x

Rynek Hotelarski 2019

Kategoria: Twój biznes - oferta    31.10.2019

Inwestycje hotelowe w Polsce rozwijają się niezwykle prężnie. Za taki obrót spraw odpowiedzialne jest w znacznej mierze zwiększone zainteresowanie naszym krajem ze strony turystów.

Pomidory Tres Amigos od Fanex. Foto: materiały prasowe.
Pomidory Tres Amigos od Fanex. Foto: materiały prasowe.
Coraz większa liczba zagranicznych gości odwiedzających Polskę, wpływa na dynamiczny rozwój gastronomii hotelowej. Z jednej strony oferta kulinarna staje się bardziej różnorodna i czerpie pełnymi garściami z kuchni pochodzących z różnych zakątków świata, z drugiej zaś strony bardzo duże znaczenie ma także promowanie lokalnej kuchni danych regionów naszego kraju oraz lokalnych produktów od polskich producentów. Od kilku już lat widzimy także wyraźną przemianę trendów i zwyczajów konsumpcyjnych. Coraz liczniejsi odbiorcy wykazują zainteresowanie jakościowymi i oryginalnymi wyrobami Premium, które produkowane są bez, lub tylko z minimalnym, koniecznym dla bezpieczeństwa użyciem środków konserwujących.

Widzimy, że gastronomia hotelowa biorąc pod uwagę produkty bazowe przy tworzeniu swojego menu, często wybiera dostawców takich jak Fanex, czyli producentów dużych i sprawdzonych, których produkty są gwarantem bezpieczeństwa, komfortu użycia oraz niezmienności i powtarzalności dobrego smaku.

Fanex posiada bardzo szeroką ofertę produktów skierowanych do branży hotelowej. Goście hotelowi w Polsce nieustannie uwielbiają klasyczne sosy typu Ketchup nr VII, Majonez Dekoracyjny czy Musztarda Słoneczna, które od lat świetnie się sprzedają w różnego rodzaju opakowaniach – zarówno w klasycznych butelkach, dużych wiaderkach, jak i w małych, jednorazowych saszetkach. Dużą popularnością cieszą się również nasze autorskie mieszanki typu: Sos Arabski Łagodny i Pikantny, Sos Amerykański, Salsa Mexiana oraz oczywiście Barbecue. Klienci poszukują także nieco bardziej egzotycznych smaków. Widzimy to i szybko reagujemy na zapotrzebowanie ze strony ewoluującego rynku i wprowadzamy sosy typu Curry, Tzatziki, bardzo ostry Sriracha czy też Sos z Sambalem. 

Szefom kuchni proponujemy dodatkowo nasze naturalne dodatki z linii Tres Amigos takie jakie pomidorowe sosy, tortille pszenne, prażoną cebulkę, czy też wyselekcjonowane dodatki warzywne typu: oliwki, kapary, kukurydzę czy paprykę. Widzimy także, że restauratorzy coraz częściej poszukują produktów pochodzenia roślinnego (w Polsce mamy coraz więcej konceptów wegetariańskich oraz wegańskich). Dania wegańskie z roku na rok mają większe grono odbiorców, a menu restauracji hotelowych poszerzane są systematycznie o dania na bazie produktów roślinnych. Dlatego też wzbogaciliśmy naszą ofertę o wegański majonez – VEGA MAJO z prestiżowym certyfikatem V-label.

Słodkie kulki Fan&JOY to idelany dodatek do śniadań. Foto: materiały prasowe.
Słodkie kulki Fan&JOY to idelany dodatek do śniadań. Foto: materiały prasowe.
Nieustannie pracujemy nad recepturami produktów z tzw. czystą etykietą oraz ograniczamy do minimum użycie związków konserwujących. Z ważniejszych działań jakie udało nam się ostatnio zrealizować, to m.in. wprowadzenie słodkich sosów o zdecydowanie bardziej owocowych recepturach. Na rynek trafiły ostatnio także nasze owocowe kulki żelowe Fan&JOY, które również zostały znakomite przyjęte przez restauracje oraz koktajlbary. Stale poszukujemy także tych nieco bardziej egzotycznych smaków – efektem tego jest np. wprowadzenie ostatnio Ketchupu Curry.

Marka Fanex weszła także w tym roku na rynek przypraw. Naszą linię Fusion Spices kierujemy do kucharzy, którzy cenią aromatyczne przyprawy jednorodne takie jak np. pieprz młotkowany oraz niebanalne mieszanki i marynaty, np. o smaku mango i kokosa. Dzięki poszerzeniu oferty o przyprawy, restauratorzy mogą teraz liczyć na szeroką i komplementarną ofertę w zakresie dodatków gastronomicznych, dostarczanych wprost od jednego, polskiego producenta.

Autor tekstu: Piotr Kubiczek, Dyrektor Handlowy w firmie Fanex.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Jakub Kuroń szuka lokalnych ekodostawców dla Kuroniowych Diet

Kuroniowie Diety zapraszają do współpracy lokalnych ekodostawców, by poszerzyć bazę produktów, z których firma przygotowuje dania do diet pudełkowych. Marka Jakuba Kuronia stawia na naturalność, lokalność i sezonowość.

Zgłoś się na konkurs na operatora restauracji podczas EXPO 2020 w Dubaju!

Chcesz prowadzić komercyjną restaurację w Pawilonie Polski na Expo 2020 w Dubaju? Zgłoś się na konkurs ogłoszony przez Polską Agencję Inwestycji i Handlu. Jego zwycięzca będzie mógł zajmować się tym biznesem od października 2021 r. do marca 2022 r. Oferty przyjmowane są do 30 września.

Piec - uniwersalny czy specjalistyczny?

W restauracji o różnorodnej karcie dań niewiele da się zdziałać bez sprawnego i funkcjonalnego pieca. Najważniejsze, czy wystarczy jeden uniwersalny i na co zwrócić uwagę przy jego wyborze.

Sery Lazur - wiórki

Jakość i wygoda w profesjonalnej kuchni.

Fanex rozszerza ofertę online

W związku z utrudnieniami jakie niesie za sobą pandemia koronawirusa, Fanex intensyfikuje sprzedaż e-commerce. Do oferty online dostępnej zarówno dla klienta gastronomicznego, jak i detalicznego, dołączają m.in. przyprawy Fusion Spices, dodatki spożywcze oraz wegański sos majonezowy.

Będzie gastronomia w dawnej remizie Stoczni Cesarskiej w Gdańsku

Rozpoczęła się renowacja zabytkowego budynku remizy strażackiej na terenie Stoczni Cesarskiej w Gdańsku. Inwestor poszukuje partnerów pod planowaną w obiekcie działalność gastronomiczną.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej