x

Kuchnia Pomorza - tradycja w nowoczesnej odsłonie

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Za nami czwarte spotkanie z cyklu Historyczny Stół Kulinarny organizowane przez sieć hurtowni MAKRO Polska, w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne. 22 października w hotelu Sofitel Grand Sopot goście spróbowali ośmiu dań nawiązujących do dawnej, pomorskiej kuchni.

Historyczny Stół Kulinarny w Sopocie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Historyczny Stół Kulinarny w Sopocie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Historyczny Stół Kulinarny to cykl prestiżowych wydarzeń branżowych poświęconych regionalnej kuchni polskiej. Po Zakopanem, Warszawie i Krakowie przyszedł czas na Trójmiasto. Historycznym pomorskim potrawom w nowoczesnej interpretacji towarzyszyła opowieść o kuchni Pomorza Hanny Dzielińskiej, dziennikarki i popularyzatorki historii kultury i sztuki.

Kuchnia pomorska potrafi zdziwić dziś tak, jak potrafiła zaskoczyć dawniej. Mieszkańcy w przedziwny sposób łączyli smaki – cynamon dodawali do zup, gałkę muszkatołową do deserów, a tort robili z kiszonej kapusty. Takie połączenia budziły zaskoczenie, a dziś są to smaki, które wyróżniają kuchnię pomorską – mówi Hanna Dzielińska.

Ideą organizowanych przez nas spotkań jest próba zdefiniowania i opowiedzenia o historii kulinarnej danego regionu. Projekt realizujemy w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne, którego celem jest podnoszenie standardów kuchni polskiej. Poszukujemy starych receptur, by inspirując szefów kuchni skłonić ich do proponowania gościom nowych dań, opartych o produkty i przepisy, królujące dawniej na naszych stołach – mówi Magdalena Figurna, rzecznik prasowy MAKRO.

Interpretacją tradycyjnych pomorskich receptur zajęli się wiodący szefowie kuchni, ambasadorowie programu Polskie Skarby Kulinarne:

Piotr Ciomek, szef kuchni restauracji Oberża 86 w Gdyni przygotował amuse-bouche w postaci kaszanki z połączeniem podpłomyka, czarnuszki i kiszonej rzepy;

Łukasz Miecznikowski, szef kuchni restauracji w hotelu Mercure Stare Miasto w Gdańsku jako przystawkę podał matiasa w towarzystwie wiśni, kawioru z pstrąga, kwaśnej śmietany i buraka;

Matias w towarzystwie wiśni, kawioru z pstrąga, kwaśnej śmietany i buraka. Zdjęcie: materiały prasowe.
Matias w towarzystwie wiśni, kawioru z pstrąga, kwaśnej śmietany i buraka. Zdjęcie: materiały prasowe.
Rafał Zaręba, szef kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie przygotował przystawkę w formie kurczaka faszerowanego groszkiem z puree z suszonych moreli;

Wojciech Rabiega, szef kuchni restauracji w Tristan Hotel & Spa w Kątach Rybackich podał zupę rybną na bazie wędzonego jesiotra, dorsza i pstrąga;

Tomasz Koprowski, szef kuchni restauracji w Hotelu Sofitel Grand Sopot zaserwował cielęcinę z puree z marchwi i groszku wraz z chipsem z papryki;

Kamil Kołodziejski, szef kuchni restauracji Sztuczka w Gdyni podał kaczkę z grzybami leśnymi, smalcem kaczym i czerwoną kapustą;

Kaczka z grzybami leśnymi, smalcem kaczym i czerwoną kapustą. Zdjęcie: materiały prasowe.
Kaczka z grzybami leśnymi, smalcem kaczym i czerwoną kapustą. Zdjęcie: materiały prasowe.
Magdalena Świątkowska, szefowa kuchni restauracji Tłusta Kaczka w Gdyni przygotowała tartę z owocami sezonowymi, kremem kajmakowym, miodem i orzechami;

Adrian Gabryszak, szef kuchni restauracji M15 w Sopocie podał petit four w formie kuchu miodowego ze śliwkami, tortu z białej fasoli oraz tartaletki z kozim serem z Kaszub.

W spotkaniu uczestniczyło 100 przedstawicieli lokalnej gastronomii. Podczas wydarzenia ogłoszono uruchomienie trójmiejskiego szlaku kulinarnego.

W 24 lokalnych restauracjach mieszkańcy i turyści mogą spróbować historycznego dania w nowoczesnej interpretacji szefa kuchni. Dodatkowo goście, zarówno we wkładce do menu oraz na stronie polskieskarby.pl, mogą przeczytać historie o kuchni Pomorza i Kaszub. W ten sposób chcemy zachęcić konsumentów, jak i szefów kuchni, do poszukiwania ciekawych skarbów kulinarnych kuchni polskiej, które również można znaleźć na Pomorzu – tłumaczy Magdalena Figurna.

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

DOBRZE BYĆ KLIENTEM CHEFS CULINAR? TAK, CHEF!

Już 18 i 19 września 2017 r. przekonają się o tym wszyscy odbiorcy hurtowi, dla których od wielu miesięcy firma przygotowuje najnowszą edycję Targów Poznań Vision.

Spotkanie z marką Tork na PGE Narodowym

14 września na Stadionie Narodowym PGE Narodowy w Warszawie, miejscu najlepszych wydarzeń sportowych, rozrywkowych i biznesowych w Polsce, odbyło się spotkanie reprezentantów firm i mediów zajmujących się branżą nieruchomości z przedstawicielami firmy Essity

BĄBELKI UWOLNIONE

Smak i aromat ponad stu szampanów poznali uczestnicy pierwszej edycji Warsaw Bubbles Day, największej degustacji szampanów w Polsce, która odbyła się 22 września w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich w Warszawie.

WIELKIE ŚWIĘTO WHISKY

W dniach 13-14 października w Sangate Hotel Airport odbyła się kolejna edycja festiwalu poświęconego whisky - Whisky Live Warsaw. Główną częścią festiwalu jak zawsze była duża sala wystawiennicza ze stoiskami ambasadorów marek oraz przedstawicieli destylarni.

Polski sukces podczas Kulinarnego Pucharu Świata

Złoto, srebro i brąz dla Polaków to bilans właśnie zakończonego Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu. Polscy reprezentanci, wspierani przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry stanęli do rywalizacji w trzech kategoriach, mierząc się z przedstawicielami 75 narodowości.

IX edycja akcji GĘSINA NA ŚW. MARCINA

Od 10 listopada do 3 grudnia trwać będzie w tym roku IX edycja slowfoodowej akcji “Gęsina na św. Marcina".

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej