x

Kurt Scheller i Emmanuel Renaut w Bocuse d’Or Poland 2019

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    23.10.2019

Szefowie Kurt Scheller oraz Emmanuel Renaut obejmą stanowiska honorowych przewodniczących krajowych eliminacji konkursu Bocuse d’Or Poland, który odbędzie się 21 listopada w Krakowie.

KurtScheller. Zdjęcie: materiały prasowe.
KurtScheller. Zdjęcie: materiały prasowe.
Kurta Schellera nie trzeba nikomu przedstawiać. To przede wszystkim autorytet i dyplomowany mistrz sztuki kulinarnej o ogromnej wiedzy i bogatym doświadczeniu. Jego pojawienie się w Polsce niespełna 30 lat temu
miało duży wpływ na oblicze i kształt obecnej gastronomii w naszym kraju.

Emmanuel Renaut jest jednym z najlepszych szefów kuchni na świecie, właścicielem restauracji Flocons de Sel w Mégève w Górnej Sabaudii, posiadaczem trzech gwiazdek Michelin. W rankingu 100 Best Chefs in the World według Le Chef w 2019 roku zajął zaszczytne siódme miejsce.

Emmanuel Renaut, właściciel restauracji Flocons de Sel. Zdjęcie: materiały prasowe.
Emmanuel Renaut, właściciel restauracji Flocons de Sel. Zdjęcie: materiały prasowe.


Przypomnijmy – 21 listopada w Krakowie w ramach Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej sześciu
znakomitych szefów kuchni (Łukasz Budzik, Ernest Jagodziński, Jakub Kasprzak, Krzysztof Nawrocki, Michał Stężalski oraz Mateusz Suliga) w asyście swoich pomocników stanie do rywalizacji o miano najlepszego, otwierając sobie tym samym drogę do europejskich finałów konkursu Bocuse d’Or w Tallinie 2020. Wszystko rozgrywać się będzie pod czujnym okiem Adama Chrząstowskiego, Head Chefa
Akademii Bocuse d’Or Poland.
Do 15 listopada można się bezpłatnie zarejestrować na stronie Targów Horeca, by móc oglądać z bliska zmagania sześciu utalentowanych szefów kuchni podczas tegorocznej selekcji Bocuse d'Or Poland. Konkurs będzie z pewnością nie lada widowiskiem okraszonym wieloma towarzyszącymi atrakcjami. Poza podglądaniem kandydatów przy 5 i półgodzinnej pracy na stanowiskach będzie można obcować z szefami z ekskluzywnego stowarzyszenia Bocuse d’Or Winners, czyli najznakomitszymi szefami kuchni światowej rangi, zwycięzcami tego najlepszego konkursu kulinarnego na świecie.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Piąta edycja konferencji Plant-Powered Perspectives

Konferencja Plant-Powered Perspectives, największe wydarzenie poświęcone branży roślinnej, odbędzie się po raz piąty 27 października w Warszawie. Jak zwykle zapewni przestrzeń do dyskusji na temat przyszłości żywności.

Pierwsze spotkanie rady programowej Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

18 lipca 2022 r. w Restauracji Belvedere odbyła się pierwsza Rada Programowa Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Wśród uczestników wydarzenia znaleźli się zarówno trenerzy kulinarni, eksperci Akademii jak i przedstawiciele Organizatora oraz marki Chefs Culinar - Mecenasa Akademii.

Monin Cup Poland 2022: rusza piąta edycja barmańskiego konkursu

Ruszają eliminacje do 5 edycji Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego Monin Cup Poland 2022. Mogą wziąć w nim udział zarówno profesjonalni barmani jak i osoby dopiero szkolące się w barowym fachu.

Geranium najlepszą restauracją na świecie. Poznaliśmy listę The World’s 50 Best 2022

Kopenhaskie Geranium zostało uznane za najlepszą restaurację świata w corocznym rankingu The World’s 50 Best. Lokal otrzymał także tytuł najlepszego w Europie. W zestawieniu 50 gastronomicznych gigantów zabrakło miejsca z Polski.

Carlo Petrini nie jest już prezesem Slow Food. Na czele organizacji stanął Edward Mukiibi

Podczas ósmego międzynarodowego kongresu Slow Food Edward Mukiibi został wybrany nowym prezesem organizacji. Zastąpił na tym stanowisku dotychczasowego prezesa i twórcę ruchu, Carlo Petriniego.

Polacy z trzema medalami na Olimpiadzie Vera Pizza Napoletana

Przemysław Szkudlarek i Tomasz Wolski zdobyli odpowiednio srebrny oraz brązowy medal podczas Olimpiady Vera Pizza Napoletana. Wśród amatorów najlepszym okazał się także Polak, Kamil Błaszczyk. Odbywające się w Neapolu zawody ściągają do Włoch profesjonalnych pizzaiolo z całego świata.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej