x

Barokowa kolacja w Wilanowie

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium    18.10.2019

Kolacja "Barok. Powrót do korzeni i kapłonów" odbędzie się 21 października w Villi Intrata w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Jej pomysłodawca Rafał Niewiarowski ponownie zgromadzi znanych kucharzy, by wspólnie odtworzyć oryginalne receptury z XVI i XVII wieku.

Kolacja „Barok. Powrót do korzeni i kapłonów” odbędzie się 21 października w Villi Intrata w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Jej pomysłodawca Rafał Niewiarowski ponownie zgromadzi znanych kucharzy, by wspólnie odtworzyć oryginalne receptury z XVI i XVII wieku.

To już czwarta kolacja z cyklu „Powrót do korzeni”, zapoczątkowanego przed trzema laty w Ojcowskim Parku Narodowym. Z Jaskini Łabajowej przenieśliśmy się do Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach, następnie do Muzeum Archeologicznego w Biskupinie. Przed nami barok i smaki szlacheckiego stołu. Głównym założeniem projektu jest odkrywanie dawnych smaków, kulinarna podróż do różnych okresów życia człowieka, powrót do podstaw – technik, narzędzi i prezentacji dań.

– Powrót do tradycji może być czymś inspirującym i ożywczym, określającym gastronomię przyszłości. Prostota, która ustępuje dzisiaj teksturom i pęsetom, jest niezmiennie głównym przesłaniem mojego projektu dla obecnych i kolejnych pokoleń kucharzy oraz szefów – mówi Rafał Niewiarowski, na co dzień szef kuchni restauracji Dym na Wodzie w Ustce.

Powrót do korzeni będzie tym razem dosłowny – odtworzenie oryginalnych receptur z XVI i XVII wieku to sięganie pełnymi garściami po aromatyczne przyprawy korzene. Towarzyszyć one będą każdemu z serwowanych dań. W menu opracowanym we współpracy z prof. Jarosławem Dumanowskim i Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie znajdzie się m. in. „kapłon z kawiarem”, „potrawa czarno gotowana z powidłami” czy „jesiotr w towarzystwie szafranu”.

Do Rafała Niewiarowskiego dołączą w tym roku szefowe i szefowie: Flavia Borawska, Oliwia Bernady, Patryk Dziamski, Przemysław Błaszczyk, Adam Chrząstowski, Wojciech Harapkiewicz, cukiernicy Konrad Korszla i Tomasz Deker, twórcy najlepszych produktów i rękodzieła Rafał Bernatowicz, Tomasz Strubiński Kaszubska Koza, historyk dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMK, Tobyn Excell, szef kuchni i forager z Wielkiej Brytanii oraz Tomasz Kolecki, hydrosommelier Żywiec Zdrój.

Barok to epoka wielkiego obżarstwa i odważne połączenia smaków, możliwe dzięki swobodnej wymianie handlowej i dostępności egzotycznych, jak na ówczesną, rodzimą kuchnię, przypraw. Z Indonezji płynęły rozmaite korzenie: kardamon, goździki, imbir, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa – obficie gościły we wszystkich daniach. Kreatywność kucharzy i pełne pasji gotowanie, tworzyło kuchnię iluzji, z której czerpią obecnie najsłynniejsze postaci światowej gastronomii.

Obfitość stołu, znajdowała odzwierciedlenie w pulchnych, rumianych twarzach czy kobiecych kształtach, które spotykamy w dziełach Rembrandta. Z tego też okresu (1682 rok) pochodzi najstarsza, polska książka kucharska „Compendium ferculorum albo zebrania potraw”, która przed dziesięcioma laty została opublikowana przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, rozpoczynając serię „Monumenta Poloniae Culinaria”. Do tej pory ukazało się siedem tomów książek kucharskich i innych materiałów dotyczących kuchni staropolskiej (sprzed końca XVIII w.). To właśnie z „Compendium ferculorum” oraz „Mody bardzo dobrej smażenia różnych konfektów” z 1686 roku zostaną odtworzone receptury podczas kolacji w Wilanowie.

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Warszawski Festiwal Kawy i Czekolady

7 i 8 grudnia zapraszamy do Centrum Praskiego Koneser na zniewalająco pachnący i kuszący smakiem Festiwal, który każdego odwiedzającego zabierze w magiczną podróż do świata kawy i czekolady.

Finał Bocuse d’Or Poland 2019 w Krakowie

21 listopada 2019 roku odbędzie się kolejna polska selekcja konkursu Bocuse d’Or.Tym razem to Kraków będzie gościł polską i światową gastronomię w ramach projektu Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej.

Zarabiaj na kawie! - warsztaty i dni otwarte Segafredo

Dzięki bezpłatnym warsztatom organizowanym przez Segafredo Zanetti dowiesz się, jak zwiększyć obrót lokalu, budować przewagę konkurencyjną i rozwijać swój biznes.

Dzień Kobiet z California Wines

Trzeba obudzić zmysły na wiosnę! California Wines, Raffles Europejski Warsaw, Towarzystwo Przyjaciół Kilku i Taste It All przygotowują winiarską celebrację Dnia Kobiet.

Bezpłatne szkolenie online "Korek czy zakrętka"

Wolny czas związany z koniecznością pozostania w izolacji można wykorzystać m.in. na zdobycie lub poszerzenie wiedzy dotyczącej wina. Firma Kondrat Wina Wybrane zaprasza na bezpłatny "Kurs podstawowej wiedzy o winach" pod hasłem "Korek czy zakrętka" już 28 kwietnia (wtorek) o godz. 18:30.

Europejski Kongres Gastronomiczny "Food & Art & Technology"

Już w październiku w ramach Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej - Kraków 2019 odbędzie się międzynarodowa konferencja gastronomiczno-biznesowa.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej