x

Kinga Pienińska oficjalnym partnerem Europejskiego Kongresu Gastronomicznego

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    25.10.2019

Marka naturalnej wody mineralnej Kinga Pienińska została oficjalnym partnerem Europejskiego Kongresu Gastronomicznego.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Wydarzenie odbywa się w Krakowie, jako element działań związanych z Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej Kraków 2019. Podczas prestiżowego spotkania światowych autorytetów z branży kulinarnej i sommelierskiej Kinga Pienińska będzie serwowana w części oficjalnej oraz w trakcie bankietu, jako jedyna marka wody mineralnej. 

Europejski Kongres Gastronomiczny „Food & Art & Technology” to wydarzenie o charakterze międzynarodowym, którego partnerem strategicznym jest Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej Kraków 2019. Tytuł przyznany miastu przez Europejską Akademię Gastronomiczną stał się inspiracją do realizacji projektu, w który zaangażowała się również marka naturalnej wody mineralnej Kinga Pienińska. Jako oficjalny partner Europejskiego Kongresu Gastronomicznego jest jedyną marką wody, która będzie serwowana podczas panelowej części oficjalnej oraz na bankiecie wieńczącym spotkanie. 

– Wybór Kingi Pienińskiej na oficjalnego partnera Kongresu był dla nas naturalny. Marka wielokrotnie nagradzana za jakość i smak w Polsce oraz za granicą stanowi doskonałą oprawę dla dyskusji i spotkań w gronie znawców sztuki kulinarnej – mówi Maciej Dobrzyniecki, Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce.

Kinga Pienińska będzie obecna nie tylko na stołach. Przedstawiciele działu HoReCa chętnie udzielą wszelkich informacji o marce i produkcie. 

– Kinga Pienińska była kilkukrotnie doceniona przez International Taste Institute z Brukseli za swój delikatny i niepowtarzalny smak. Ostatni raz w 2019 roku trzema złotymi gwiazdkami za wodę niegazowaną oraz dwiema złotymi gwiazdkami za wodę gazowaną i lekko gazowaną – opowiada Kamila Rybikowska, rzecznik prasowy marki.

– W środowisku gastronomicznym gwiazdki przyznawane w konkursie Superior Taste Award uchodzą za porównywalne do 3-gwiazdkowej skali oceny według słynnego przewodnika Michelin. Takie wyróżnienie dla Kingi Pienińskiej w kategorii wód niegazowanych pokazuje jak wysoko cenią ją europejscy znawcy sztuki kulinarnej – tłumaczy Monika Bielka-Vescovi, ekspert z zakresu sztuki sommelierskiej w Polsce. 

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Zwycięzcy 19. edycji Kulinarnego Pucharu Polski

Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski z restauracji Nifty no.20 poznańskiego Hotel Puro to laureaci pierwszego miejsca Kulinarnego Pucharu Polski. Tegoroczne zmagania konkursowe odbyły się 1-2 października w Poznaniu.

Inauguracja Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie

Sieć hurtowni MAKRO Polska otworzyła Akademię Inspiracji w drugiej lokalizacji. Gościem specjalnym wydarzenia był Tim Raue, szef kuchni i właściciel berlińskiej restauracji wyróżnionej dwoma gwiazdkami Michelin.

KUKBUK po raz czwarty wyróżnił lokalnych producentów

Ponad 450 produktów z 230 polskich firm, 20 laureatów i 2 wyróżnienia - to bilans 4. edycji konkursu KUKBUK Poleca. Jego celem jest wyróżnienie inicjatyw kulinarnych, rzemieślniczych oraz agroturystycznych, którym na sercu leży troska o smak, zdrowie, ludzi i przyrodę.

Tip dla załogi: El Popo, Chianti, Santorini i Meltemi premiują pracowników

7 grudnia (poniedziałek) w restauracjach El Popo, Chianti, Santorini i Meltemi odbędzie się akcja "Tip dla załogi". 100 % otrzymanego dochodu z zamówień tego dnia zostanie przekazane na dodatkową premię mikołajkową dla wszystkich pracowników restauracji.

Nagroda dla najlepszej szefowej kuchni

Clare Smyth, szefowa kuchni i właścicielka restauracji Core by Clare Smyth w Londynie, otrzymała tytuł elit® Vodka World’s Best Female Chef Award 2018 by The World's 50 Best Restaurants.

JESIOTR W ROLI GŁÓWNEJ

Aż 12 zespołów wzięło udział w IV Mistrzostwach Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra, które 10 marca odbyły się w hotelu Atut w Licheniu. W tym roku nagroda główna trafiła do Piotra Huszcza oraz Radosława Kosiorka z hotelu i restauracji Piano w Lublinie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej