziej utalentowanych barmanów świata od 5 do 8 października w Berlinie będzie walczyć o trofeum w największym konkursie barmańskim globu: World Class Competitition. Polskę reprezentuje Marcin Kruk z Kity K oguta.

KULINARNA DYPLOMACJA

W maju na zaproszenie Ambasady i Konsulatu Polski przedstawiciele OSSiC & Poland National Culinary Team zorganizowali wiele wydarzeń promujących polską kuchnię w Singapurze.

Warsztaty Flavor Your World z sosami TABASCO®

Warsztaty dla młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz dla dorosłych porowadzi w Zgierzu i w Warszawie Gary Evans, International Corporate Chef TABASCO®.

Sztuka smaku

3 marca br. Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L'Art de la cuisine Martell odbędzie w się w hotelu Zamek Ryn. Kulinarnym tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu, a tym samym głównym produktem, który zawodnicy muszą wykorzystać w swoich daniach, jest świeca wołowa.

GRAJMY FAIR!

14 marca w hotelu Sofitel Victoria w Warszawie odbyła się 4. edycja "Food Service Summit". Wydarzenie z roku na rok nabiera rozpędu. Tegoroczna edycja zgromadziła najwięcej jak do tej pory, bo ponad 300 uczestników.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej