x

Kinga Pienińska oficjalnym partnerem Europejskiego Kongresu Gastronomicznego

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Marka naturalnej wody mineralnej Kinga Pienińska została oficjalnym partnerem Europejskiego Kongresu Gastronomicznego.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Wydarzenie odbywa się w Krakowie, jako element działań związanych z Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej Kraków 2019. Podczas prestiżowego spotkania światowych autorytetów z branży kulinarnej i sommelierskiej Kinga Pienińska będzie serwowana w części oficjalnej oraz w trakcie bankietu, jako jedyna marka wody mineralnej. 

Europejski Kongres Gastronomiczny „Food & Art & Technology” to wydarzenie o charakterze międzynarodowym, którego partnerem strategicznym jest Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej Kraków 2019. Tytuł przyznany miastu przez Europejską Akademię Gastronomiczną stał się inspiracją do realizacji projektu, w który zaangażowała się również marka naturalnej wody mineralnej Kinga Pienińska. Jako oficjalny partner Europejskiego Kongresu Gastronomicznego jest jedyną marką wody, która będzie serwowana podczas panelowej części oficjalnej oraz na bankiecie wieńczącym spotkanie. 

– Wybór Kingi Pienińskiej na oficjalnego partnera Kongresu był dla nas naturalny. Marka wielokrotnie nagradzana za jakość i smak w Polsce oraz za granicą stanowi doskonałą oprawę dla dyskusji i spotkań w gronie znawców sztuki kulinarnej – mówi Maciej Dobrzyniecki, Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce.

Kinga Pienińska będzie obecna nie tylko na stołach. Przedstawiciele działu HoReCa chętnie udzielą wszelkich informacji o marce i produkcie. 

– Kinga Pienińska była kilkukrotnie doceniona przez International Taste Institute z Brukseli za swój delikatny i niepowtarzalny smak. Ostatni raz w 2019 roku trzema złotymi gwiazdkami za wodę niegazowaną oraz dwiema złotymi gwiazdkami za wodę gazowaną i lekko gazowaną – opowiada Kamila Rybikowska, rzecznik prasowy marki.

– W środowisku gastronomicznym gwiazdki przyznawane w konkursie Superior Taste Award uchodzą za porównywalne do 3-gwiazdkowej skali oceny według słynnego przewodnika Michelin. Takie wyróżnienie dla Kingi Pienińskiej w kategorii wód niegazowanych pokazuje jak wysoko cenią ją europejscy znawcy sztuki kulinarnej – tłumaczy Monika Bielka-Vescovi, ekspert z zakresu sztuki sommelierskiej w Polsce. 

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

SWEET EXPO 2019

Trwające od 17 do 20 lutego 2019 r. targi Expo Sweet przyciągnęły ogromną liczbę wystawców z branży cukierniczej, lodziarskiej i piekarskiej oraz jeszcze większą liczbę odwiedzających. Program targów obfitował w atrakcje.

Polski sukces podczas Kulinarnego Pucharu Świata

Złoto, srebro i brąz dla Polaków to bilans właśnie zakończonego Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu. Polscy reprezentanci, wspierani przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry stanęli do rywalizacji w trzech kategoriach, mierząc się z przedstawicielami 75 narodowości.

V Jubileuszowa Gala Żółtego Przewodnika Gault&Millau na 2019 rok - nagrody, premiery, niespodzianki!

Jubileuszowa, bo już piąta Gala Premierowa Gault&Millau, która odbyła się 26 listopada 2018 r. w Gdańsku. Nie tylko była okazją dla debiutu Żółtego Przewodnika na rok 2019, ale także wręczenia nagród najlepszym szefom kuchni.

NAGRODY AIG PRIX 2018 ORAZ ARS COQUINARIA WRĘCZONE

16 marca br. w hotelu Bristol w Warszawie odbyła się uroczysta gala wręczenia nagród przez polską Akademię Gastronomiczną. W tegorocznej ceremonii wziął udział gość specjalny - hiszpański szef kuchni Paco Pérez wyróżniony łącznie pięcioma gwiazdkami przewodnika Michelin.

Legendarny konkurs

Pod koniec lutego w Warszawie odbędzie się finał polskich eliminacji konkursu Bocuse d’O r. O kulisach jednego z najstarszych (30- letnia tradycja) i najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie rozmawiamy z Jarosławem Walczykiem, przewodniczącym Komitetu Organizacyjnego polskiej edycji

KONKURS LES CHEFS EN OR ROZSTRZYGNIĘTY

Kaczka i dorsz to produkty, które królowały na talerzach podczas właśnie zakończonego konkursu Les Chefs en Or organizowanego przez Transgourmet Francja. Do rywalizacji stanęli przedstawiciele Polski, Francji, Niemiec, Austrii, Rumunii, Szwajcarii oraz Rosji.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej