x

Jesienne menu w WuWu

Kategoria: Miejsca

Warszawski WuWu Bar wprowadza nowe menu na jesień - inspirowane kulinarnymi wspomnieniami z dzieciństwa.

Śliwiki na palonym maśle. Foto: materiały prasowe.
Śliwiki na palonym maśle. Foto: materiały prasowe.
Polędwica wołowa. Foto: materiały prasowe.
Polędwica wołowa. Foto: materiały prasowe.
Menu WuWu zmienia się wraz z porami roku, bazując na typowych dla danego sezonu produktach. Nowe jesienne menu inspirowane jest smakami i wspomnieniami z dzieciństwa, które zostały kreatywnie zinterpretowane w nowoczesnych daniach.

Nowa karta to pachnące lasem szlachetne grzyby oraz dziczyzna, która zajmuje w niej miejsce honorowe. Oprócz policzków z dzika, goście mogą spróbować bulionu z bażanta. Nowością jest smażony i „dociągany” w piecu stek z polędwicy wołowej. W WuWu serwowany jest ze smażonymi grzybami – kurkami, borowikami i podgrzybkami – musztardowym purée, chipsami z jarmużu, konfiturą z mirabelki i sosem demi-glace. Idealną jesienną propozycją jest palona kapusta z rodzynkami, serem wędzonym Rita, beszamelem, truflą i gryką. W wersji jesiennej został zaprezentowany też uwielbiany przez gości podpłomyk – podawany z grzybami, jarmużem i kozim serem. W karcie pojawiły się także z powrotem – w odpowiedzi na liczne prośby gości – pierogi ruskie z truflami i szalotką. Na deser WuWu serwuje kwintesencję dzieciństwa – śliwki na palonym maśle z koglem-moglem, śmietaną z Bobolic i siemieniem lnianym.

Miejsce: WuWu Bistro, Plac Konesera 1
Rezerwacje i kontakt: +48 22 355 30 02, kontakt@wuwu.bar
Więcej: www.wuwu.bar, www.facebook.com/wuwubistro/

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Polana Smaków - kuchnia Andrzeja Polana w centrum Warszawy

O Małej Polanie Smaków słyszała większość ceniących autorską kuchnię restauracyjnych bywalców. Nie każdy jednak wie, że lokal znanego kucharza Andrzeja Polana ma nową siedzibę. Tuż przed świętami Bożego Narodzenia przeniósł się z Mokotowa do ścisłego centrum Warszawy.

DIFFERENT

W maju tego roku powstała pierwsza restauracja w Polsce, w której zjemy w całkowitych ciemnościach, obsługiwani przez niewidomych kelnerów. Lokal mieści się w Warszawie przy Al. Jerozolimskich 123a.

Śląska Prohibicja

Restauracja Śląska Prohibicja otworzyła się na początku grudnia nieopodal rynku w Nikiszowcu - górniczym osiedlu z początku XX w. w Katowicach.

Wręczenie plakiet Michelin

W dniach 4-5 grudnia w Warszawie i Krakowie odbyło się wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2017 Main Cities of Europe, zorganizowane przez prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce Macieja Dobrzynieckiego - partnera Przewodnika Michelin.

SZTUCZKA BISTRO

W Sopocie, tuż przy głównej ulicy Bohaterów Monte Casino, naprzeciwko słynnego Krzywego Domku, otworzyło się pod koniec marca Sztuczka Bistro. Właścicielami bistro są - znani z gdyńskiej restauracji Sztuczka - Piotr i Rafał Wałęsowie, a także Marcin Przekwas. Rafał Wałęsa jest także szefem kuchni.

Kufle i Widelce

Kufle i Widelce to lokal w Krakowie, którego motto brzmi: "Gotujemy do piwa, pijemy do jedzenia." Jest pierwszym miejscem w Krakowie, które łączy piwa rzemieślnicze z jedzeniem.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej